Pernilla Johansson

100 saker du kan göra för en mer miljövänlig & hållbar vardag

Otroligt vad mycket fina, bra, kloka och inspirerande kommentarer som dök upp på mitt inlägg om att pekpinnar inte hjälper någon av oss när det gäller att leva mer miljövänligt. Som respons på alla de extremt höga krav vissa miljöfrälsta sätter på andra som precis har börjat vägen mot ett mer miljövänligt liv vill jag därför presentera följande lista. Den innehåller 100 saker man kan göra för att leva ett mer hållbart och miljövänligt liv, varje dag. Den blandar högt och lågt, dyrt och billigt och gratis, alla punkter passar inte alla men alla kan med all säkerhet göra flertalet av punkterna – och på så sätt bli lite mer miljövänlig. Ibland med lite eller mycket ansträngning, ibland utan ansträngning alls. Grundprincipen är att varje resa börjar med ett steg – och det faktum att många inte har minsta aning om hur man lever lite mer hållbart, vilket gör att de råd som låter banala för någon som redan är inne i miljösvängen är startpunkter för någon annan.

  1. Sopsortera och återvinn. Allt.
  2. Skippa läsk och vatten på flaska, investera i en grym återanvändbar sådan istället.
  3. Tvätta fulla maskiner – både tvättmaskin och diskmaskin.
  4. Bli en hejare på matlådor så att du slipper kasta mat. Pajer, soppor, grytor, alternativen är många. Och det mesta går väl att slänga ner i en pasta?
  5. När du förnyar dina tidningsprenumerationer, välj PDF-format istället för papperstidning.
  6. Rena ut gammal elektronik därhemma som du inte använder längre. Sälj eller lämna till återvinning -> mycket elektronik och batterier innehåller metaller och andra material som kan få komma till användning igen (då det oftast är ont om dem i naturen förorenande och energikrävande att ta upp).
  7. Har du väldigt gamla vitvaror hemma? Då är det nog läge att byta ut. Vitvaror är en av få saker som det är bra för miljön att köpa nytt även om de (väldigt) gamla grejerna inte gått sönder. Satsa på toppmiljöklassade när du köper nya!
  8. Schysst väder? Torka tvätten ute.
  9. Väldigt många klädesplagg mår lika bra och blir precis lika fräscha av en rejäl vädring som av en tvätt (vissa mår till och med ännu bättre av att enbart vädras).
  10. Snabba duschar är bättre än långa varma bad. Även om långa varma bad är bra för själen.
  11. Har du bil? Utmana dig själv och se hur många resor du kan göra till fots/med cykel/med kollektivtrafik. Hejdå till både dyr bensin och förorenande avgaser!
  12. … kanske kan du till och med sälja bilen och gå med i en bilpool istället.
  13. Ät mer vegetariskt. Lite bättre än enbart Meatfree Monday kan du! (Psst. Pannkakor är vegetariskt. Och falafelrulle).
  14. Välj kött med omsorg. Fisk och vilt har exempelvis mycket lägre miljöpåverkan.
  15. Försök köpa minst tre ekologiska varor varje gång du är i mataffären. Spana runt – många gånger är det precis samma pris på de ekologiska alternativen.
  16. Försök hitta det du behöver på secondhand, Rensavinden eller andra alternativ för begagnade grejer.
  17. När du shoppar exempelvis kläder, möbler och inredning: satsa på bra material av god kvalitet. Välj sådant du vill leva med länge.
  18. Sluta impulsshoppa. Tänkt långsiktigt och välj medvetet.
  19. Ha ett köpstopp på en månad eller två för att komma in ordentligt i din tillvaro som medveten konsument.
  20. Läs en massa bra böcker som inspirerar. Du hittar en del lästips från mig HÄR. Låna sen ut boken till en vän som också behöver inspiration.
  21. Bli bättre på att lappa och laga saker som går sönder istället för att kasta dem. Kanske har du en vän som är tjenis med sin symaskin eller sin hammare som kan hjälpa dig? Kanske är det du som hjälper någon annan?
  22. Älska din skomakare och gå dit ofta. Säg hej till förlängt liv på allt från skor till väskor och annat smått och gott.
  23. Chilla med värmen därhemma och mys runt med sockor och varm tröja istället.
  24. Skippa det där med att låta saker sitta i i vägguttaget eller stå på standby.
  25. Behöver du köpa nya kläder? Satsa på ekologiskt, etiskt, fairtrade, kvalitet och klimatsmarta material. Köp det du verkligen vill ha och behöver, även om det är dyrare än icke-eko. Det tjänar du in på bra kvalitet och alla dom där impulsköpen du slutat med (se punkt 18).
  26. Återupptäck ditt lokala bibliotek.
  27. Inget rinnande vatten när du exempelvis borstar tänderna. Och alltid snålspolknappen på toan när det är läge för det.
  28. Mysbelysning är najs, men det behöver man ju inte ha i rum som man ändå inte befinner sig i just nu.
  29. Peppa och inspirera andra till att göra miljövänligare och mer hållbara val i sin vardag. Visa på fördelarna och var inspirerande – du behöver inte vara domedagsprofet bara för att klimatet ligger risigt till.
