Fotbollsbloggen: Bragdsegrar av Södra och Viljan - fiasko för IFK

Bottendramat i trean för våra Sörmlandslag fick lite oväntad utgång i går. IFK Eskilstuna hade en straffspark mot superjumbon Tyresö, men missade den genom 0-0. Däremot knäckte Eskilstuna Södra serieettan Assyriska Norrköping (1-0) och Viljan åkte till Segeltorp och vann streckmatchen (3-2) utan fem starka kort.

Södra var illa ute första 25 minuterna mot Assyriska Norrköping. Målvakten Gustaf Widén gjorde en benparad efter en dubbelchans, men Södra jämnade ut spelet före paus och i andra halvlek var hemmalaget väl så bra som gästerna på Skogsängen.

Södra saknade inte bra lägen, men Assyriska hade de vassaste chanserna och Gurra Widén tvingades storspela för att hålla nollan. Med perfekta utrusningar och en mirakelräddning på mållinjen.

När det gick mot en mållös match kontrade Michael Larsson i 88:e minuten och det såg ut som den dödströtte Södrakaptenen (hade legat sjuk i veckan) väntade på att bli fälld bakifrån. Det blev han också och domaren pekade helt riktigt på straffpunkten för Södras första elvametare i år.

Fram klev mittfältaren Isam Abassi, lät målvakten göra första draget och placerade iskallt in 1-0.

– Det var bestämt före att jag skulle ta en straff och jag var inte alls nervös, säger 21-åringen, som förberedde sig noga med stretching och att sparka bort lite gräs.

Isam kom i år från Al Salam och spelar med en skön frisyr. Ett riktigt fågelbo med fina rastaflätor.

– Håret väger nog ett kilo, det var därför jag förlorade löpduellen i ett bra läge på slutet, säger Isam och skrattar.

Nu var inte dramatiken slut med straffmålet. Domaren hittade fem evighetslånga tilläggsminuter och Assyriska Norrköping hade en frispark i stolpen.

Men Södra fick jubla och det var förstås bragdstämpel på den här segern. Södra kämpade heroiskt och spelade riktigt bra i andra halvlek.

– Assyriska gjorde ett misstag som inte var aggressivare i pressen. Nu fick vi gott om tid att rulla runt och det gjorde killarna riktigt bra, säger målvaktshjälten Widén.

Tränarparet Johan Hansson-Thord Hermansson var supernöjda när de direkt efter matchen åkte vidare till kompisen Joel Hambergs svensexa, som inleddes strax före avspark på Skogsängen. Med kompisar från Skogstorps forna division fyra-lag och från politiken i publiken fick kommunalrådet (V) presentera spelarna och sjunga nationalsången.

Södra passade också på att göra en insamling till organisationen "Vi bryr oss" för offren i Syrien och Irak. Snyggt jobbat av en klubb som har politiskt medvetna människor i ledningen både i styrelsen och för laget.

– Vi hade förstås varit nöjda med en pinne. Det var lite old school över den här segern, myste Hansson och Hermansson.

Om Södra klarar av Tyresö borta i näst sista omgången blir det klart att "Prinsens lag" kommer att ha lokalkonkurrenten IFK Eskilstuna efter sig i tabellen. Om inte Segeltorp samtidigt tar mer än en poäng i Järna blir Södra vid seger helt klart för nytt kontrakt.

---

Bragdbetonad var också Viljans seger med 3-2 i streckmatchen borta mot Segeltorp. Minst sagt eftersom Strängnäslaget saknade en handfull starka kort på grund av avstängningar och skador. Men tränaren Anders Pense fyllde på med en 18-åring och tre 17-åringar i uppställningen.

Christos Kourlos gav Viljan ledningen på straff och efter kvittering gjorde Erik Risberg 1-2 före paus. Men när Oliver Myrén blev utvisade och Segeltorp kvitterade igen var Viljan illa ute. Även Segeltorp fick dock en utvisning och då kunde Viljan komma igen och Karam Aldeeb prickade in 2-3, vilket också blev segermålet.

Viljan passerade därmed Segeltorp och ligger över kvalstrecket inför de två sista omgångarna. Närmast väntar ett derby mot IFK Eskilstuna på Tunavallen, där Viljan besegrade Södra FF tidigare i höst.

---

Tyresö hade femton raka förluster sen laget tog sin första poäng i fjärde omgången mot Viljan hemma. Men IFK Eskilstuna lyckades ändå inte utnyttja den straffspark det var att möta jumbolaget på Tyresövallen i går och det var förstås en rejäl besvikelse.

IFK saknade jobbupptagne lagkaptenen Alexander Larsson och det kan tyckas konstigt när så mycket står på spel. Det vara likadant förra hösten när IFK slogs i andra änden av tabellen. Då missade dåvarande lagkaptenen Linus Walliner en viktig match av samma anledning.

Även om Alexander är en av lagets bästa ska givetvis IFK ändå besegra Tyresö alla dagar i veckan. Men det gick inte, trots att tränaren Kenneth Huselius gjorde tre byten fick IFK nöja sig med 0-0.

Jonas Årestam, Antonius Acar och 14-årige André Al Sanati kom alla in i andra halvlek.

För IFK är det inte kört, men avslutningen är svår med två derbyn. Först Viljan och sen Södra, som IFK bara tagit en poäng mot i de sex senaste derbymatcherna.