Emil

Cafeaua solubilă, avantaje și dezavantaje față de cafeaua măcinată

Aici in cateva randuri despre cafeaua solubilă, avantaje și dezavantaje față de cafeaua măcinată si alte cateva idei.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, cu circa 400 de milioane de cești băute zilnic pe tot cuprinsul globului. Nu e de mirare, dat fiind că are puterea de a oferi o plăcere sublimă a gustului, iar cofeina pe care o conține este cel mai bun „deșeptător”.

În prezent, există multe variante de cafea, deși una dintre cele mai populare, dacă nu chiar cea mai populară, este cafeaua solubilă. Motivul? Rapiditatea cu care se prepară și intensitatea gustului. Dar este cafeaua solubilă la fel de sănătoasă ca și cafeaua proaspăt măcinată?

Ființele umane, cu scopul de a reduce timpul destinat preparării alimentelor, au creat și cafeaua solubilă. Este aceeași băutură, provenită din boabe de cafea tradiționale.

Un pic de istorie a cafelei

Unele surse susțin că acest tip de cafea a fost creat de chimistul american de origine japoneză, Satori Kato, în 1901. Altele îi atribuie această invenție francezului Alphonse Allais, care în 1881 a patentat o metodă de preparare a cafelei solubile.

Grație acestei invenții, se poate bea o cafea în orice moment și în orice loc, doar adăugându-i un lichid cald (nici măcar asta nu este obligatoriu, poate fi și rece), precum apa sau laptele, pentru a o dizolva și a obține băutura finală. Această cafea este consumată în general pentru ușurința și rapiditatea preparării, dar și gustului mai intens.

Cum se prepară cafeaua solubilă?

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem este procesul de fabricație al cafelei solubile, care este responsabil pentru faptul că mulți specialiști pun la îndoială consumul acesteia.

Începe cu procesul de atomizare, prin care se produce cafeaua fiartă, așa cum o facem noi acasă, la filtru sau la ibric. Apoi, se realizează fine pulverizări cu apă fierbinte, pentru a elimina apa din particulele de cafea.

În continuare, urmează procesul de liofilizare, care este congelarea cafelei pentru a extrage apa rămasă. În fine, urmează un proces de sublimare, prin care cafeaua este supusă la presiuni și temperaturi foarte joase, și se extrag particulele de cafea.

Este mai sănătoasă cafeaua măcinată decât cafeaua solubilă?

Procesul de fabricare a cafelei solubile implică adăugarea de conservanți chimici și diminuarea boabelor naturale și, totodată, a proprietăților nutriționale, componentelor aromatice și beneficiilor pe care le are cafeaua măcinată, precum antioxidanții.

Între componentele sale se găsește și acrilamida, care consumată în exces crește riscul de cancer și afectează sistemul nervos. În plus, în mod normal are zaharuri adăugate, ceea ce o face mai puțin sănătoasă, mai ales pentru cei cu probleme cu glicemia.

La asta se adaugă faptul că noi suntem cei care alegem cantitățile, deci am putea să o preparăm mai tare și, așadar, cu mai multă cofeină.

Comparativ cu alte varietăți de cafea, cafeaua solubilă nu este cea mai sănătoasă. Dar cheia, ca în atâtea alte domenii, este în consumul moderat.

La capitolul avantaje am enumerat deja rapiditatea cu care se prepară, dar un alt avantaj are de-a face tot cu timpul.

Cafeaua solubilă poate fi păstrată și depozitată perioade mai lungi de timp, fără a-și pierde din proprietăți, spre deosebire de cafeaua măcinată.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...