Kidzania İstanbul Nasıl Bir Yer? Neler Yapılır?


Türkiye’de son dönemde popüler olan Eğlence ve Eğitim merkezlerine bir yenisi daha eklendi ve bir Meksika markası olan Kidzania , Akasya AVM’nin içinde açıldı. 23 Nisan tatilini fırsat bilip Poyraz’ı Kidzania’ya götürdüm. Öncelikle Kidzania’nın çok büyük olduğunu ve 1 günde asla gezilemeyeceğini belirtmek isterim. AVM’nin 4.katı tamamen Kidzania’ya ayrılmış durumda ve burası yaklaşık 10 bin m2. Giriş bir havaalanı şeklinde kurulmuş, havaalanından bilet satın alıp giriş yapıyoruz. Kolumuza çocuk ve ebeveyn bilgilerinin girildiği bileklikler takılıyor.

Giriş 4-14 yaş çocuklar için 50 TL, anne-babalar için 30 TL. 8 yaşın altındaki çocukların yanında ebeveyni olmadan giriş yapması yasak. 8 yaşın üstündeki çocuğunuz içeri yalnız girebilir fakat gene de ebeveyne bileklik takılıyor ve bir şey olması durumunda bilekliğinize çağrı geliyor ve sizin gidip çocuğunuzu almanız gerekiyor. Giriş biletiyle birlikte çocuklara bir çek veriyorlar bunda 50 Kidzos yani içeride geçen Kidzania parası var ve girince önce bankaya gidip çeki bozdurmanızı söylüyorlar, çünkü bazı aktivitelerde kidzos parası vermeniz gerekiyor, bizde öyle yaptık, ilk olarak bankayı bulduk ve Poyraz çekini bozdurdu.
Dediğim gibi içerisi oldukça geniş ve insan önce bir ne yapacağını şaşırıyor. Okul gezisiyle gelen çok sayıda çocuk vardı fakat bu çocuklar için sistemin nasıl işlediğini anlamak biraz zor bence 8 yaşın altındaki çocukları anne babasız almamalarını daha iyi anladım. Gerçekten küçük çocuklar burada kendi yolunu bulamaz. Tüm aktivitelerin girişinde bu aktiviteyi yapmak için para vermek gerekli mi, yoksa yapınca para mı kazanılıyor (kidzos para), kaç yaş grubu yapabilir, kaç dakika sürüyor gibi bilgiler var.
Tüm aktivitelerde mutlaka en az 10-20 dakika arası sıra beklememiz gerekti. Burada Kidzania’yı eleştirme gereği hissediyorum zira çocukla birlikte anne-babanın da ayakta beklemesi gerekiyor ki benim gibi 8 aylık hamile bir anne için çok yorucu oldu bekleme kısımları, en azından etrafa daha fazla bank, sandalye konabilir, 4-5 yaş grubu çocuklar için de beklemek oldukça yorucu. Giriş biletiyle birlikte birde harita veriliyor, içerideki sokaklarda ne nerede anlamak için haritayı inceleyip Poyraz’la neler yapmak istediğine karar verdik ve sırayla aktivitelere katıldı. İlk olarak çok istediği itfaiye sırasına girdik.

Her üniteye ortalama 8 çocuk alınıyor ve aktivite 15-20 dakika arasında sürüyor dolayısıyla bir yerde aktivite yeni başlamışsa en az 20 dakika beklemeniz gerekiyor içeri girebilmek için. Çocuklar giyindikten sonra 10 dakika içeride teorik eğitim alıyorlar. Burada videodan itfaiye nasıl çalışır, yangın nasıl söndürülür bilgiler alıyorlar. Teorik eğitim bittikten sonra hepsi itfaiye aracına biniyor, Poyraz bu kısmı çok çok sevdi, mini itfaiye aracıyla Kidzania sokaklarında dolaşıyorlar, biz anne-babalar da peşlerinde J

Bir binada yangın oluşturmuşlar ve çocuklar gerçek suyla yangını söndürmeye çalışıyor. Poyraz bu kısmı da çok sevdi ve çok eğlendi. Yangını söndürdüklerinde gerçekten bir iş başarmış gibi sevindi çocukların hepsi J Daha sonra tekrar mini itfaiye araçlarına binip, itfaiye istasyonuna döndüler ve kıyafetlerini çıkarıp kazandıkları kidzos paralarını aldılar.

Poyraz’ın katıldığı ilk aktivite çok hoşuna gitti ve hepsini denemek istedi ama bu noktada belirtmek istiyorum aktivitelerin çoğu 6 yaş üzeri içindi ve çocukta belli bir hayal kırıklığı yarattı. İçeri girerken çok uzun kurallar listesi yazılmıştı buraya bir cümleyle içeride 90 aktivite var ama ancak şu kadarını 4 yaş üzeri çocuklar yapabilir diye bir not eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca 4 yaş ve 10 yaştan alınan ücret de farklı olabilir neticede 4 yaş çocuğu pilot olamıyor, akülü arabaları kullanamıyor ki bunlar çoğu erkek çocuğunun içeri girerken yapmayı hayal ettiği şeyler.

İtfaiyeden sonra Poyraz dişçi olmak istedi, dişçi sırasına girdik. Burada da bir manken üzerinde çocuklar gerçek aletlerle diş temizliği yapıyorlar, mankenin dişlerine siyah noktalar konmuş çocuklar temizliyor. Manken üzerinde çalışmaya başlamadan önce pek çok teorik bilgi ve eğitim alıyorlar.


