HbA1c=45 mmol/mol


I onsdags var vi på sjukhuset och kollade Elsas långtidsvärde, och det låg på samma som förra gången. 45 mmol/mol! Det är väldigt bra värde, men som jag skrev i förra blogginlägget så är Elsas blodsocker väldigt hoppigt, så vår diabetessjuksköterska föreslog att vi skulle prova CGM (sensor)
När den används tillsammans med MiniLink™ sändare och sensor övervakar Paradigm® Veo™ dina glukosnivåer dygnet runt. Avläsningarna uppdateras var femte minut. Dessa regelbundna uppdateringar ger dig en klar förståelse av hur ditt blodsocker beter sig och minimerar behovet av upprepade fingerstick1.

Fördelarna med CGM jämfört med traditionella fingerstick och HbA1c-tester är väldokumenterade. Forskning har visat att:
  • 60 % av låga glukosvärden kanske inte skulle ha framkommit med enbart fingerstick
  • CGM identifierar fyra gånger så många allvarliga glukosavvikelser som egenövervakning av blodglukos
  • CGM kan signifikant reducera A1c-nivåerna jämfört med enbart fingerstick /
  • CGM har bevisats vara korrekt i flera publicerade studier / / och ger dig möjlighet att justera din behandling med utgångspunkt i tillförlitliga data (Källa:www.medtronic-diabetes.se)
Så nu har Elsa en sensor på magen som mäter glukosnivåerna dygnet runt, och vi skonar hennes små fingertoppar en hel del. Nu kollar vi bara ca 3-4 gånger om dagen i fingret istället för ca. 15 st./dygn. Underbart är känsla vi känner just nu och det är en trygghet att kunna se hur hennes blodsocker ligger genom att bara titta på pumpen. Nu kan vi också se hennes kurvor dygnet runt och justera basalen efter kurvorna. Om vi är nöjda så får Elsa fortsätta att ha sensor då hon uppfyller kraven för att få CGM på recept. Nackdelar är att Elsa tyckte det gjorde ont när vi satte dit den trots bedövning innan. Hon måste också ha en extra sak på kroppen, och att vi måste byta nålen till sensorn var 6:e dag. Men Elsa var glad efteråt och hittills är hon väldigt nöjd då hon slipper så många stick i fingret och att hon själv kan läsa av och säga vad hon har i blodsocker.
En annan sak som vi fixade på egen hand genom att kontakta Medtronic, var hur man lägger in kolhydratsräkning i pumpen. Det ville vi lära oss redan för 1 1/2 år sedan när Elsa fick pumpen men tyvärr så har vi inte fått någon respons från sjukhuset trots att det var självklart att vi skulle få lära oss det. Så efter 1 timmes support från Medtronic per telefon så kunde vi starta upp kolhydratsräkning i Elsas pump. Vi lägger nu in hur många kolhydrater Elsa ska äta och så ger den förslag på hur mycket insulin vi ska ge, och skulle hon ligga för högt i blodsocker så ger den även förslag på korrigering. Allt det där har vi ju räknat i huvudet eller gått efter en egen gjord mall och nu behöver vi inte räkna det utan pumpen räknar ut det helt själv. Äntligen!!

Nu har vi även varit med om tävlingsnerver och vad det kan påverka blodsockret! Elsa gjorde sin första tävling i rytmisk sportgymnastik förra helgen och var väldigt nervös och taggad innan. Hon åt samma frukost som hon brukade göra och vi gav insulin precis som vanligt. När jag sedan kollade hennes blodsocker 1 1/2 timme efter frukosten hade hon 18,5 mmol/l Då var det inte helt lätt och veta hur mycket insulin man vågade ge för att hon inte skulle bli för låg sen istället. Jag blev lite stressad själv där ett tag innan jag fick ordning på blodsockret, man ville ju inte att hon skulle ligga för högt och att hon inte kunde få vara med och tävla. Men allt gick bra och jag lyckades få till så hon låg perfekt under hela tävlingen sen.
En glad Elsa som var redo för tävling!
Elsas trupplag kom på 1:a plats!

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...