Rob de Groot

Afvalverwondering - Hoeveel alcoholvrije biertjes (en dus flesjes of blikjes)???

Een bericht in de krant: Vorig jaar is er 395.000 hectoliter alcoholvrij bier gedronken. Dat prikkelde mijn verwonderingsradar. We hebben het hier alleen over Nederland! Ik verwonder met niet alleen over de hoeveelheid bier maar ook over de verpakking die dat weer met zich meebrengt. Een prachtige fles die weliswaar vaak wordt gerecycled maar toch door de meesten onders ons achteloos wordt weggegooid.

Stel even dat dat de helft in flesjes zit (dat zit het niet precies ongetwijfeld, maar voor het beeld dat ik wil schetsen gebruik ik het zo; excuus aan de exacte wetenschappers onder de lezers). 39,5 miljoen liter bier / 2 = ruim 6,5 miljoen flesjes a 0,33 cl. Zie voor je een rij van 390 km flesjes (6 cm aan de onderkant ongeveer) of voor de meer visuelen onder ons 390.000 meter bier. Of 23.400 m2 wat dan 3,5 voetbalveld is of draaf ik nu door. Is in ieder geval best veel aangezien ik alleen alcoholvrij bier beschouw. Totaal stond er in het artikel dat de totale hoeveelheid bier nog 40x zo groot is (en dat zijn zeker niet allemaal flesjes).

Dat is natuurlijk verwondering genoeg maar kijk ook even naar een flesje. Dat is toch gewoon een mooi product. Waarom zou je dat in vredesnaam weggooien? Misschien omdat de glasbak zo lekker klinkt of omdat je het logisch / normaal vindt of omdat je ze niet spaart of omdat je niet beter weet of omdat je denkt dat de impact op onze leefomgeving wel meevalt of ...?

Ik begrijp het gewoon niet meer. Vroeger stond ik er niet bij stil op deze manier maar tegenwoordig verbaas ik me steeds als ik weer naar de vuilnisbak loop. Langzaam pas ik me aan om steeds minder afval te krijgen. Dat lukt maar dat kost tijd. Ik heb bewondering voor mensen die dat extreem kunnen zoals hier een voorbeeld: http://www.greenevelien.com/blog/een-afvalzak-per-jaar. Dat zou echt fantastisch zijn als we daar met z'n allen een sport van maken.

Tot volgende week!

Foto © Rob de Groot (combi van een merkloos gemaakt flesje en een prachtige boom met lentebloesem)

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...