Dişçiden sonra bu sefer polis olmak istedi Poyraz , polis olmak için de 6 yaş sınırı vardı fakat bu yaş sınırına biraz kızdığım için Poyraz’ı aldı görevliler. Boy sınırı olan yerleri yada tehlike içeren yerleri anlayabiliyorum ama polis olma aktivitesini 4- 5 yaşında bir çocuk da yapabilir bu yüzden yaş sınırına biraz kızdım açıkçası. Poyraz kendinden büyük çocuklarla karakola girdi ve hiç sorun yaşamadan aktiviteyi tamamladı. Önce gene teorik bilgiler aldılar sonrasında kidzania sokaklarında polis olarak dolaştılar.

Poyraz’ın hayallerinden biri de pilot olmaktı ama onda da yaş sınırı vardı olamadı, akülü araçlara binmek istedi onlara da binemedi. Pek çok farklı faaliyet daha vardı ama bazıları ilgisini çekmedi bizde pizza yapmaya karar verdik. Pizza atölyesinde çocuk kidzos para kazanmıyor, malzeme kullanılan bir yer olduğu için girişte çocuk para veriyor. Ellerini yıkayıp, önlüğünü takıp işe koyuluyor ve kendi pizzasını yaratıyor. Daha sonra pizzalar pişiyor ve çıkarken çocuklara veriliyor.

Üst katta daha küçük yaş çocuklar için oyun alanı kurulmuş Urbano’nun evi, bir ara oraya çıkalım dedik ama burada da yaş sorunu var zira buraya 0-4 yaş çocuklar alınıyormuş, bizimki bilekliğinde 5 yaş göründüğü için almak istemediler, bu sefer ben gene kızdım J zaten aşağıda 6 yaştan dolayı almıyorlar buraya da almıyorlar şeklinde biraz tartıştık ama sonuçta tatlıya bağlandı ve orada biraz dinlendim. Burası daha küçük yaşlar için düzenlenmiş bir oyun alanı.
Alt katta yemek yeme yerleri var Burger King, Starbucks, köfteci ,pizzacı, terra kitchen vs. seçenekler var fakat buralarda kidzos geçmiyor, TL ile ödeme yapmanız gerekli. Çocuğun kazandığı Kidsoz paraları harcayabileceği 2 yer var biri giysi vs. satan Department Store diğeri oyuncak, toka vs. satan Joy Basket fakat her ikisinde de fiyatlar oldukça yüksek geldi bana. Joy Baskette en basit şey 70 Kidzos’tan başlıyordu, çocuğun istediği şeyleri alabilmesi için birkaç kez buraya gelip para kazanması ve biriktirmesi gerekli, Poyraz’ın paraları da elimizde kaldı mesela hiçbir şey alamadı ama zaten henüz para kavramını çok bilmediğinden dert etmedi bunu.
İçeride 90a yakın aktivite var; Kidzania Üniversitesi, Olay Yeri İnceleme, Gizli Ajan Eğitim Merkezi, Kidzania Gazetesi gibi aktivitelerde çocuğun okuma yazma bilmesi gerektiğinden yaş sınırı var. Bunlar dışında market, tiyatro, sürüş pisti, stadyum ve spor alanı, disko, kapalı çarşı, koku atölyesi, cips fabrikası, dondurma fabrikası, şeker fabrikası, doğum günü alanı, fotoğraf stüdyosu, güvenlik şirketi, hastane, acil servis, İnşaat alanı, sanat atölyeleri, otomobil tasarım, oyunculuk akademisi, parfümeri, saat kulesi, süt fabrikası, arkeoloji müzesi, banka, bisküvi fabrikası, moda evi.. Kısaca yok yok, çocuklar bu meslekleri önce teorik olarak öğrenip sonra pratik yapıyorlar.



Yeni nesil anne babalar tarafından çocukların bu kadar erken yaşta kapitalizmle tanışmalarına vesile olduğu için arka arkaya açılan bu merkezler sosyal medyada çok eleştirilse de ben şahsen çocuklara her konuda şans verilmesi taraftarı biri olarak burayı beğendim. Beğenmediğim yönleri de oldu tabii ki ama genel olarak güzel bir yatırım olmuş. Ben oğluma şans verip götürdüm bana göre önemli olan çocuğun eğlenmesi ve Poyraz çok eğlendi. Eğer Poyraz sevmeseydi bir daha götürmezdim ama çok sevdiği için sanırım birkaç kez daha gideriz.


Kidzania Çalışma gün ve saatleri
Salı,Çar,Per.
10:00-17:00
Cuma,Cmts.

10:00-15:00 ve 16:00-21:00
Pazar

10:00-15:00 ve 16:00-20:00
Pazartesi

kapalıyız
Adres: Akasya Acıbadem, Ankara Devlet Yolu Haydarpaşa Yönü 4.km Çeçen Sk. Acıbadem / Üsküdar 34660 İstanbul Turkey Telefon: 0850 200 54 39 begin_of_the_skype_highlighting 0850 200 54 39 ÜCRETSİZ end_of_the_skype_highlighting Detaylı bilgi için : http://istanbul.kidzania.com/tr-tr/
  • Love
  • Save
    1 love
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...