HbA1c=51 mmol/mol


Vi har varit så bortskämda med sådant fint långtidsvärde nu så visst blir man lite besviken när man inser att det ökat något. Jag vet att det fortfarande är ett bra värde, men man vill inte att det ska öka ytterligare till nästa gång vi ska dit. Tyvärr har Elsa dragit med sig en hel del förkylningar sen vi kom hem från Kap Verde och blodsockret har varit svår reglerat mer än vanligt. Ett virus i kroppen gör att blodsockret stiger och man får öka på basinsulinet mycket mera, och det har också bidragit till ännu fler vaknätter och extra av allt.
Det är egentligen inte låga nätter vi är oroliga för utan för att hon drar iväg och blir för hög i blodsockret senare under natten.
I natt vaknade vi att Elsa skrek upp i från: - Jag kräks, jag kräks...
Det första jag reagerade på var att nej jag har somnat ifrån klockan som ska ringa kl. 03:00
Tittar på klockan medans Anders springer upp, kvart i tre!
Jag tar tag i blodsockermätaren och hämtar även ketonmätaren! Som förälder till ett barn med diabetes vet man att kräkning kan med sannolikhet vara tecken på ketoacidos (brist på insulin, farliga syror i kroppen uppstår) så det var min första tanke. Nu låg hon på 7,5 i blodsocker och 0,2 i ketoner så då kunde vi konstatera att hon troligtvis hade fått magsjuka då hon en kvart senare kräktes igen. Som tur var så blev det bara två stycken kräkningar och vi har haft läget under kontroll trots allt.
Nu går basalen på 150% och det har varit en lugn hemadag med en glad fast trött liten förkyld tjej.

För att undvika komplikationer i framtiden:

Rekommendationer enligt Svensk Förening för Diabetologi:
Typ 1 diabetes
Optimal kontroll < 52
Acceptabel 56-62
Otillfredställande > 62

Denna rekommendation utgår endast ifrån målsättningen att minska riskerna för komplikationer inom en period av 10-15 år. Sambandet mellan HbA1c och mikrosvaskulära komplikationer (ögonskador, njurskador och neuropati) är väl belagd. Risksambandet rörande hjärt och kärlsjukdom mer oklart (se nedan). Det är viktigt att just se det som RIKTVÄRDEN. Dvs något att sikta på. Samtidigt bör varje patient ha ett eget målvärde som tar hänsyn till typ av diabetes (svår eller lättbehandlad), förmåga, motivation, duration, ålder och förekomst av andra sjukdomar.
Källa: www.diabeteshandboken.se
  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...