Två år och en kvarts miljon senare



Den uppmärksamme läsaren har noterat att det går lång tid mellan publiceringarna av nya artiklar på hjak.se numera. I bloggvärlden brukar detta vara ett tecken på att skribenten har tröttnat och försöker avveckla verksamheten, men så icke i detta fall – snarare tvärtom! Mitt mål med tvåårsjubilerande hjak.se är att utveckla Kalla krigets historia till något mer än den enkla blogg den hittills varit, men först behöver andra göromål klaras av.

Jag startade bloggen våren 2011 av helt andra skäl än att berätta om militärhistoria. Tanken med den var att jag skulle beskriva hur det kändes att ha gått in i väggen och hur vägen till ett nytt liv skulle te sig för en ingenjör som i tio år arbetat med flygsimulatorer och för det mesta haft väldigt roligt under tiden.

Titeln blev Allt det andra och syftade på att den skulle handla om allt annat än flyg. Det möttes med förvåning bland många av mina tidigare läsare – jag hade under de sista två åren på fritiden drivit bloggen Viking Tails där skandinavisk flyghistoria utgjorde huvudtemat. Sedan mitten av 90-talet hade jag även bland annat skrivit flygrelaterade artiklar för webb, tidskrifter och böcker, informerat, medverkat som flygexpert i etermedia och som sista uppdrag deltagit i projektet Jumbo Hostel på Arlanda, där jag försåg inredningsarkitekten med historiskt korrekt underlag och även producerade informations– och pressmaterial. Allt detta, kombinerat med ett yrke i en bransch som förlorat sin charm och förvandlats till ett drivhus för allt fler desperata och vansinniga påhitt, blev till slut för mycket.

Nu är det snart två år sedan jag började skriva om annat än flyg och det som började som terapi har blivit en succé. Den ursprungliga tanken om att berätta om vägen tillbaka från min utbrändhet förvandlades ganska snart till en tanke om att berätta om det kalla krigets historia på mitt sätt. Intresset hade funnits där hela tiden, men aldrig omvandlats till ord. Det visade sig bli uppskattat – hittills visar räknaren på drygt 253 000 sidvisningar sedan maj 2011; förvisso är en sidvisning inte samma sak som en fysisk besökare, men det är ändå en bra indikation på att Kalla krigets historia, som bloggen numera heter, fyller en viktig funktion. Flera av artiklarna har publicerats i sin helhet i tryckta medier eller på annat sätt använts som underlag. Berättelsen om Atomgaraget under Klarakyrkan, som är den mest populära artikeln med stor marginal, uppmärksammades till och med av Sveriges Radio under hösten 2012!

Sedan i höstas finns det en vidhängande Facebook-sida för hjak.se. Den har blivit mycket populär och har i skrivande stund en bra bit över 400 anhängare. Avsikten med den är att publicera bilder, intressanta länkar och annat smått och gott som av olika skäl inte får plats på hjak.se. Sidan uppdateras så gott som dagligen och det behövs inget medlemskap på Facebook för att ta del av dess innehåll då den är öppen för alla. Detsamma gäller kontot @hjakse på Twitter, där jag mer eller mindre regelbundet delar länkar och annat med historisk prägel. På senare tid har jag dessutom börjat lägga upp mina egna bilder på Flickr som är världens största webbaserade fotoarkiv. Den senast uppladdade bilden visas alltid i högerkanten på hjak.se och är klickbar.

Nu är tiden kommen för mig att återvända till yrkeslivet, men i en annan roll än tidigare där jag kan kombinera min bakgrund som ingenjör med min smak för det skrivna ordet. Det innebär att arbetet med hjak.se tillfälligt nedprioriteras. Efterforskningsarbetet kommer att fortgå i bakgrunden och det finns mängder av uppslag för kommande artiklar, som jag förhoppningsvis kan presentera i en något annorlunda form så småningom. Det finns redan nu 150 artiklar på hjak.se som handlar om allt mellan kärnvapen och kolerakyrkogårdar. Många av de tidiga artiklarna bär ännu spår av bloggens ursprungliga inriktning. I vissa artiklar har videor försvunnit eller förändrats i storlek på grund av att webben är föränderlig. Numera är läsplattor vanliga även bland hjak.se-läsare, men formen är inte helt anpassad för dessa. Ett plattformsoberoende utseende liksom sajtens navigation är några av de saker som jag ska förbättra framöver, men tills dess har jag lagt in ett artikelindex som ger en bättre översikt av innehållet på hjak.se. Du hittar länken överst på alla sidor. Vilka är då de tio mest populära artiklarna på hjak.se? Enligt statistiken är det dessa.

