Kijkje in de keuken van Nature’s Pride

Soon her eye fell on a little glass box that was lying under the table: she opened it, and found in it a very small cake, on which the words “EAT ME” were beautifully marked in currants.
“Well, I’ll eat it,” said Alice, “and if it makes me grow larger, I can reach the key; and if it makes me grow smaller, I can creep under the door: so either way I’ll get into the garden, and I don’t care which happens!”
(uit Alice’s Adventures in Wonderland )

Eat me-sticker
Ik moet regelmatig denken aan deze qoute uit Alice in Wonderland als ik weer eens de avocado’s en mango’s met het stickertje ‘Eat me’ zie liggen.
En als foodie koop ik ze ook regelmatig. Niets is vervelender dat dat je een recept in je hoofd hebt, maar het niet kan maken omdat de avocado die je gekocht hebt:
of nog niet rijp is, of juist overrijp en bruin is.
Inmiddels heb ik er achter dat je de avocado’s en mango’s met het EAT ME-stickertje ook altijd meteen kunt gebruiken die avond.

Nature’s pride
Dus toen ik een uitnodiging kreeg om bij Nature’s Pride een kijkje te nemen, hoefde ik me (ondanks het klussen en de verbouwing van ons nieuwe huis) geen twee keer te bedenken. Nature’s Pride is namelijk het bedrijf dat achter de EATMe-stickertjes zit.
Nature’s Pride is importeur van exotische groenten en fruit. Voor mij zijn ze bekend van de avocado’s en mango’s. Maar ze importeren wel 300 soorten, waaronder ook peultjes, limoenen, pepertjes, jackfruit, passievruchten, dragonfruit, en nog veeeel meer.

Van de boom tot op je bord
Ik wilde wel eens weten hoe het komt dat je iedere keer een ander soort (variëteit) avocado kan hebben liggen in de winkel. De ene keer een groene schil, de andere keer een zwarte schil.
En vervolgens allemaal eetrijp.

Daar blijkt vervolgens een heel proces aan vooraf te gaan.
Dat proces begint al bij de telers.
Nature’s Pride maakt bijvoorbeeld afspraken met de telers om het fruit en de groenten pas later te oogsten dan gebruikelijk. Dat komt de smaak ten goede.
Na het oogsten gaan de goederen op transport naar Nederland.
Hier aangekomen wordt de lading gecontroleerd door een keurmeester. Door één exemplaar van de groenten of het fruit open te snijden wordt gekeken naar de rijpheid, textuur, geur enz. Op basis daarvan wordt bepaald hoe lang en op welke temperatuur de landing nagerijpt moet worden.

Na de narijping wordt vervolgens echt ieder exemplaar nog een keer aan een grondige inspectie onderworpen voordat de lading het bedrijf verlaat naar de consument. Bij deze inspectie wordt ook weer gekeken naar rijpheid, zoetheid, textuur enz enz
En dan is het vervolgens aan de supermarkt om de groenten en fruit niet te lang in de winkel te laten liggen.

Wanneer is een mango rijp?
Ik weet nu ook dat je niet altijd aan een mango of een avocado kunt zien dat ie rijp is.
Zoals de keurmeester zei: ‘Je moet ze behandelen als eieren’. Want als je in nog hard fruit gaat knijpen, krijg je later toch plekjes.
En als je in zacht fruit gaat knijpen, dan wordt t meteen beurs.

Maar hoe kun je het dan zien? Door op de stickertjes te vertrouwen
Om het hele jaar eetrijp fruit te garanderen in de nederlandse winkels, hebben ze een jaarronde distributie over de hele wereld. Nature’s Pride volgt de oogstseizoenen van verschillende landen. En ze nemen de beste rassen van dat moment. Dus de ene keer heb je een groene mango en de andere keer een geel/rode mango. Maar die gaan pas de winkel in als ze rijp zijn.

Kijk maar eens naar deze foto.


Hierop staan de Keitt en Kent mango´s.
Dit zijn de twee meest verkochte mango´s in Nederland; omdat ze niet al te draderig zijn qua structuur en omdat ze een lange reis goed aankunnen.
Beide mango’s zijn rijp, maar ze zien er toch anders uit. je kunt het dus niet aan de kleur beoordelen.
Maar ook de avocado’s op deze foto zijn allebei rijp, maar ze zien er ook allebei weer anders uit

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...