Är barn möjligen lite trögfattade?!

Jag lyfte frågan i en artikel i Babyboom, en bilaga till Svenska Dagbladet, nu i veckan. Jag har fått mycket positiv respons på det jag skrev och vill gärna dela artikeln här också, i hopp om att den kan bidra till fler. Så här kommer den:

HAR BARN SVÅRT ATT FATTA?

”Jag begriper inte hur många gånger jag skall behöva säga till min dotter att ligga kvar i sängen på kvällen. Jag har nog sagt det tusen gånger, men det går bara inte in!”

Har barn svårt att fatta? Ibland när jag hör föräldrar prata ligger den slutsatsen nära till hands. Har man sagt något tusen gånger borde barnet verkligen ha fattat, eller hur?

Nej, jag tror inte att barn har svårt att fatta. (Men man skulle möjligen kunna hävda att föräldrar som upprepar samma sak tusen gånger utan resultat har det.) Jag tror att barn som inte gör det som vuxna gång på gång ber om har väldigt goda skäl för det! Kanske är det svårt för flickan att ligga kvar i sängen eftersom hon inte är trött och behöver röra på sig? Kanske vill hon inte ligga kvar eftersom hon längtar efter närhet och gemenskap och den längtan blir extra svår när hon vet att föräldrarna sitter tillsammans i tv-soffan? Eller kanske är hon rädd och vill försäkra sig om att föräldrarna fortfarande är vakna och har koll, så att hon kan känna sig trygg?

Jag upplever ganska ofta att vuxna glömmer att ta hänsyn till barns inre liv – vilka tankar, känslor och behov som ligger bakom och motiverar dem att göra som de gör. Istället söker man lösningar för att förändra barnens handlingar och fastnar för knep och metoder som att muta, hota och ignorera barnet, avleda dess uppmärksamhet och diverse steg-för-steg-modeller för beteendeförändring.

Det är visserligen fullt tänkbart att någon av dessa metoder kan förmå barnet att göra som de vuxna vill. Ett löfte om en guldstjärna eller ett hot om minskad datortid kanske resulterar i att barnet ligger kvar i sängen. Det som bekymrar mig är hur barnet upplever det att bli föremål för en sådan metod. Jag tvivlar på att hon känner sig förstådd, respekterad eller tagen på allvar. Inte heller hjälper det henne att få sitt behov tillgodosett – det där behovet som pockar på uppmärksamhet och är anledningen till att hon gör som hon gör.

Hur kan man som vuxen göra istället, om man både vill möta barnet med respekt och förståelse och se ett förändrat beteende? För det första: Försök förstå vad barnet vill med sitt handlande. För det andra: Hjälp barnet att uppnå det – på ett annat sätt. Ett sätt som också tar hänsyn till omgivningens behov och önskemål.

Om föräldrarna till flickan som kommer upp efter nattningen tror att hon inte är trött kan de se över de vardagliga rutinerna: Nattar de henne för tidigt på kvällen? Sover hon för länge på morgonen? Hur kan behovet av aktivitet bli tillgodosett på dagen (så att flickan slipper ordna med det på kvällen, när hon egentligen skulle må bra av att sova)? Om föräldrarna antar att hon kommer upp för att hon längtar efter närhet och gemenskap skulle det kanske hjälpa att planera in mer tid för samvaro under kvällarna. Om föräldrarna spekulerar kring att flickan känner sig rädd ligger lösningen kanske i att fråga henne vad hon behöver för att känna sig trygg. Om hon inte kan uttrycka det får de gissa och pröva sig fram. Tänd lampa? Musik på låg volym? Ett gosedjur som vaktar vid dörren? Somna i föräldrarnas säng? Sova i samma rum som ett syskon?

Barn har inte svårt att fatta. När barn inte gör det vi vuxna upprepade gånger ber om har de goda skäl för det. Det handlar om rädslor, längtan, drömmar och behov. Olika barn har olika skäl och det kan vara svårt för oss vuxna att förstå vad som pågår inuti ett barn. Men allvarligt talat, jag önskar verkligen att vi alltid försökte förstå våra barn!

Nu finns min bok äntligen att köpa igen efter att den sålde slut hos de stora nätbokhandlarna förra veckan. Adlibris har ett superfint erbjudande fram till 31/3: 159 kr (ordinarie pris 175 kr.) Missa inte det!

  • Love
  • Save
    25 loves 2 saves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...