Pass av kanin. Instruksjon for kaninvakter.

Vi som har kaniner er naturligvis også på ferie eller andre reiser av og til, så hva gjør man med kaninene da? Når man har dyr mister man friheten til å reise på impulsive helgeturer, om man da ikke har en samboer som kan bli hjemme med dyra eller får tak i en passende kaninvakt på kort varsel. De fleste reiser kan man heldigvis planlegge litt i forkant, og da bør pass til dyra være punkt nr èn på lista. Når jeg planlegger en tur sørger jeg alltid først for at kaninene har mulighet for pass i den aktuelle perioden.

Det beste er å la kaninen være hjemme i sitt vante miljø. Det er altså fint om man kan få noen til å komme innom et par ganger om dagen. Jeg har selv hatt venner boende hjemme hos meg når jeg er bortreist.

Men hva så når man står klar til å reise og overlater nøkler og kaniner til en høyt betrodd barnevakt? Hva skal man gi av informasjon så kaniner og folk er sikret en best mulig ferietid? Jeg har selv gitt lange instruksjonsmanualer når vi har vært borte en stund, men her er en mer kortfattet sjekkliste. Fyll ut med egne rutiner og sørg for å sette frem mat og høy etc. Skrivet kan naturligvis også brukes når man har kaniner boende hos noen andre eller på en pensjonat

Kontaktinfo.

-Hvordan kan kaninvakten få tak i deg? Er du tilgjengelig på mobil? Hvor bor du og hvem er du sammen med?

-Har du noen kaninkyndige venner i nærheten kaninvakten kan kontakte ved behov? Ta kontakt med disse på forhånd og gi beskjed om at kaninvakten kanskje ringer om noe skulle oppstå og de ønsker hjelp.

-Nummeret til din veterinær, samt nummer til døgnåpen akuttvakt.

Daglige rutiner

Det er mye vi gjør og undersøker nærmest automatisk, men det er viktig å informere en kaninvakt hva de skal gjøre og være oppmerksomme på. Her er en punktvis liste.

Mat

Høy: Kaniner skal alltid ha høy tilgjengelig. De spiser mye mer enn hva de fleste tror, så regn med at den spiser minst så mye som sin egen kroppsstørrelse i høy hver dag, og sørg derfor for å fylle på i store kvanta. Om kaninen ikke har spist opp alt høyet, bør det uansett skiftes daglig. Dette for å oppmuntre til høyspising, noe som er avgjørende for kaninens helse og trivsel.

Pellets: Gi den tilmålte mengden pellets èn gang om dagen. Ikke fall for fristelsen til å gi mer, men husk at det er høyet som er hovedmaten.

Grønt: Gi kun salat og grønnsaker som du har fått beskjed om å gi.

Vann: Kaniner skal alltid ha ferskt vann i skålene. Skift disse minst en gang om dagen, gjerne to på varme sommerdager.

Generelt om mat: Ikke fall for fristelsen til å gi mer av eller annen type mat enn hva du har fått beskjed om å gi. Kaniner tåler ikke hurtige endringer i kostholdet, og mageproblemer kan lett oppstå om man gir noe kaninen ikke tåler eller er vant til. Når man er kaninvakt er det best å være på den sikre siden og sørge for et mest mulig høybasert kosthold.

Dokasse og rengjøring

Har kaninen en dokasse er det lett å rengjøre denne. Tøm dokassen og fyll på med rent dostrø etter instruksjon. På varme sommerdager bør dokassene sjekkes daglig og sørges for å holde tørre og rene. Ofte drar kaninene ut høy i dokassa, så fjern høy de har tisset på.

Har kaninen et bur er med strø i hele buret er det viktig å holde dette rent og tørt.

Atferd og helse, daglig sjekk av at alt er i orden.

Kaniner er subtile dyr og det er ikke alltid enkelt å se om de har vondt eller er dårlige. Så lenge de spiser maten sin og har normal avføring er det som regel bra, og det er viktig at du som kaninvakt er oppmerksom på faresignalene.

Helse- og velværetest: Kom med en av favorittgodbitene til kaninen. Vil ikke kaninen ha godbiten som normalt er det ofte et tegn på at noe er galt. Den kan ha vondt i magen og ha påbegynnende fordøyelsesproblemer. Dette kan raskt utvikle seg til alvorlige situasjoner, så det er greit å gripe inn med det samme.

Ring til kanineieren og be om råd. Om hun ikke kan ta telefonen kan du ringe en av de oppgitte kaninerfarne vennene. Sitt litt hos kaninen, frist med litt flere godbiter. Om kaninen sitter og trykker og ser ubekvem ut i et hjørne kan det være tegn på smerte, og om du ser at kaninen ikke har hatt avføring siden sist besøk må du reagere med det samme. Ta kontakt med veterinær.

Kaniner blir lett dehydrerte og om de slutter å spise grunnet smerter kan det raskt bli alvorlig. Det er derfor viktig å gripe inn i slike situasjoner. Ikke vent å se til neste dag.

Aktivitet og selskap

Er kaninene frittgående, enten i en bolig eller i en større inngjerdet løpegård, vil de regulere aktiviteten selv. Passer du kaniner som holdes i baser eller på mindre områder, må du sørge for daglig bevegelse på større områder. Følg instuksjoner fra kanineier om lufting og lek.

Bor kaninene i par vil de ikke ha et like stort behov for kontakt med deg som om du passer en som er aleneboende. Om kaninen er alene bør du derfor bruke litt tid med den daglig. Sitt gjerne og les avisa eller se på TV, mens kaninen herjer omkring eller får kos.

Ha en god ferie! Les gjerne Den store kaninboka i sommervarmen.



  • Love
  • Save
    12 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...