10. Den östtyska paradisön (september 2012)

Vänskapen mellan folken på Kuba och i DDR manifesterades bland annat genom att Fidel Castro 1972 gav en hel ö i gåva till östtyskarna. Några badsemestrar på Playa DDR blev det aldrig. Det var heller inte tanken.

9. Okända ekon i väst (oktober 2012)

Det var inte bara i Östersjön som vi fick oönskade besök. Även längs Västkusten förekom det mystiska saker under vattenytan.

8. Om kriget kommer (april 2012)

Spänningen mellan öst och väst har ökat efter en serie incidenter i Sydostasien 1972. Tillfarterna till Västberlin spärras och svenska spaningsflygplan angrips över Östersjön. I många svenska hem letas krigsplaceringsorder fram. Är det dags nu? En berättelse om hur det skulle ha kunnat gå till om kriget kommit till Sverige på 70-talet och hur samhällets förberedelser såg ut.

7. Mig angriper ingen ostraffat (oktober 2012)

En film om kryssaren Göta Lejons sista resa i samband med en krigsförbandsövning 1964.

6. Tidskapseln i Katarinaberget (maj 2011)

Det var med denna artikel som bloggens framgångssaga inleddes. Följ med in i huvudstadens största befolkningsskyddsrum där 50-talet fortfarande känns nära och det kalla kriget aldrig tog slut.

5. Lyckliga gatan (september 2011)

Villorna symboliserade ett oövervinnligt Sverige när de byggdes i den lilla bruksorten under rekordåren. I dag står de övergivna och berättar om fornstora dagar.

4. Rudolf Blå Ett, starta ost (februari 2012)

Det svenska luftförsvarssystemet var världsledande för sin tid. Med utgångspunkt i en film från 1959 tar vi en titt på hur det såg ut då det begav sig.

3. Objudna besökare (december 2012)

Hävringeincidenten utanför Oxelösund 1988 är en av de mer kända händelserna från kalla kriget och inbegrep en omfattande eldgivning från svensk sida mot den förmodade ubåten.

2. Därför hade vi ett luftförsvar (januari 2012)

Denna artikel är den näst mest lästa på hela sajten och nådde stor spridning då fler försvarsbloggar spann vidare på den. Den tar upp de stora skillnaderna mellan det luftförsvar vi hade under det kalla kriget och det vi har nu.

1. Atomgaraget under Klarakyrkan (september 2012)

Sedan berättelsen om Klara skyddsrum mitt i centrala Stockholm publicerades har många nya läsare hittat till hjak.se. Det är den mest genomarbetade artikeln jag skrivit och mottagandet blev större än jag kunnat ana – kanske för att skyddsrummet dittills knappt beskrivits alls. Radioprogrammet P3 Browser uppmärksammade Atomgaraget och hjak.se i mycket positiva ordalag under hösten 2012. Jag hoppas kunna bjuda på fler artiklar av liknande snitt i framtiden.

–––

Vissa artiklar har blivit betydligt mer uppskattade än jag förväntat mig och tvärtom. Här är några av mina personliga favoriter som inte nödvändigtvis dragit ner de största applådåskorna.

Röd stjärna över Wittstock är ett fotoreportage från en övergiven sovjetisk flygbas tio mil nordväst om Berlin, där tiden nästan stått still sedan de sista soldaterna lämnade platsen 1994.

I Marinflyget på Eggebek besöker vi en annan övergiven flygbas. Denna ligger på västsidan om järnridån och var en av marinflygets huvudbaser.

Alla flygplatsers moder tar dig med på en rundvandring bakom kulisserna på numera nedlagda Tempelhof i Berlin, ett av det kalla krigets mest kända flygfält med en fantastisk arkitektur.

Vårt parti och Enver är med oss är titeln på en artikel om den svenska avgrundsvänstern som ansåg att Albanien var ett föredöme och gärna manifesterade detta med musik.

–––

Under tiden jag tar mig tillbaka till yrkeslivet kommer hjak.se att få vila. När tiden åter tillåter mig att skriva kommer det nya och djuplodande artiklar om stora skyddsrum, gränskränkningar och en hel del annat spännande och bortglömt från den verklighet som varit. Har du uppslag, frågor eller något annat du vill säga är du välkommen att kontakta mig – under tiden framför jag min stora uppskattning till var och en av er läsare för att ni gjort hjak.se till en succé. Vi ses snart igen och glöm inte bort att hålla dig uppdaterad genom Kalla krigets historia på Facebook!
Hans Jakobsson Redaktör och innehavare av hjak.se
  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...