Natalia Tolmatsova

Tervetuloa velkavankeus

WTD-Juhani täällä edelleen terve!

Natan tavoin, myös mä aloitin viime vuonna lähestulkoon ikuisen parisuhteen pankin kanssa. Meidän suhde on mallia asuntolaina, ja avioehtoa ei tässä liitossa tunneta. Mun lukaalin Itä-, Länsi-, Etelä-, ja Pohjoissiivet mahtuvat kaikki 29 neliömetrin alueelle, joten mistään älyttömästä mansionista ei kuitenkaan ole kysymys. Mutta oma se on! Tai no tällä hetkellä siitä on omaa ehkä muutama neliö eteisestä ja loput onkin sitten pankin.

Mitä sitten pitää ottaa huomioon, kun on ostamassa asuntoa? Näin yhden asunnon ostokokemuksen perusteella luulen tietäväni siitä ihan kaiken. Mä en välttämättä tekisi ostopäätöstä pelkästä halusta omistaa asunto. Kyseisen luukun pitäisi olla just eikä melkein täydellinen omiin tarpeisiin, ainakin ensimmäisen asunnon kohdalla. Tämä siksi, että se on luultavimmin suurin yksittäinen sijoitus, jonka ihminen elämänsä aikana tulee tekemään.

Itse halusin kämpän taloyhtiöstä, jossa putkiremontti ei vaani nurkan takana. Siitä en olisi tinkinyt. Muita tärkeitä tekijöitä täydellisen asunnon metsästyksessä oli muun muassa sijainti, kulkuyhteydet, muut taloyhtiössä tehdyt, tekemättömät ja tulevat remontit, kämpän pohjaratkaisu, yhtiövastike ja luonnollisesti hinta. Hieman vähemmän tärkeitä kriteerejä taas olivat yhtiön taloudellinen tilanne, asunnon kunto, minne päin ikkunat osoittaa, missä kerroksessa luukku sijaitsee ja neliöiden määrä. Onnistuin löytämään yksilön, joka vastasi käytännössä jokaista vaatimustani, joten ostopäätös oli kohtalaisen helppo tehdä. Pari neliötä olisin voinut ottaa lisää, that's it. Kaupat hoidettiin vielä ilman kiinteistönvälittäjän ahneita näppejä, joten hinnastakin päästiin molempia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen ilman, että välikäsille tarvitsi antaa yhtään hilloa.

Muita asioita, joita kannattaa ottaa huomioon asuntoa hankkiessa:

  • Oman maksukyvyn selvittäminen tai siis kuinka suurta lainaa pystyisi kuukausittain maksamaan pois.
  • Kannattaa hankkia lainalupaus pankista ennen kuin aloittaa asuntonäytöissä juoksentelun. Tietää sitten jo valmiiksi mihin on lainan puitteissa varaa.
  • Asuntolainan ehdot ja korot. Korko vaikuttaa olennaisesti asunnon kokonaiskustannuksiin, pankkeja on hyvä kilpailuttaa keskenään. Myös lainan käsittelymaksuissa voi olla isoja eroja.
  • ASP-tili kannattaa mahdollisuuksien mukaan avata, ainakin jos osuu sen ikähaitariin. Itehän sössin tämän osaston ihan täysin.
  • Taloyhtiön tontin tilanne, onko se yhtiön oma vai vuokrattu? Lähivuosina ainakin Helsingissä monen tontin vuokra-aika päättyy ja uusi vuokrasopimus kaupungin kanssa tarkoittanee käytännössä aina suurempaa vuokraa, eli osakkeen omistajalle yhtiövastikkeen nousua.
  • Lisäksi kannattaa pyytää asunnosta isännöitsijäntodistus, asunnon pohjapiirros, tilinpäätösasiakirjat ja yhtiöjärjestys. Näistä näkee mm. tulevat remontit, yhtiön taloudellisen tilanteen ja osakkeen velkaosuudet (sekä muuta tylsää, mutta tarpeellista).
  • Kuntotarkastuksen teettäminen. Tämä toimenpide saattaa vähentää ikäviä yllätyksiä myöhemmin ja homeiset seinät löytyy jo ennen kuin nimet on papereissa.
  • Ostotarjous asunnosta kannattaa tehdä ehdollisena, vedoten esimerkiksi kuntotarkastuksen tuloksiin tai lainan myöntämiseen. Tämä sen vuoksi, että ostotarjous, myös suullinen sellainen, on aina sitova. Lisäksi tarjoukselle kannattaa määritellä voimassaolo, esimerkiksi 24–48 tuntia.

Niin ja kuvissa on meikäläisen luukku, jos jäi jollekin epäselväksi.

Mä itse mietin kämpän ostamista pitkään, mutta monesta eri syystä johtuen siirryin suunnittelusta toteutukseen vasta reilu vuosi sitten. Hetkeäkään en kyllä ole katunut. Vaikka nythän tässä ollaankin Natan kanssa tavallaan kahden kämpän loukussa, hehee!

Translation: Own home, sweet home.

Hima & Sotku
  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...