jopofabolt

Rozmaringolaj


A „rozmaring” név a latin „ros marinus” szóból származik, és valami olyasmit jelent, mint „a tenger harmata”. A rozmaring ma már széles körben alkalmazott gyógynövény, és népszerű fűszer a konyhában. Gyógyító tulajdonságai már az ókorban ismertek, olaját ma már széles körben használják a kozmetikai és gyógyászati ​​termékekben.

Pszichológiai hatás

Állítólag a rozmaringolaj szenzációs hatással van a memória teljesítményére. A Northumbriai Brit Egyetem tanulmánya azt mutatta, hogy a rozmaringolaj illatának kitett alanyok memóriateljesítménye 60-75% -kal magasabb volt azokhoz az alanyokhoz képest, akik nem voltak kitéve az illatnak.

A cineole anyag felelős ezért. A 2 tesztcsoport vérét megvizsgálták, és észrevették, hogy a nagyobb memóriateljesítményű tesztcsoport kinin tartalma jelentősen megnőtt.

Rozmaringolaj demenciára és Alzheimer-kórra

Többek között az acetilkolin fokozott lebomlása figyelhető meg demenciában szenvedőknél. Ez a hírvivő anyag felelős az idegsejtek közötti információ továbbításáért.

Az acetilkolin hiánya zavart információcserét okoz a szinapszisokon keresztül. A rozmaringolajban található muskátli állítólag közvetlenül befolyásolhatja az acetilkolin képződését.

Az 1,8 cineole növényi hatóanyag, a limonén-oxid csoportba tartozó anyag szintén javítja az agy működését.

Fizikai hatás

A rozmaring erős illata több szempontból is befolyásolja az egészséget. Ez a növény egy valódi kincslappal rendelkezik a hatóanyagokról, amelyek véget vetnek számos kórokozónak.

A rozmaringolaj például elpusztítja a veszélyes Escherichia coli és Staphylococcus aureus baktériumokat, amelyek ismertek az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájukról.

Ezért használják a rozmaringolaj színtelen és szagtalan összetevőit tartósítószerként a romlandó élelmiszerekben, beleértve a hús- és kolbásztermékeket is.

Az Európai Unió országaiban legfeljebb 400 mg rozmaringkivonatot lehet használni 1 kg élelmiszerre. Az emberi testnek szinte nincs olyan aspektusa, amelyet a rozmaringolaj ne befolyásolna pozitívan.

Védi a májat és kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre. Relaxáló és fájdalomcsillapító hatása van, erősíti a vérkeringést és erősíti az immunrendszert.

Haj és fejbőr ápolására

A rozmaringot mindig is bevált otthoni gyógymódnak tekintették a hajhullás ellen. A fejbőr jobban ellátódik tápanyagokkal a rozmaring keringést elősegítő tulajdonságainak köszönhetően.

Ez pedig a szőrtüszők megerősödéséhez vezet. A rozmaringolaj képes megkötni az oxigént, és ezáltal javítja a fejbőr oxigénellátását. Ezenkívül ellensúlyozza a korpásodást és ápolja a bőr száraz és repedezett területeit, megakadályozva a száraz bőrdarabok lehámlását.

Alacsony vérnyomás ellen

A keringési rendellenességek, például az alacsony vérnyomás (hipotenzió), gyorsan problémává válhatnak az érintettek számára. Bár nem annyira káros a szív- és érrendszerünkre, mint a magas vérnyomás, szívritmuszavarokhoz is vezethet és életveszélyessé válhat.

A rozmaringolaj viszonylag magas kámfortartalma ellensúlyozhatja ezt a problémát. A kámfornak erős vérnyomásnövelő és érösszehúzó hatása van. Ez teszi a rozmaringolajat a hagyományos orvoslás nagyon jó alternatívájává. Ha azonban túl alacsony vagy gyakrabban és súlyosan alacsony a vérnyomása vagy szívelégtelensége van, forduljon orvoshoz, hogy tisztázza problémájának okait.

