Marlous van den Hoogen

Zo word je een betere blogger

Anno 2015 is bloggen een serieuze zaak geworden. Van online dagboekjes en hersenspinsels is het bloggen getransformeerd tot een big business. Iets waar ik zelf ook niet altijd raad mee weet, maar wat me wel altijd motiveert om meer te leren en mezelf te verbeteren.

Mijn eerste blogje publiceerde ik in 2004 en ruim 4 jaar vulde ik het internet met onzinnige verslagen van mijn dagelijks leven, inclusief spelfouten. Inmiddels blog ik hier alweer ruim 4 jaar, en probeer ik zo af en toe wat bij te spijkeren door een cursus te volgen of wat boeken te lezen.

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd en ben ik betere stukken gaan schrijven. Natuurlijk valt er nog veel te leren – maar het begin is er. Vandaag mijn tips om het beste uit jezelf te halen en een betere blogger te worden. Wellicht heb je er zelf ook wat aan!

Feedback

Als je ergens beter in wilt worden is het belangrijk om naar feedback te vragen. Als blogger ben je (vaak) eindredacteur van je eigen werk, waardoor het lastig is om je eigen fouten te zien. Vaak omdat je er overheen leest, maar soms ook omdat je gewoon niet beter weet. Zo plaats ik vaak te veel spaties tussen woorden waar helemaal geen spatie hoort te zitten. Pas toen een ander me er op wees ben ik er op gaan letten.

Nog steeds plaats ik af en toe een spatie te veel, maar ik probeer er op te letten en zoek nu vaker de schrijfwijze van een woord op om fouten te voorkomen.

Vraag niet alleen om feedback van een ‘kenner’, maar ook van je doelgroep. Natuurlijk is het belangrijk dat je correct en foutloos schrijft, maar leest de tekst ook lekker? Heb je een fijne schrijfstijl? Een lezer van je blog zal je die dt-fout vergeven, maar een irritante schrijfstijl laat ze eerder op het kruisje drukken. Kijk dus verder dan enkel de spelling en grammatica van je teksten.

Het allerbelangrijkste aan het ontvangen van feedback: zie het niet als een persoonlijke aanval, maar als kritiek op jouw werk dat bedoeld is om je op weg te helpen.

Van lezen komt schrijven, en van schrijven komt lezen

Om een goede schrijver te worden is het van belang om veel teksten te lezen. Zo doe je niet alleen inspiratie op, maar leer je onbewust ook hoe taal ‘werkt’. Door veel te lezen leer je nieuwe termen en manieren van taalgebruik kennen, welke je vervolgens kan toepassen in je eigen teksten.

Goed gejat is beter dan slecht bedacht wordt er gezegd, maar geef vooral je eigen draai aan je teksten. Het is goed om bij anderen te kijken en ideeën op te doen, maar probeer daarin wel je eigen stijl te vinden. Ik schreef al eerder over het vinden en ontwikkelen van je eigen stijl, wellicht interessant om dat artikel ook door te nemen.

Schrijven voor het web

Als blogger schrijf je voor het web, wat betekent dat je rekening moet houden met bepaalde facetten. Zo leest een tekst van papier vaak prettiger dan een tekst van een computerscherm. Daarom is het van belang dat je de leesbaarheid van je teksten aanpast wanneer je ze publiceert op het web.

Webteksten moeten duidelijk zijn. Gebruik niet te lange zinnen, maak gebruik van tussenkopjes en deel je tekst in in alinea’s. Plaats het liefst nog een witregel tussen elke alinea, zelfs als je alinea maar twee zinnen lang is.

In het begin zal dit onnatuurlijk aanvoelen, zo’n pagina met allemaal witregels. Maar lange lappen tekst doen het niet goed op het web. Ze zijn lastig te scannen, en vaak is er geen overzicht. Wanneer lezers een lange tekst zien zonder indeling klikken ze vaak weg, en dat wil je niet. Houd de tekst daarom niet alleen duidelijk, maar ook bondig. Schrap herhalingen en probeer het kort en krachtig te houden.

Wees authentiek

Misschien nog wel de belangrijkste eigenschap om een betere blogger te worden: authenticiteit. Inmiddels zijn er miljoenen blogs te vinden op het web, zorg dus dat je onderscheidend bent van de rest. Gelukkig ben je gezegend met een eigen unieke identiteit: zolang je overal je eigen draai aan geeft zal je altijd anders dan de rest zijn.

Zorg dus dat je een sterke identiteit ontwikkelt. Zorg voor een ‘eigen’ schrijfstijl, zodat mensen je aan je stukjes al herkennen. Maak je eigen beeldmateriaal, ook hier kun je een eigen stijl (en dus identiteit) in ontwikkelen (en het scheelt ook een eventuele factuur van een boze fotograaf). En blijf vernieuwen, ook al is dat lastig wanneer alle (creatieve) ideeën al lijken uitgevoerd.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben. Wellicht inspireert het jou ook om kritisch naar je eigen werk te kijken en het beste uit je zelf te halen. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie tips. Hoe verbeteren jullie je schrijfwerk? Heb je nog handige trucjes? Of nog beter: opbouwende kritiek? ;-) Ik hoor het graag in de comments.

The post Zo word je een betere blogger appeared first on Last Days of Spring.

  • Love
  • Save
    31 loves 5 saves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...