Anca Maria

Boala Crohn: Simptome, Tratament, Riscuri


Boala Crohn este o afecțiune gastro-intestinală cronică (care durează mai mult de 6 luni), care poate afecta orice parte a sistemului digestiv, cel mai adesea secțiunea finală a intestinului mic și / sau gros.

Boala Crohn este o boală inflamatorie a întregului tract gastro-intestinal sau o parte separată a acesteia. În procesul inflamator, mucoasa interioară, submucoasa și, eventual, înfrângerea stratului muscular sunt implicate. În dinamica bolii Crohn există perioade de exacerbări și remisiuni incomplete. Boala Crohn afectează aproximativ 50-60 de persoane dintr-o populație de 100.000.

Ce este boala Crohn?

Boala a fost numită după doctorul-gastroenterolog american Burrill Bernard Crohn (1884-1983), care a compilat pentru prima dată o descriere clinică completă a bolii și a publicat-o în 1932. Doctorul B. Crohn a propus astfel de variante ale numelui si anume enterocolită cicatrizantă, enterita regională, ileita regională, totuși, în patologia medicală de clasificare a fost introdusă sub numele descoperitorului.

În procesul patologic, pot fi implicate toate părțile din tractul digestiv, dar statistic intestinul ileal, secțiunea finală a intestinului subțire, când trece în cecum este cel mai adesea întâlnit. Inflamația se poate răspândi în alte organe ale sistemului digestiv.

Procesul inflamator care afectează trei straturi ale intestinului poate provoca dezvoltarea numeroaselor complicații, o parte semnificativă a cărora este tratată exclusiv prin metode chirurgicale de terapie. Boala se referă la patologii rare. Vârsta medie a primelor simptome este de la 20 la 40 de ani (în funcție de alte surse - de la 14 la 35 de ani), uneori manifestarea bolii este observată la copii.

Cursa cronică a bolii Crohn, care nu este supusă unei vindecări complete, constă în perioade de exacerbări și remisiuni incomplete. Datorită unei imagini clinice similare, colita ulcerativă și boala Crohn sunt incluse în grupul IBD (boala inflamatorie intestinală).

Diagnosticul este dificil datorită coincidenței parțiale a simptomelor cu manifestări ale altor boli, în special dizenteria, enterita cronică, colita non-ulcerativă, lupusul eritematos sistemic.

Cauzele bolii Crohn

Cauzele exacte ale bolii nu sunt stabilite. În etiologia bolii Crohn există teorii despre predispoziția ereditară familială, teoria formării antigenului, natura infecțioasă și autoimună a bolii.

Predispoziție ereditară

Teoria factorului genetic în cauza dezvoltării bolii Crohn este confirmată de statistici: copilul din patologia părintelui este transmis în 70% din cazuri, cu 80% din manifestările clinice ale bolii în această pereche fiind identice.

Gena CARD15 (NOD2) izolată în 2001 a fost identificată ca un factor corelat cu procesele inflamatorii ale intestinului și confirmă indirect teoria predispoziției ereditare.

Trebuie remarcat faptul că nu întotdeauna în formele acute de boală Crohn, cauzele au o etiologie genetică. Prezența episodului ereditar afectează gradul de severitate al bolii și rata de dezvoltare a acesteia.

Teoria formării antigenului

Antigenii sunt substanțe străine (la nivel molecular) pentru organism, formate sub influența factorilor externi sau interni și care se acumulează în intestin.

Ca răspuns la prezența antigenelor în organism, începe procesul de imunizare si dezvoltarea anticorpilor.

Defectele mucoasei intestinale (de exemplu, modificările erozive) contribuie la creșterea absorbției antigenei, care poate provoca inflamații locale, care se răspândesc odată cu dezvoltarea procesului în alte zone ale tractului digestiv.

Teoria infecțioasă

Teoria infecțioasă se bazează pe apariția unei afecțiuni patologice care se dezvoltă ca urmare a unui atac al organismului prin microorganisme patogene.

Gradul și dinamica procesului de infectare depind de etiologia infecției și de condițiile de reproducere a microorganismelor.

Teoria infecțioasă susține că, în condiții egale, boala afectează selectiv organismele. Rezistența individuală a corpului și o serie de factori care îl afectează, cum ar fi predispoziția genetică, starea sistemului imunitar, bolile cronice, condițiile de viață, stresul, stilul de viață, dieta, afectează gradul de susceptibilitate la viruși, ciuperci, bacterii , protozoare.

În prezent, doi patogeni sunt izolați în patogeneza bolii Crohn: paratuberculoza micobacteria și virusul rujeolic. Dovada teoriei infecțioase este tratamentul simptomatic de succes al pacienților cu medicamente antibacteriene specifice care acționează împotriva acestor agenți patogeni.

Teoria autoimună a debutului bolii Crohn

În bolile autoimune, anticorpii care în mod normal răspund la proteine ​​străine, încep să-și recunoască propriile țesuturi ca antigene. Dacă apare o astfel de autoagresiune, este posibil ca sistemul imunitar să dezvolte boala Crohn.

