A CUP OF LIFE

Acupoflife.nl · Jan 29, 2015

D.I.Y koperen gloeilampen armatuur

Ik ben súper enthousiast over het project van vandaag! Al een tijdje zit ik met deze DIY in mijn hoofd en daarom was het extra heerlijk toen ik gisteren de laatste gloeilamp erin draaide. Want wauw, wat vind ik het gaaf geworden! De trend van de gloeilampen (zonder lampenkap) vind ik ontzettend leuk, maar tot nu toe wist ik nog niet echt hoe het bij ons huis zou kunnen passen. Totdat ik deze pin zag! Ik werd op slag verliefd en ik wist dat dit was wat ik zocht voor onze eetkamerhoek. Dit zou zo goed de leegte van het hoekje opvullen en een goede sfeermaker zijn!
Dit project kost ongeveer een dagje werk, maar schakel alsjeblieft -als je net als ik geen verstand hebt van elektriciteit- iemand extra in. Ik vind elektriciteit één van de engste dingen in huis; vooral omdat er niet genoeg verstand van heb en dat bij elektriciteit een groot verschil maakt. Wil je graag soortgelijk je verlichting ophangen in je huis, geen zorgen, ik neem je hieronder stap voor stap mee in het project. Het meeste kun je zelf doen, tot het moment van de elektra. Op dat moment heb ik mijn elektricien ingeschakeld (Hans, ghehe. Hij is van alle markten thuis!;-) ) Hij legt dat gedeelte uit zodat ik zeker weet dat er niets ontbreekt en de uitleg klopt.

Benodigdheden:
1 houten balk van 3 x 3 x 160cm*
2 houten balken van 3 x 3 x 15cm
2 3,5 x 35mm schroefjes.
9 m strijkijzersnoer
4 gloeilampen (20 watt)
2 globe gloeilampen van 95mm (25 watt)
6 witte (verhuis)fittingen
Verfspray in koperkleur (Ik heb meerdere geprobeerd, maar geen was zo mooi als Dupli-Color, kleur chrome.)
Universele lasdoos (5/8″)
4 5-taks lasklemmen
6 2-taks kroonsteentjes
zwarte lak (mat)
Gereedschap
boormachine
verstekzaag
houtlijm
12mm speedboor
2mm houtboor

*De maten zijn toegepast op mijn tafel van 2 meter. Ik wilde graag dat de lampen 20 cm vanaf de zijkanten van de tafel begonnen. Pas dus eventueel de maten even aan.

Koperen fittingen
Ik begon met het leukste werk: de fittingen koper spuiten.
Knip het snoer in 6 gelijke stukken van 1,50 meter. Maak dit aan de zes fittingen vast en plak het begin van het snoer af met schilderstape. Bespuit de fittingen met de koperspray (bij mij dekte het goed in één laag).

!! Let erop dat de verf niet IN de fitting komt omdat dit soort verf vaak metaaldeeltjes bevat die voor kortsluiting kunnen zorgen. De aanwezigheid van metaal in de verf staat vaak niet op de verpakking, dus bel eventueel voor de zekerheid de fabrikant.

Het amatuur
1. Hol de twee korte balken met de speedboor (12 mm) uit tot ongeveer 13 cm diep (pas op dat je ze niet doorboord).
2. Boor ook de andere kant door met een boortje (2 mm).
3. Zaag de kanten met het grote grot schuin af onder een hoek van 45 graden.
4. Laat in het grote gat een schroefje vallen en schroef deze vast totdat er net een puntje uitkomt.

Zaag ook de uiteinden van de lange balk schuin af onder een hoek van 45 graden. En verf alles zwart in twee lagen.
(En ja, ik mag dit in mooie kleren! Haha. ;-) Ik ben gewend te moeten verven zonder knoeien.)

Nu hoeven de balken alleen nog maar aan het plafond te worden bevestigd. Doe dit door de twee korte balken in het plafond te schroeven (wel eerst boren en vullen met een plug) en de lange balk daar tegenaan te lijmen met houtlijm. Ondersteun de balk gedurende een uur goed (ik gebruikte hiervoor een andere balk) zodat er druk uitgeoefend blijft tijdens het drogen van de lijm.
Elektriciteit
Oké, en nu het technische gedeelte! Hans, take your moment to shine! (*pun intended*)
“Zet de hoofd- of groepsschakelaar van het betreffende lichtpunt uit. Op het bijgevoegde document kun je schematisch zien wat ik heb gedaan. De 4 lasklemmen vertakken de enkele lampaansluiting in het plafond tot zes aansluitingen. Iedere aansluiting krijgt een kroonsteentje om er makkelijk fittingsnoer op te kunnen aansluiten. Al deze vertakkingen zouden in een enkele lasdoos moeten passen. Door de gaten in de lasdoos zijn de zes snoeren vervolgens gemakkelijk aan te sluiten op de kroonsteentjes. Door de dichtheid aan bedrading in de lasdoos is het heel belangrijk dat er absoluut geen ‘naakt’ draad in de doos zit. Je mag het koperdraad dus niet zien, ook niet als de doos open is! That’s it. Light up your room.
Wikkel vervolgens de snoeren om de lange balk. Ik heb er voor gekozen om grote en kleine lampen af te wisselen en ook zo te variëren in de hoogte. Sommige snoeren heb ik wat korter geknipt, zodat het niet te druk en rommelig werd op de balk.
Ik kon helaas geen foto maken van het vooraanzicht van de lampen, doordat de ruimte daar te smal voor is. Daardoor krijg je nu een iets vertekend beeld. De lampen zijn in werkelijkheid nog zóveel toffer dan op de foto! Ik heb een dimmer op de lichten gezet (of eh, Hans.), waardoor ik de lichten heel fel kan maken, maar ook heel sfeervol en zacht voor ‘s avonds. Deze foto’s zijn met daglicht genomen en daarin vind ik ze erg leuk! Maar ‘s avonds… wauw! Dan is het echt betoverend mooi. Ik ben echt óntzettend blij dat Hans en ik dit project hebben uitgevoerd. Nu voelt de eetkamer echt een beetje af. Ik ben blij! Liefs! X Shifra (en ook een beetje van Hans dit keer!)
View original
 • Love
 • Save
  27 loves 6 saves
  Forgot Password?
  Add a blog to Bloglovin’
  Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
  We're working on your request. This will take just a minute...