Kinna Jonsson

Pimpa glassen till lyxiga efterrätter och imponera på gästerna



Pressträff på anrika Wienercaféet är verkligt trevligt. Bindefelt bjöd in till eventet för att presentera relanseringen av Carte D'Ors nya giv där man går tillbaka till grundinspirationen.

Så introducerades smakerna på 70-talet
En kort historik från GB gav oss insikten att den här typen av glass inte funnits så länge som man kan tro. Carte D'Or lanserade sina glassar i slutet av 70-talet då man ville hitta ett annat sätt att konkurrera än bara pris. Att konkurrera med pris innebar att man automatiskt gjorde att man tummade på kvalitén. Inspirationen för Carte D'Or kom från Italien med dess gelaterior och glassar i olika smak och färgkombinationer. De första fem smakerna som lanserades var långt ifrån de traditionella, kaffe, vanilj mfl för att man skulle särskilja sig. Bl a var svartvinbär en av de första smakerna. Under ca 10 år gick Carte D'Or sen från de ursprungliga fem smakerna till 25.

Fortsättningen på 90-talet I början av 90-talet var det fortfarande trögt och genom konsumentundersökningar upptäckte man att svenskarna fortfarande var främmande för namnen på glassarna och kanske inte så öppna för nya matkulturer som vi kan tyckas tro. Med facit i hand ser man en snabb utveckling då vi idag äter mat från världens alla hörn.
Relansering med liten förändring I det glasspaket man relanserar är det 6 "rosor" istället för 2 högst upp i kartongen, för att varje skopa glass ska innehålla alla ingredienser och smaker som finns i förpackningen.
Tips på hur glassen kan pimpas På frukosten vi är på, demonstrerar Daniel Lindeberg hur man lätt kan bygga sin egen dessert genom att addera småsaker till glassen. Till strawberry meringues inspireras Lindeberg av en traditionell fransk lantlig bröllopsfrukost, en sk bourage. Ordet bourage är detsamma som gurkört. Blommorna på gurkörten luktar och smakar som färsk gurka. Jättegoda blommor och något jag känner igen från mamma trädgård. Dessutom är gurkörtens blommor mycket dekorativa. I den franska frukosten gör man en soppa på mixade jordgubbar och färskost säger Daniel (fast i pressmeddelandet står det sour cream). Han fortsätter med att berätta hur han tar frysta jordgubbar och kör dem i ugn några timmar med lite socker för att få fram en läcker jordgubbsjuice.

Amaretto och mandlar - klassisk combo. Glassen har en lite galen smak av den kända mandellikören. Skulle kanske kunna tonas ner något för att passa mina smaklökar. Tipset vi får av Daniel är att för att få saltet att fästa på mandeln doppar man den i äggvita. Det här gäller förstås också om man vill att socker ska fästa på mandlarna. Tror att saltet tonar ner det bittra i mandelsmaken men är inte säker. Den var iallafall betydligt mer mandelsmakande när den kom på tallriken hemma.

I den sistnämnda desserten med Champagne reagerar fettet med kolsyran så att det bildas stora bubblor. Påminner om floties som serveras i USA. Tänk på att Coca Cola med en glasskula faktiskt kan vara riktigt gott!



Här kommer recepten som jag för en gångs skulle kopierat rakt av från infon vi fick med oss.

Strawberry & Meringues “inspiration Borage”
Basen är glassen Carte D'Or glassen Strawberry & Meringues.
Mixa en halv liter jordgubbar med lite socker till en slät soppa. Skala en bit gurka, ta bort kärnhuset och skär i mindre bitar. Blanda gurkbitarna med tärnade jordgubbar i proportionerna 1 del gurka och 2 delar jordgubbar, lägg i botten av en skål. Lägg en kula glass ovanpå och avsluta med att hälla soppan runtom. Garnera gärna med lite gurkörtsblommor om du kan hitta dem under sommaren!
Amaretto, vanilla & chocolate med saltrostade mandlar och varm chokladsås
Här använder man Amaretto, Vanilla och chocolate som bas och tillsätter nedanstående för att få en läcker dessert.
Knäck ett ägg och häll lite äggvita över mandlarna (tunt lager). Strö sedan på lite fint havssalt, rosta i ugnen på 180°c i ca 5-7 min. Tag ut och låt svalna. Häll 3 dl standardmjölk och 70 gram honung i en kastrull och koka upp. Häll 1/3 av honungsmjölken över 280 gram mörk choklad (55%), rör samman med en slickepott. Tillsätt resterande mjölk pö om pö. Servera såsen medan den är varm.


Crema di Mascarpone “Soyer au Champagne” Med utgångspunkt från Crema di Mascarpone glassen, blandar man vardag och lyx, Frankrike (champagne) och den svenska fläderblomssaften.
Efterrätten är inspirerad av en cocktail som härstammar från 1880-talet, en dessertdrink/after dinner cocktail som kombinerar champagne och glass. Häll en skvätt fläderblomssaft, fyll på med champagne och avsluta med en kula glass.
  • Love
  • Save
    2 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...