Ilmastotodellisuuden kohtaaminen – raportti IPCC:n kokouksesta

Viikon kuluttua maailman johtavat ilmastotieteilijät esittelevät uusimpia tuloksiaan ilmastonmuutoksen vaaroista ja siitä, mitä fossiilisten polttoaineiden käyttö aiheuttaa maapallolla. Raportti valaisee myös sitä, mitä ilmastovaikutuksia nyt syntyvät lapset joutuvat elämänsä aikana kohtaamaan riippuen siitä, mitä valintoja teemme nyt ja lähitulevaisuudessa.

Ellet voi odottaa, katso tämä Maailmanpankin

video, joka summaa kahteen minuuttiin IPCC:n yli 2000-sivuisen raportin, joka julkaistaan Japanissa tämän viikon viimeistelyjen jälkeen.

Raw HTML..

Raporttia pohjustavat äärimmäiset sääilmiöt eri puolilla maailmaa Australian lämpöaalloista Britannian tulviin sekä aina Filippiinien supertaifuuni Haiyaniin asti.

Nämä sääilmiöt eivät tapahtuneet toisistaan riippumatta.

Maailman meteorologisen järjestön WMO:n mukaan 2001 - 2010 maailmassa oli ennennäkemättömän voimakkaita ilmaston ääri-ilmiöitä. Tämä äärimmäisyyksien vuosikymmen oli lämpimin sitten vuoden 1850, jolloin lämpötiloja alettiin mitata nykyaikaisilla menetelmillä.

Onko ilmastonmuutos livahtamassa käsistämme?

No, IPCC:n viime syyskuussa julkaistun osaraportin mukaan kasvihuonekaasujen vaikutus näkyy jo nyt ilmakehän ja merien lämpenemisenä, sulaneina jäätiköinä, merenpinnan kohoamisena, vedenkierron muutoksina ja ääri-ilmiöiden voimistumisena.

Ilmastonmuutoksen kiihtymisestä on myös huolestuttavia merkkejä. Vuosina 2002 - 2011 Grölannin mannerjäätikkö suli kuusi kertaa nopeammin kuin edeltävänä vuosikymmenenä. Samana ajanjaksona Antarktis menetti jäämassaansa viisi kertaa nopeammin kuin aiemmin.

Vuoden 1993 jälkeen merenpinta on noussut kaksi kertaa nopeammin kuin 1900-luvulla keskimäärin. Myös merijään laajuus Arktiksella on kutistunut merkittävästi nopeammin kuin odotettiin.

Tarvitsemmeko yhä uusia varoituksia? Mitä ne muuttavat?

Tällä kertaa meidän on varmistettava, että vaaran merkit vaikuttavat. Tämänkertainen IPCC-raportti käsittelee valintoja. Joko me vähennämme kasvihuonekaasupäästöjä, hallitsemme tulevia riskejä ja teemme kaiken minkä voimme, jotta lämpeneminen pysyy alle kahden asteen tai sitten jatkamme hieman myöhässä toimimista, ajaudumme kriisistä kriisiin ja samalla kohti katastrofaalista neljän asteen lämpenemistä. IPCC kuvailee kumpaakin tulevaisuuskuvaa.

Olemme nyt tilanteessa, jossa hallitukset ovat luvanneet pitää lämpenemisen alle kahdessa asteessa, mutta olemme kuitenkin hyvää vauhtia menossa kohti neljä asetta lämpimämpää maailmaa. Hallitukset eivät ole valmistautumassa kahden asteen maailmaan, eivätkä myöskään neljän asteen kehitykseen, vaan koko ilmastonmuutoksen megatrendiä vähätellään.

Hallitukset eivät voi enää kauaa olla välinpitämättömiä ilmastonmuutoksen edessä. Tämän sai kokea myös Britannian ympäristöhallinnosta vastaava Owen Paterson, ilmastonmuutoksen kieltäjä, jonka Britannian tuhoisat tulvat saivat kiinni housut kintuissa.

Ilmastonmuutoksen rajoittamassa maailmassa vanhat tavat eivät enää päde. Hiilivoimaloita, joiden vedentarve on valtaisa, ei vaan ole järkevää rakentaa vesipulasta kärsiville alueille. Olemme välttämättä uuden edessä.

Kaikki eivät kuitenkaan piilota päätään pensaaseen. Miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa toimivat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. He valmistautuvat maailmaan, jossa fossiilisten polttoaineiden käytöstä luovutaan asteittain. He kaatavat suunnitelmia lisätä hiilen käyttöä ja ryhtyvät käyttämään uusiutuvaa energiaa. Kampanja fossiilisiin investoinnin lopettamiseksi leviää ja miljoonat ihmiset liittyvät mukaan puolustamaan maailman metsiä, Arktista ja muita rikkauksia, joita ilmastonmuutos uhkaa.

Voimme yhä välttää katastrofin, mutta se vaatii toimintaa.
☞ Vaadi Arktiksen suojeluaHelsinkiläinen, vaikuta kaupunkisi energiavalintoihin


Greenpeacen asiantuntijat osallistuvat tarkkailijoina IPCC-kokoukseen Yokohamassa ja ovat käytettävissä analysointiin ja kommentointiin.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...