  30. Åk tåg! Se mer av Sverige (eller Europa) under semestern i år.
  31. Skär ner på godis och snacks. Tomma kalorier ska ju även dom odlas/tillverkas/processas/packas/återvinnas/etc etc.
  32. Kolla på en massa bra och inspirerande och lärorika filmer och dokumentärer. Du hittar lite lättillgängliga tips från mig HÄR.
  33. Sluta köpa film på DVD/Blueray. Skaffa ett konto hos nån av streamingtjänsterna istället.
  34. .. och punkt 33 gäller ju även CD-skivor.
  35. Tygpåsen är din bästa vän! Säg hejdå till onödiga plastkassar och köp tunnare avfallspåsar istället till hushållssoporna.
  36. Vin, öl och annan alkoholhaltig lyx är ju härligt. Köp eko (utbudet är ju enormt och inte ens dyrt) och skär ner lite på konsumtionen.
  37. Skaffa/fixa en bokbytarhylla (eller klädbytarhylla? Fantasin sätter gränserna) på jobbet och ordna på så sätt en liten liten fin bytesekonomi. Står vissa saker och dammar i byteshyllan alldeles för länge? Ge till närmsta välgörenhetssecondhand!
  38. Verkar datorn eller mobiel ha gett upp hoppet om livet? Sprucken skärm? Lämna in på reparation! Är sällan så fasligt dyrt som man kan tro klart bättre än att köpa nytt.
  39. Samla på tips och inspiration från alla grymma ekobloggar därute. Du hittar några av mina länkfavoriter HÄR.
  40. Byt ut hud- och hårvård samt smink till naturliga och ekologiska alternativ.
  41. … men använd slut på det du har hemma innan du springer och köper nytt!
  42. Byt ut städgrejerna mot klimatsmartare alternativ. Tvättnötter är ju min personliga favorit, och såpa kommer man långt på. Man ska inte förakta alla gamla husmorsknep som finns därute. Fråga granntanten om hur man städar med citron, ättika, vinäger och andra skafferivaror.
  43. Handla mat som är i säsong. Billigare, godare och lägre klimatpåverkan. Win.
  44. Se över dina investerade pengar. FairFinanceGuide har gjort en bra genomgång som du hittar HÄR.
  45. Flytta till mindre bostad. Mindre yta att ta i anspråk, att värma upp, underhålla, renovera, städa, köpa möbler och inredning till, etc etc.
  46. Gör en rejäl utrensning hemma och sälj saker på Tradera/loppis eller ge till välgörenhetssecondhand. Då ökar möjligheten att någon annan köper dina begagnade grejer istället för nyproducerat, och färre resurser tas i anspråk.
  47. Byt till ett bättre elbolag och satsa på sol, vind och vatten.
  48. Bli medlem/donera till valfri miljöorganisation.
  49. Odla på balkongen eller i trädgården. Insekter och fåglar blir väldigt glada, luften i staden blir bättre, ja, fördelarna är många. Har du tid och lust, satsa exempelvis på buskar i trädgården som bin gillar.
  50. Skriv inte ut saker i onödan.
  51. Säg nej tack till reklam och gratistidningar.
  52. Ge bort välgörenhet (exempelvis Unicef, Rädda Barnen och liknande) i present till polaren som redan har allt eller till värden/värdinnan istället för blommor.
  53. Var lite jobbig och fråga företag/butiker/restauranger om deras miljöarbete och vilka hållbara/ekologiska alternativ de erbjuder. Kunden har alltid rätt!
  54. Återanvänd massor! Presentpåsar till vin, vadderade kuvert att posta saker i, glasburkar etc. Bunkra dock inte upp för mycket där hemma.
  55. Storkok! Om du ändå värmt upp spisplattor och ugn kan du lika gärna göra mer mat på en gång. Frys in det som blir extra (men låt svalna innan du stoppar in det i frysen).
  56. Försök att kontinuerligt byta ut till bättre alternativ när saker går sönder. T.ex. mindre plast, mindre konventionell bomull etc.
  57. Tro inte att du kan byta ut precis allt därhemma till eko/hållbara alternativ i ett svep. Det kostar. Byt ut vart eftersom saker går sönder eller har gjort sitt – att kasta fullt fungerande saker på tippen bara för att det FINNS bättre alternativ att köpa är inte så smart alla gånger.
  58. Bli inte stressad över att det faktiskt finns SÅ mycket man kan göra, och så mycket MER man kan göra än det jag skrivit i den här listan. Börja nånstans, och fortsätt framåt. Fråga vänner och bekanta som är duktiga på det här med miljö om råd, eller skriv och fråga mig här på bloggen, eller någon annan ekobloggare. Eftersom vi alla strävar efter en bättre miljö och en mer hållbar livsstil för alla, så hjälper vi gärna till.

Men, nu blev det ju vara 58 punkter?

Ja, jag tänker skylla på skrivkramp. Men fördelen med att det är 42 punkter kvar är att alla som råkar läsa det här inlägget kan fylla på med fler tips bland kommentarerna! Vilka enkla, svåra, billiga, dyra, krångliga, lätta, smidiga, givna eller svårutklurade tips har jag missat?

  • Love
  • Save
    1 love 1 save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...