Fotbollsbloggen: Tidig utvisning knäckte City - två inhoppare frälste IFK

Eskilstuna City fick bortamatchen mot topplaget Enskede förstörd efter tio minuter. 1-0 till hemmalaget på straff, utvisning för Citybacken Anton Hansén och Enskede vann till slut med 3-1. En roligare lördag hade ett hårt pressat IFK Eskilstuna, som tog en livsviktig bortaseger i trean mot Segeltorp med 3-1 efter avgörande mål av två inhoppare, Antonius Acar och Viktor Kallas.

Eskilstuna City var obesegrat på bortaplan mot seriens topplag, men på Enskede IP fick tabellfemman en mardrömsstart. Redan efter bara dryga tio minuter blåste domaren straff för hemmalaget och delade ut ett rött kort till Anton Hansén. Från elvameterspunkten gjorde inte heller ex-allsvenske Haris Laitinen något misstag och med 1-0 i baken och en man mindre på planen var det tung uppförsbacke för City.

Eskilstunalaget tyckte att Hanséns knuff motiverade straff, men att utvisningen var för hård. När sen Citykeepern Nicklas Bergh fällde en Enskedespelare var dock inte straffen mycket att protestera mot, men då gjorde lagkaptenen en snygg räddning när Laitinen fick chansen igen.

Inom första kvarten i andra halvlek avgjorde Enskede med två mål och Citys reducering kom med dryga kvarten kvar genom Markus Wahlström efter hörna. Mittbackens goda målform i höst håller därmed i sig.

---

Med segern passerade Enskede tvåan Nacka på målskillnad. Nacka fick inte helt oväntat tufft borta mot formstarka bottenlaget Karlslund, som knep en poäng via 1-1. Serieledande Södertälje lyckades däremot vinna med 2-1 hemma mot Rynninge och är tre poäng före de två Stockholmslagen med fyra omgångar kvar att spela.

---

FAKTA

Enskede-Eskilstuna City 3-1 (1-0)

Citys mål: Markus Wahlström (73) vid ställningen 3-0.

Utvisning: Anton Hansén (11).

Publik: 325 (Enskede firade 100-årsjubileum).

City: Nicklas Bergh – Robin Larsen, Oliver Podmenik, Markus Wahlström, Anton Hansén – Ludvig Wallinder – Jens Olsson (22), Haris Cirak, Emil Fritzell (75), Mikei Söderström (71) – Serkan Pektas.

Ersättare: Gabriel Yakoub (22), Anton Carling (71), William Schmidt (75), Oscar Törnqvist, Henok Berhane, Felix Wall, Emil Ericson.

---

Sen Kenneth Huselius tog över som IFK Eskilstunas tränare har laget spelat sex matcher och bara förlorat två av dem. Totalt åtta poäng har det blivit och även om IFK fortfarande är nästjumbo har hoppet om nytt kontrakt ökat markant.

Bidragande orsak till uppryckningen är att "Husse" lyckats få tre före detta IFK-spelare att göra comeback i klubben. Backen Daniel Hirvi och mittfältaren Oscar Eriksson startade i går och 29-årige veteranen Jonas Årestam gjorde sin första IFK-match sen 2011 med ett inhopp i 62:a minuten. Mot alla odds eftersom anfallaren lider av diskbråck.

Husse har dessutom plockat upp Antonius Acar bakom fiskpinnarna i frysen och killen som slog igenom under tränarens förra sejour som IFK-coach har tackat för förtroendet. Efter bara tre minuter på planen skickade den förre skyttekungen in IFK:s 2-1-ledning med kvarten kvar och i slutminuterna dödade tredje inhopparen Viktor Kallas matchen genom att spika 3-1-segern.

För IFK:s 1-0-ledning efter knappa halvtimmen stod Alexander Larsson med en vänsterkanon från 20 meter och i början på andra halvlek prickade lagkaptenen ribban. Däremellan kvitterade Segeltorp före paus sen IFK-keepern Markus Norman tappat in bollen.

Med tre matcher kvar mot avsågade jumbon Tyresö borta, Viljan hemma och Eskilstuna Södra i ett avslutande lokalderby på bortaplan har IFK häng på framförvarande lag. Nackdelen för IFK är den dåliga målskillnaden och i tredje tilläggsminuten i går drog Filip Lundevall på sig en varning som innebär att han blir avstängd ännu en gång.

---

Övriga resultat gick också IFK:s väg när både Viljan och Järla förlorade medan Södra spelar först i dag borta mot mittenlaget Srbija. Viljan föll med 1-4 mot topplaget IFK Stockholm sen mittbacken Kalle Karlsson reducerat för Strängnäslaget före paus. I andra halvlek kontrade gästerna in de två sista målen i en match där Björn Wiklund fick coacha hemmalaget. Ordinarie Viljantränaren Anders Pense befann sig nämligen på BB.