Girlscene

Dit zijn de grootste verschillen tussen Belgische en Nederlandse meisjes

Girlscene is een Nederlandse site, maar toch ken ik - Jip- heel veel Belgische meisjes die dagelijks op de site kijken. Twee landen die zoveel op elkaar lijken, maar toch ook weer hélemaal anders zijn. En ik kan het weten! Ik woon al zeventien jaar in België, maar ben de helft van de tijd nog gewoon in Nederland. We maken grapjes over elkaar, vinden elkaar eigenlijk allebei maar een beetje raar en willen het liefst niks met elkaar te maken hebben. Maar zijn we nou écht zo verschillend? Een spoedcursus Belgisch en Nederlands voor dummies.

Wat doen we anders wanneer…

.. we iemand niet mogen
In België moet alles wat bescheidener en rustiger. Het moet gezegd worden: Nederlandse meiden hebben nou eenmaal een grotere mond. In heel veel situaties is dat natuurlijk positief, maar vaak kan kalmte je redden ;-). Een nadeel van de flapuit is dat je vaak mensen kwetst, door ze met hun neus op de feiten te drukken. Het is vaak heel confronterend wanneer iemand in je gezicht zegt wat je allemaal niet goed doet. Belgische girls hebben daar minder last van. Het valt op: alle meisjes lijken je super aardig te vinden en hebben niets dan complimenten en goede bedoelingen. Forget it! In België doen we dat anders. Roddelen gaat meestal achter iemands rug om. Voordeel: je denkt dat iedereen je mag. Nadeel: wanneer de waarheid uit komt, ben je nog vier keer harder gekwetst.

.. we jaloers zijn
Je beste vriendin gaat uit eten met een andere vriendin? En ze zei tegen jou nog wel dat ze écht niet mee naar de twintigste herhaling van Gossip Girl kon kijken. Nederlandse aanpak: een boos smsje sturen en als wraak een andere vriendin bellen. Daarna een selfie van jullie geweldige Gossip Girl marathon delen op Facebook. Belgische aanpak: negeren. Pfff, dan kijk je wel alleen naar Ed Westwick.

.. we een jongen leuk vinden
Stel, je ziet een leuke jongen staan bij de bar wanneer je op stap bent met je vriendin. Wat doe je? Scenario 1: Belgische aanpak: je kijkt een keer voorzichtig zijn kant op. Keek hij ook? Oké, spoedoverleg met je BFF. Nog niets doen. Kijk een paar keer terug, en als hij op het eind van de avond nog steeds af en toe knipoogt, kun je even naar hem toe gaan. Dan koopt hij een drankje voor je, en hebben jullie een gezellig gesprek. Resultaat: een potentiële date en een nieuwe vriend op Facebook. Scenario 2: Nederlandse aanpak: die jongen aan de bar ziet je écht wel zitten. Hallo, hij keek al twee keer. Waar is je BFF? Laat ook maar zitten, je gaat er zelf wel even heen. Je gooit je haren naar echter, knipoogt en gaat naast hem staan. Binnen tien minuten heb je zijn nummer en hebben jullie een date vastgelegd.

.. we in een nieuwe klas terecht komen
Eerlijk is eerlijk: een nieuwe Nederlandse klas vol meiden met een grote mond lijkt enger als een Belgische. En dat is het waarschijnlijk ook. Het voordeel dat je in Nederland hebt, is dat je iedereen meteen kent. Neem nou de introductieweken van je hogeschool. Je hebt tijd om elkaar te leren kennen, kan al een keer samen op stap gaan en hebt al wat vriendinnen voor school begint. In België bestaat zoiets niet! Na een halfjaar in een klas te hebben gezeten heb je pas door wat voor vlees je in de kuip hebt, wie er nou eigenlijk leuk is en wie niet. Voordeel: je kunt lekker de kat uit de boom kijken.

.. we ruzie hebben met onze BFF
Stel, je beste vriendin heeft iets super gemeens gedaan en het stoom komt bij jullie allebei uit de oren. De Nederlandse aanpak: elkaar confronteren en misschien wel (iets te) kritisch en gemeen tegenover elkaar staan, zoals Carrie en Miranda in Sex and the City. Nadeel: jullie zijn zo boos op elkaar dat jullie een paar dagen (of weken) niet meer praten. De Belgische aanpak: een foto met een andere vriendin die zij niet mag op Instagram posten, met het bijschrift: F*ck a fake friend, where your real friends at?! Voordeel: een steek voor haar, nadeel: je krijgt het nooit uitgepraat.

.. we een gebroken hart hebben
In België loop je met ingehouden tranen naar de friettent, koopt een groot frietje met joppiesaus en als toetje koop je bij Leonidas de lekkerste Belgische bonbons. Thuis gooi je al je verdriet eruit. Vervolgens ga je met je bonbons onder je dekentje op de bank de herhalingen van the Bold and the Beautiful kijken. En daarna Gossip Girl. En dan Breaking Bad. En Lost. In Nederland… eigenlijk hetzelfde. Misschien geen Belgische chocolade, maar kaasblokjes ;). En misschien op straat wel al janken.

.. we onze zin niet krijgen
Stel: je staat bij een kraampje op een vintagemarkt, en je hebt het leukste jurkje ever gezien. Alleen je gaat er écht geen 25 euro voor betalen. Dat wordt afpingelen. Je wil hem per se voor 15 euro mee naar huis nemen. Nederlandse aanpak: hard onderhandelen. 15 euro, en anders niks, oké? Wil die verkoper soms geen geld verdienen? Als je maar net doet alsof je dat jurkje niet wil, hapt hij wel. Als hij het nog niet weg wil doen, gewoon als een dramaqueen weglopen. Hij komt je vanzelf achterna en smeekt je om het jurkje te kopen. Ka-ching! Belgische aanpak: je bekijkt de verkoper eens goed van top tot teen. Je lacht héél lief naar hem. Dan kijk je in je portemonnee en pruil je. Pfff, nog maar vijftien euro! En je wou dat jurkje zó graag! Dat is echt heel jammer… Daar kan hij natuurlijk niet tegen. Dat jurkje is van jou!

.. we ruzie hebben met onze ouders
Je moeder vindt dat je maar eens wat meer kostgeld moet gaan betalen. Je bent al twintig, het is geen hotel! Scénario néerlandais: eerst stampvoetend het huis verlaten, gillend: ik ga wel bij mijn vriendin wonen! Maar daarna kom je terug, ga je rustig zitten met je moeder en praat je alles uit. Dat lucht op! En jullie maken een goed dealtje. Belgische methode: heel kwaad worden, maar je laat het niet merken. Je ouders hebben ook hard voor jou gewerkt. Je snapt het wel, maar stiekem ben je toch pissig!

Eerlijk is eerlijk: het heeft allebei zijn voor- en nadelen. En misschien is de mentaliteit een beetje anders, we houden van dezelfde dingen. Shoppen, avondjes stappen met vriendinnen, roddelen en mooie jongens spotten. Zoveel verschil is er niet! Belgische meisjes eten misschien wat meer chocolade dan kaas, maar Ed Westwick vinden we allemaal even leuk.

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen Nederlandse en Belgische meisjes?

Door: Jip Peels

Pin je inspiratie in Pinbook

  • Love
  • Save
    16 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...