Maria Soxbo

Iittala Combinability

När Iittala frågade om jag ville anta utmaningen att försöka få ett antal av deras produkter att smälta in på ett naturligt sätt i mitt eget hem enligt deras designfilosofi Combinability så kunde jag så klart inte låta bli att tacka ja. Jag är ju redan ett Iittala-fan, såväl glas och vaser som ljusstakar från förr och nu står utspridda här hemma.

Så utmaningen i sig kändes enkel, det hade helt klart varit svårare att bevisa motsatsen – att Iittalas grejer inte passar ihop med mina egna saker. Med det sagt så blev jag faktiskt lite fascinerad över hur lätt det var att duka upp ett bord där det begränsade innehållet i mina egna köksskåp och en ”hemlig låda” med Iittalaprodukter skulle samsas på ett naturligt sätt.

Jag höll basen enkel, en ljusgrå linneduk från H&M Home, linneservetter från Åhléns (med några år på nacken) och mina vardagsbestick från Habitat. Sen letade jag fram diverse loppisfyndade vaser i olika storlekar och material, min Linné carafe och betongljusstakar från Tove Adman ur skåpen.

Jag fick tallrikar och skålar ur serien Taika av Klaus Haapaniemi från Iittala och dukade upp med loppisfyndade Blå eld-assietter och små pressglasfat som jag fick när jag flyttade hemifrån.

Jag gillar att duka ”på höjden”, och bestämde mig därför för att bygga provisoriska våningsfat genom att helt enkelt stapla saker på varandra. I botten hamnade en upp-och-ned-vänd Kastehelmi-skål av Oiva Toikka och en Teema-assiett av Kaj Franck, båda ur Iittalas leverans. Sen ett snapsglas i kristall köpt i Litauen för 20 år sen och högst upp hamnade Taika-skålen. Med torkade aprikoser och färska blåbär som matchar dukningen blir ”kakfatet” både en centerpiece och tilltugg för småhungriga gäster.

Men om jag använde snapsglaset som ”kakfatsfot” och inte som flingsaltskar som jag tipsade om häromdagen, var hamnade då saltet? Jo, i Kivi-ljuslyktorna av Heikki Orvola. Med lyktor i olika färger för salt i olika smaker blir det lättare att hålla reda på vad som smakar vad.

Om jag får välja blir det vitt vin och vatten till maten, men jag tycker att det är minst lika kul att försöka hitta roliga alkoholfria alternativ att ställa fram till gäster som inte vill dricka procenthaltiga drycker. Helst i fina flaskor förstås, så att de kan stå framme på bordet. De här fina Carlsberg-flaskorna med blodapelsin/hibiskus-smak hittade jag på Coop.

Här ser man också Taika-tallriken i sin helhet. Jag har alltid gillat Taika, i alla dess färgställningar, men jag har fegat ur när det blivit dags att fylla porslinsförråden hemma och satsat just på helvita Blå eld för att inte tröttna. Men nu när jag fick chansen att leka lite med Taika-ugglorna så måste jag faktiskt säga att det är en toppenidé att ha en uppsättning mönstrade, färgglada tallrikar i skåpen också. Så mycket roligare att duka med och enkelt att plocka upp färger i servetter, ljus, blommor och till och med mat och dryck.

Här syns också Kaj Francks Kartio som Iittala skickade i blått. Jag har själv klarglasvarianten så klart, feg som jag är, men kul att få experimentera med de här färgstarka utropstecknen. Och de passade förstås precis lika bra bredvid mina vinglas från Spiegelau som de klara.

Blommor då? Jag är ingen floristtalang, men älskar blommor i alla dess former. Jag gillar när blommorna på bordet kan bli ett samtalsämne under middagen, så jag valde min mammas favoritblommor – freesian. De doftar dessutom helt magiskt, så bättre sällskap vid bordet kan man inte ha.

Ett annat bra dukningsess att ha i rockärmen är att ställa ut lite kuriosa här och var för gästerna att upptäcka. Jag råkade ha en porslinsuggla (köpt på Etsy) hemma och den fångade ju upp Taika-ugglan perfekt. Några andra vita porslinsfigurer fick göra den sällskap på bordet.

På linneduken strödde jag också ut ett antal små virkade dukar i olika storlekar och mönster. De kostar knappt någonting på loppisar (vilket nästan skär i hjärtat med tanke på hur mycket arbete som ligger bakom dem), så jag har samlat på mig en hög små dukar just för att kunna pimpa middagsbordet ibland. Fiffigt tips inför sommarens loppisrundor!

Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter.se

Iittala använder begreppet Combinability för att beskriva sin designfilosofi, där varje objekt ska vara utmärkande, kombinerbart och multifunktionellt. Tanken är att alla ska kunna skapa sitt eget personliga uttryck genom ändlösa möjligheter. Läs mer om Iittala Combinability här (och testa samtidigt att kombinera ihop Iittalaprodukter efter eget huvud).

Translation: Iittala sent me a secret box filled with Iittala items with a challenge – try to make them fit in your home with the things you already own. I did think it would be easy, but not quite as easy as this.

Inlägget Iittala Combinability dök först upp på Husligheter – inredning och design som blogg..

  • Love
  • Save
    5 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...