Journalistik + Sociala Medier = Sant


Jag tycker det är så himla roligt att experimentera med webben.

Som de flesta av er vet vid det här laget så brinner jag ju för journalistik och har under ett decennium nyhetsvärderat och både gjort och presenterat nyheter.

Men så har jag ju också på senare tid blivit allt mer intresserad av hur internet ska komma att förändra och utveckla journalistiken.

Gamla attityder och nya medier

Många är rätt negativt inställda till hur internet påverkar journalistiken. Tycker att det är tramsigt och ofta slöseri med tid. Och det är ju svårt att tjäna pengar på webbjournalistik. Åtminstone om man inte gör några förändringar.

Men jag är ju inte dummare än att jag förstår varför:

Förändringar är ofta jobbiga. Jag har själv upplevt det i en bransch som har varit ordentligt utsatt. Svårt att få jobb. Osäkra arbetsvillkor. Vikande intäkter. Listan kan göras lång.

Men jag vill ju vara journalist. Och jag vill fortsätta att vara journalist också om 30 år. Och hur fungerar journalistiken egentligen om 30 år?

Det enda vi vet egentligen är att saker och ting förändras:

Det är en väldig skillnad på journalistiken idag jämfört med för 30 år sedan, ungefär när jag föddes. Och stora delar av dessa förändringar har helt enkelt med tekniska framsteg att göra.

Så, jag tror att det bästa vi journalister kan göra är att gilla läget. Sluta vara motståndare till internet och istället ta fram ljus och lykta och börja leta oss fram till vår plats i allt detta.

I värsta fall får vi helt enkelt prova oss fram. Visst, vi har kniven på strupen rent ekonomiskt. Men att vara negativt inställda kommer inte att göra att det går snabbare direkt.

Men samtidigt är det inte mitt jobb att se till att journalistiken blir lönsam. Jag har ingen sådan utbildning. Mitt jobb är att se till att journalistiken gör nytta och når ut. Att den är bra – och presenterad på rätt sett i den kanal jag jobbar.

Jag och alla mina duktiga kollegor får helt enkelt se till att lösa vår del av uppgiften och lita på att de som har rätt kompetens löser sin del!

När sociala medier gör jobbet

I min nya roll fick jag på kort tid en spännande upplevelse. Och väldigt lärorik!

Grabbarna i en skolklass rakade solidariskt av sig håret för att stötta sin klasskamrat som fått besked om cancer. Karin Bülow Orrje gjorde ett jättefint reportage som gick i TV4Nyheterna, allt precis som vanligt.

Nyheten låg sist i körschemat, vilket var helt naturligt.

Men jag tyckte att detta var en nyhet som engagerar — och därmed perfekt för vår Facebook-sida!

Och uppdateringen fick ordentlig fart. Jag postade den efter konstens alla regler och på kort tid nådde den genom våra tittares engagemang väldigt många människor.

VÄLDIGT många människor.

I skrivande stund har 1,268,000 sett statusuppdateringen – och därmed har synligheten för Karin Bülow Orrjes fina reportage nått ut på ett rekordartat sätt.

Inte ens tittarsiffrorna kan mäta sig med detta …

Visst, allt vi postar på Facebook kan inte bli så här vida spritt. Men vi ger våra tittare en möjlighet att själva förmedla de nyheter som engagerar dem till sina sociala cirklar. Vårt jobb är att servera dem på ett sätt som är anpassat till kanalen – resten bestämmer helt enkelt våra följare.

Så vad har jag lärt mig så här långt i min nya roll?

Lärdomar efter en vecka på nya jobbet

1. Olika kanaler = olika nyhetsvärdering. På tv-nyheterna sker nyhetsvärderingen utifrån det klassiska allmänitresset. Detta fungerar eftersom det är vad tittaren förväntar sig när han eller hon slår på teven för att titta på nyheter. Men på Facebook finns människor för att bli engagerade.

2. Jag hatar ordet ”klickraketer”. Detta blev vad som skulle kunna beskrivas som en ”klickraket”. Eller ”klickmonster”. Men det var inte därför jag postade nyheten — jag postade den eftersom det var en typ av nyhet som engagerar. Och det är en viss skillnad. Om vi bara eftersträvar ”sensation” så förlorar vi vår trovärdighet. Men samtidigt tycker jag detta visar att journalistik med hjärta faktiskt har sin plats i det nya medielandskapet.

3. Allt handlar om att komma riktigt nära. Jag har märkt att ju mer journalistiken berör, desto bättre fungerar den i sociala medier. Men detta kräver samtidigt att vi beter oss som människor och inte som maskiner i vårt sätt att rapportera. I teven ägnar vi oss åt masskommunikation så det blir annorlunda där, men på webben behöver vi komma närmare det personliga, både i tilltal och i värderingen.

Vad är dina tankar om journalistik på webben?

Postningen Journalistik Sociala Medier = Sant publicerades ursprungligen på @JournalistLisah.


Comments


Related Stories


  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...