Méregtelenítésre

Azok a szervek, amelyek elsősorban felelősek a méreganyagok eltávolításáért testünkből, a máj, a vesék és az epehólyag.

A rozmaring lehetővé teszi, hogy több epe fejlődjön, és ezáltal biztosítja az epe jobb kiürülését és az epéből a duodenumba történő kiürülését. Ezenkívül a rozmaring nagyon jó hatással van a májunkra.

Megnövekedett véráramláshoz és ezáltal a máj fokozott aktivitásához vezet, és vizelethajtó hatása is van, ami a toxinok gyorsabb eltávolítását eredményezi a májból.

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a rozmaringolaj ideális a méregtelenítő kúrákhoz. A rozmaring képes enyhíteni a mérgezés átmeneti tüneteit, például a fokozott alkohol- vagy drogfogyasztás miatt.

A bőrért

A rozmaringolaj antiszeptikus és antibakteriális hatású, ami nagyon hasznos gyulladásos bőrproblémák esetén, például pattanások, pattanások és ekcéma esetén, valamint elősegíti a sebgyógyulást is. A rozmaringolaj gombaellenes tulajdonságai is ismertek.

Ezért nagyon jól használható a lábgomba ellen. A rozmaringolaj különleges tulajdonsága, hogy úgynevezett pH pufferekkel rendelkezik. A pufferek olyan anyagok, amelyek képesek beállítani a pH-értékeket.

A rozmaringolaj segít a zsíros bőrben, de túl savas, valamint túl lúgos bőrben is. Megjegyzés: jól alkalmazható bőrápolásra.

Cellulit ellen

A cellulit többnyire a gyenge kötőszövet eredménye. Vérkeringést elősegítő tulajdonságai miatt a rozmaringolaj pozitív hatással van a narancsbőrre. A fokozott véráramlás erősíti és feszesíti a kötőszövetet.

A kötőszövetben lévő vízfelhalmozódások rozmaringolajjal végzett masszázzsal nagyon jól eltávolíthatók.

Mellékhatások

A rozmaringolajat soha nem szabad terhesség alatt használni, mivel köztudottan vajúdást vált ki. Ha a dózis túl nagy, a rozmaring mérgező lehet, és mérgezéshez vezethet. Több mint 50 ml illóolaj lenyelése súlyos májkárosodást okozhat.

Stimuláló hatása miatt alvászavarokat is okozhat. A rozmaringolaj nem alkalmas terhes nők, csecsemők és kisgyermekek számára. Az epilepsziásoknak és a magas vérnyomásban szenvedőknek kerülniük kell a rozmaringolajat, mivel a magas kámforszint a vérnyomás emelkedését okozza.

Alkalmazás

Mivel a rozmaringolaj nagyon bőrbarát és vérkeringést elősegítő tulajdonságai miatt nagyon alkalmas masszázsolajként. Az olajat nem tiszta, hanem hígított formában, hordozóolajjal, például mandulaolajjal keverve szabad használni a masszázsokhoz.

Segít olyan fizikai panaszok és betegségek esetén, mint az izomfeszültség, görcsök, izomfájdalom, mialgiák, izomrost-könnyek, görcsösség, reuma, migrén és keringési rendellenességek. Kényeztetheti magát egy rozmaringfürdővel is. A rozmaring gyógynövényolaj az aromaterápiában és a természetes kozmetikumokban is általános gyakorlat.

Ha a rozmaringolajat inhalációval kívánja bevenni, tegyen 10 csepp olajat legalább 80 fokos forró vízbe. A hőmérséklet annyira fontos, mert az olaj fontos összetevői csak elpárolognak ebből a hőmérsékletből.

A rozmaringolaj belégzése közben egy konyharuhát kell helyeznie a feje fölé, hogy könnyebben lélegezhesse a füstöt. A belégzés során mindig tartsa csukva a szemét, hogy megakadályozza az esetleges irritációt.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...