Jessie Schultz

A cukorbetegség első jelei

A cukorbetegség napjainkban mind többeket érint, az időben történő felismerés pedig kiemelt jelentőséggel bír a cukorbetegség okozta szövődmények kiküszöbölésében. Míg az 1-es típusú diabétesz veleszületett betegség, és általában már gyermekkorban fény derül rá, addig a 2-es típusú cukorbetegség szoros összefüggésben áll az életmóddal. A korábbi esetében a hasnyálmirigy béta sejtjei pusztulásnak indulnak és nem képesek elegendő inzulin termelésére, a 2-es típusnál viszont a sejtek nem képesek felhasználni az inzulint, hiába igyekszik a hasnyálmirigy abból egyre többet termelni. A cukorbetegség első jelei tehát mindenképpen fokozott figyelmet érdemelnek, hiszen ha időben fény derül a problémára, akkor életmódváltással és szükség esetén gyógyszeres terápiával elkezdődhet a kezelés.

Fókuszban a súlyfelesleg

Felnőttként fontos tisztában lenni azzal, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulásában a súlyfelesleg jelentős kockázati tényezőnek számít. Ugyan a genetikai tényezők is hatással vannak arra, hogy a betegség kialakul-e, de mindennapi döntéseink is befolyásolják azt, mennyire nagy az esélye a cukorbetegségnek. Az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód hátulütőire nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Ha mindezekhez alváshiány és stressz is társul, úgy jelentősen megnő a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Nem véletlen, hogy a cukorbetegség első jelei is arra kívánják felhívni a figyelmet, változtatni szükséges a megszokott rutinon.

Erős szomjúságérzés és éhségérzet

Amikor a cukorbetegség hatására a glükóz szintje megemelkedik a vérben, akkor azt a vesék igyekeznek kiszűrni. Ha ezt a folyamatot nem tudják elég gyorsan elvégezni, akkor a glükóz a vizelettel kiürül. Mivel a toalett gyakori felkeresése dehidratációt okoz, így arra a szervezet fokozott szomjúságérzettel reagál. Az inzulinrezisztencia miatt a sejtek nem tudják a glükózt tárolni, így nem áll rendelkezésre elegendő energia a szervezet számára, vagyis éhségérzettel igyekszik jelezni, valami nem működik megfelelően.

A cukorbetegség első jelei között a gyengeség is szerepel

Ugyan a fáradtságérzet igen változatos okokra vezethető vissza, de ha folyamatos szomjúsággal is társul, akkor érdemes akár a cukorbetegség első jelei között is gondolni arra. A nem megfelelően működő folyamatok ugyanis gyengeséggel is utalhatnak arra, hogy kivizsgálásra van szükség.

Látványos fogyás indulhat el

Mivel a glükóz távozik a szervezetből, így az nem tud felszívódni, ennek eredményeként pedig akár drasztikus fogyás is megkezdődhet. Persze abban az esetben, ha életmódváltásba kezdtél, tudatosan figyelsz a kevesebb kalóriabevitelre, akkor a fogyás ennek természetes következménye.

Diabéteszes neuropátia

A probléma abban mutatkozik meg, hogy az érintettek bizsergő érzést éreznek végtagjaikban. Ez nem másra vezethető vissza, mint arra, hogy a magas vércukorszint következtében az idegek által közvetített jelek nem megfelelően érnek célba, így akár az érfalak is meggyengülhetnek. Ez egyébként a szem ereinek kapcsán is megmutatkozik. A cukorbetegség első jelei között a homályos látás is szerepelhet.

Gyakori fertőzések

A magas glükózszint az immunrendszer működésére is hatással van. Ha az esetlegesen keletkezett sérülések lassan gyógyulnak, vagy gyakoriak a fertőzéses megbetegedések, akkor az immunrendszer működésével összefüggésben a cukorbetegség gyanúja is felmerülhet.

Száraz bőrrel is jelentkezhet a betegség

A gyakori vizelés és a dehidratáció következtében a szervezet elvonja a vizet azoktól a területekről, melyek működéséhez nem létfontosságú. Első számú ilyen a bőr, tehát szárazzá válik a kültakaró a cukorbetegeknél.

Érdemes tudni azt is, hogy a diabétesz az éhségérzettel kapcsolatban akár folyamatos ingerlékenységhez is vezethet. Ha a megváltozott mentális jellemzők a felsorolt tünetek némelyikével társul, akkor érdemes szakembert felkeresni, aki mind a kivizsgálásban, mind az esetlegesen szükségessé váló kezelésben segítséget nyújt.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...