jopofabolt

Illóolajok torokfájásra

A torokfájás általában kezelés nélkül megszűnik. A vény nélkül kapható gyógyszerek azonban nem mindig hatékonyak a torokfájás kezelésében, és több napot is igénybe vehet a torokfájás javulása. Az illóolajok alternatív megközelítés, amely enyhítheti a torokfájást.

Az illóolajokat bizonyos növények leveleiből, virágaiból vagy gyökereiből készítik. A desztillációnak nevezett eljárás révén az illóolajokat a növény erősen koncentrált formájában extrahálják. Sok növény eredeti gyógyító tulajdonságát tartalmazzák.

Az illóolajok régóta használják az alternatív gyógyászatban olyan változatos állapotok kezelésére, mint a bőrbetegségek a depresszióig.

A következő illóolajok segíthetnek a torokfájásban:

Borsmentaolaj

A borsmenta a torokfájás kezelésének egyik legnépszerűbb illóolaja. Egy 2013. évi tanulmány szerint a borsmentaolaj antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik a szájban a testbe belépő kórokozók ellen.

Egy újabb tanulmány szerint a borsmentaolaj antibakteriális szerként is működik, vagyis segíthet a baktériumok leküzdésében. A borsmenta mentolt is tartalmaz, amely sok torokfájdalom-gyógyszer, például pasztillák alapja.

Levendulaolaj

A 2005-ös áttekintés szerint a levendulaolaj gyulladásgátló és mikrobaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok támogathatják a levendula torokfájás kezelésére

Eukaliptuszolaj

Az eukaliptuszt széles körben használják a kozmetikumokban, a takarításban és az alternatív gyógyászatban. A tanulmányok kimutatták, hogy az eukaliptusz levelekből származó olaj antibakteriális . Egyes tanulmányok azt is javasolták, hogy a gyógyszert természetes antibiotikumként használják a fertőzések kezelésére.

Gyömbérolaj

A gyömbér sok különböző konyha közös alkotóeleme. Széles körben alkalmazzák az alternatív gyógyászatban is, különösen a gyomor-bélrendszeri problémák, például émelygés és hányás kezelésére.

A kutatások szerint a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hasznosak lehetnek a torokfájás kezelésében is.

Citromolaj

Számos torokgyógyszer, beleértve a torokfájást is, citrommal ízesítve. Egy 2017. évi tanulmány megállapította, hogy a citrom illóolajok antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elősegíthetik a torokfájást és megakadályozzák a fertőzést.

Kakukkfűolaj

A 2008-as és 2014-es tanulmányok kimutatták, hogy a kakukkfű illóolajok erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a káros kórokozók leküzdésében. A kakukkfű hasznos lehet a bakteriális fertőzések által okozott torokfájás kezelésében.

Keserű narancsolaj

A keserű narancsot korábban táplálékkiegészítőként alkalmazták a fogyás elősegítésére. Az egyik tanulmány azt sugallta, hogy lehetnek antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságai is, amelyek elősegíthetik a torokfájást.

Teafaolaj

A teafaolajat leggyakrabban a bőrkészítményekben használják, de hasznos lehet a torokfájás kezelésére is. Egy 2013. évi tanulmány szerint a teafaolajok antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megóvják a szájban a testbe belépő kórokozók ellen.

Zsályaolaj

Az echinacea és a zsálya kombinációjáról kimutatták, hogy enyhíti a torokfájás okozta kellemetlenségeket. Illóolajként történő alkalmazásuk esetén ugyanaz a hatása lehet.

Az illóolajok használata

Az illóolajok aromatikusan felhasználhatók úgy, hogy a levegőbe diffúztatják őket, vagy hígítják hordozóolajban, és topikálisan alkalmazhatók, de ezeket soha nem szabad lenyelni.

Az illóolajok aromatikusan is felhasználhatók, ami azt jelenti, hogy egy ember belélegzi őket. Ez többféle módon megtehető, többek között:

Aroma Diffúzor használatával mely az illóolaj terjesztésére alkalmazható a környező levegőbe.

2 csésze forrásban lévő vízre 7 csepp illóolajat tegyen egy tálba, tegyen egy törülközőt a feje fölé, és belélegezze a gőzt.

Adjon hozzá legfeljebb 3 csepp illóolajat egy pamutgolyóhoz vagy kendőbe, és belélegezze a füstöket.

Esszenciális olajok hozzáadása háztartási tisztítószerekhez vagy ruhaneműhöz.

Az embereknek nagyon óvatosnak kell lenniük az illóolajok használatakor gyermekek és háziállatok körül.

Számos illóolaj mérgező vagy halálos háziállatokra, különösen a macskákra.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...