Simptomele bolii Crohn

Boala datorită naturii dezvoltării complexului de simptome este împărțită în forme acute, subacute și cronice.

Forma acută a bolii Crohn începe brusc, cu o creștere a temperaturii corporale, o durere pronunțată în partea dreaptă inferioară a peritoneului, diareea, care uneori duce la diagnostice eronate, de exemplu, apendicita acută, apoplexia ovariană etc.

Forma subacută a bolii este însoțită de diareea periodică, crampe în abdomen cu localizare variată, semne de epuizare a corpului.

Forma cronică a bolii este caracterizată printr-o creștere lentă a simptomelor:

crampe în diferite segmente ale abdomenului, în creștere după mâncare și scăderea după defecare;

semne de balonare, formare excesivă de gaz;

frecvente diaree, de până la 3 ori pe zi, cu perioade de normalizare a funcțiilor intestinale;

includerea sângelui în scaun;

hipertermie a corpului (până la 38 ° C);

pierdere în greutate din cauza tulburărilor de alimentație;

afectarea poftei de mâncare;

semne generale de stare generală de rău, epuizare: oboseală crescută, slăbiciune, iritabilitate, piele uscată, unghii fragile, păr, datorită malabsorbției vitaminelor și nutrienților din părțile inflamate ale intestinului;

eventual formarea fisurilor, focare de macerare a pielii în jurul anusului.

Semnele bolii cronice intestinale includ simptome extraintestinale:

durere în sacrum datorită proceselor inflamatorii din articulație;

scăderea acuității vizuale, durere la nivelul ochilor;

scăderea mobilității și a durerii în articulațiile mari;

eritem nodal, erupții pe piele: pustule, noduri dure dureroase, schimbarea culorii de la roșu și violet la maro și galben;

ulcerarea mucoasei orale;

durere în regiunea hipocondrului drept, o nuanță galbenă a pielii și a sclerei oculare cu leziuni ale ficatului și ale canalelor biliare.

Diagnosticul bolii Crohn

Boala Crohn nu este diagnosticată pe baza examinării sau a testelor de laborator ale fluidele corporale din cauza lipsei de markeri și semne specifice. Testele de sânge sugerează o boală inflamatorie intestinală.

Metodele de cercetare instrumentală sunt utilizate pentru diagnosticarea corectă:

colonoscopia relevă prezența defectelor ulcerative, cu o colonoscopie de sondă, este posibil un studiu cuprinzător: examinare vizuală și biopsie;

gastroduodenoscopia vă permite să evaluați vizual starea mucoasei duodenale, a stomacului și a esofagului;

studiul contrastului radiografic al intestinului relevă eroziunea și fisurile în mucoasa intestinală, îngustarea lumenului intestinului;

metoda de tomografie computerizată este utilizată pentru complicații suspectate (abcese, infiltrate);

examinarea cu ultrasunete a intestinului este utilizată pentru a detecta fluidul liber în cavitatea abdominală (peritonită) si complicațiile bolii Crohn;

imagistica prin rezonanță magnetică cu contrastanță ajută la estimarea volumului leziunilor intestinale, diagnosticarea complicațiilor cum ar fi formarea fistulei, extinderea ganglionilor limfatici etc .;

electrogastroenterografia permite evaluarea stării funcției motorii intestinului.

Tratamentul bolii Crohn

În boala Crohn, etapele de tratament includ metode medicale de terapie a procesului inflamator, dieta, prevenirea și tratamentul complicațiilor.

Medicamente pentru boala Crohn

Pentru tratamentul bolii Crohn, se utilizează următoarele grupuri de medicamente:

derivați ai acidului aminosalicilic (sulfasalazină, mesalazină);

antibiotice (Ciprofloxacin, Metronidazol);

imunosupresoare, preparate glucocorticoide (Prednisolon, metilprednisolon);

agenți citostatici pentru suprimarea reacției autoimune (azatioprină, metotrexat);

anticorpi față de factorul de necroză a neoplasmelor (Golimumab, Infliximab, Adalimumab);

preparate probiotice pentru menținerea sau formarea microflorei intestinale normale (Bifidumbacterin, Bifiform, Linex, etc.);

vitamina D și preparate complexe comune cu doze crescute de vitamine și minerale;

antidiarhoele (Loperamide, Imodium) sunt prescrise numai în absența incluziunii sângelui în scaun și a rezultatelor testului bacteriologic negativ.

Ce facem daca suferim de boala lui Crohn?

Principiul alimentației dietetice în această boală este alegerea felurilor de mâncare care nu irită sistemul digestiv cu compoziția, consistența sau temperatura alimentelor și băuturilor.

Recomandat este consumul de supa de legume, produse lactate cu continut scazut de grasime, in volume mici, legume fierte, coapte, aburite, carne, peste, pasari de soiuri cu grasime redusa. Băuturile preferate sunt compoturile non-acide, băuturile din fructe, sucurile diluate, ceaiul.

http://alecia.ro/?p=18186

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...