jopofabolt

Arcüregygulladás kezelése

A sinusitis a paranasalis sinusok gyakori gyulladásos változása, amelyet általában az orrüreg gyulladása (rhinosinusitis) kísér.

Általában spontán gyógyul; azonban ha a betegség több mint 12 hétig fennáll, akkor definíció szerint krónikusnak kell leírni. A fő tünetek a gennyes orrkibocsátás és a mozgástól függő arcfájdalom (különösen, ha a test előrehajlik).

A vírusok a leggyakoribb kiváltók, ezért az antibiotikum-terápia csak akkor értelmezhető, ha a betegség súlyos, és másodlagos bakteriális fertőzés gyanúja merül fel. Krónikus endoszkópos beavatkozás csak kivételes esetekben szükséges a krónikus kimenetelek esetén.

Okok: Hogyan alakul ki az akut sinusitis?

Az akut sinusitis gyakran egy közönséges rhinitis (rhinitis) kapcsán jelentkezik. Amikor az orr nyálkahártya gyulladt, megnövekedett nyálkahártya képződik a betörő kórokozók elkerülése érdekében. A nyálka nemcsak az orrát eltömíti, hanem a melléküregek finom áthaladását is.

Következmények: a melléküregek elégtelen szellőztetése és a szekréció károsodása A fertőzés orra és orrmellékének terjedésének a legjobb feltételei . Mivel az orr mindig részt vesz a szinuszgyulladásban, technikailag helyesen beszélnek a rhinosinusitis orvoslásában.

Az esetek 90% -ában a hideg vírusok felelősek a sinusitis kialakulásáért , 10% -ában a bakteriális patogének okozzák a sinus fertőzést . Ennek eredményeként olyan tipikus sinusitis-tünetek jelentkeznek, mint például fejfájás, fáradtság, gennyes orrkiürítés és nyomásfájdalom a melléküregekben (különösen hajlításkor).

A legtöbb esetben az egyszerű akut sinusitis egy idő után önmagában eltűnik. Szinzilláris sinus gyulladásos beteg 100 betegéből 80- ban a tünetek jelentősen enyhülnek 1–2 hét után.

Hogyan kezelje a krónikus szinuszitiszt

A dekongesztáns orrcseppek és spray-k nem számítanak a krónikus sinusitis kezelésére. Ha a dekongesztáns gyógyszereket túl sokáig alkalmazzák, kiszáradnak az orr nyálkahártyája . Ellentétes reakcióként a nyálkahártya megduzzad, hogy fokozza a vérkeringést. Ez viszont bonyolítja az orr légzését, bár a sinus fertőzés tényleges fertőzése már enyhült. Ez ördögi ciklust hozhat létre, amelyben az érintett személy egyre inkább orrspray-t használ az orrdugulás megszüntetésére. A kiszáradt orrban kéreg alakulhat ki, és az orr nyálkahártya véglegesen megsérült.

Másrészről, az orröblítés és az orrspray 2–3,5% sóoldattal hasznos a krónikus sinusitis kezelésére. A hatások hat hónapig is fennállhatnak. A sóoldat koncentrációja nem lehet kevesebb, mint két százalék, különben a hatékonyság csökken.

Magas páratartalom: A száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyákat - főleg télen, amikor a fűtés be van kapcsolva. Rendszeresen szellőztessen és tegyen párásítót a szobába az arcüregyulladás megelőzése érdekében. Még egy nedves ronggyal vagy egy kicsi víztartállyal a fűtőkészüléken is segíthet.

Rendszeresem mérjük a levegő páratratalmát higrométerrel, a túl magas páratartalom sem egészséges.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...