BAMBULA

bambulablogi.blogspot.com · Feb 6, 2014

DIY | Lastensängyt kotikonstein


Aina kaupasta ei löydä juuri sitä mitä tarvitsee. Tai sitten hinta yksinkertaisesti hirvittää. Vuosi sitten etsin 2- ja 3-vuotiaille pojilleni samaan aikaan kukkaroa, käyttötarvettamme sekä silmää miellyttäviä sänkyjä. En löytänyt, joten päätin kokeilla osaisinko tehdä itse. Vuoden testikäytön jälkeen uskallan rohkaista muitakin kokeilemaan. Omilla rakenneratkaisuillani tuskin puuseppäkoulua läpäistään, mutta sainpahan toteutettua muutaman itselleni tärkeän yksityiskohdan (kuten ei näkyviä ruuvinkantoja) sekä kaksi pomput ja törmäilyt kestävää sänkyä. Kuitteja en enää löytänyt, mutta olisikohan nuo muutaman kympin kipale tulleet maksamaan. Toki ruuviväännin, ruuveja, maalia ja muuta pikkusälää löytyi valmiiksi kotoa, mutta eivätpä nuo hintaa kovin olisi nostaneet. Mikä parasta, sänky oli helposti kotona valmistettavissa eikä mitään erikoistyökaluja tarvittu.

Perinteinen levysänky on kotinikkarille helpoin rakenne toteuttaa, mutta kärsivällisyyttä ja tarkkuutta kyllä tarvitaan. Eivätkä apukädetkään ole pahitteeksi kasausvaiheessa. Minä innostuin nikkaroimaan silloin kun olin yksin kotona ja välillä tuntui, ettei kaksi kättä riitä, vaikka vain poraamisesta ja ruuvaamisesta oli kyse.

Sivu- ja päätylevyt sahautin Bauhausissa haluamiini mittoihin. Olin ensin aikeissa tehdä sängyt vanerista, mutta päädyin lopulta edullisempaan 19 mm MDF-levyyn. Levyt maalasin huolellisesti vaahtomuovitelalla, jolloin pinnasta tulee lähes yhtä tasainen kuin ruiskulla maalatessa. Lisäksi ostin 2x2 cm puurimaa, jota ruuvasin sivulevyjen sisäpuolelle tukemaan sängyn sälepohjaa. Aluksi pohja oli tarkoitus tehdä laudoista, mutta Ikean löytönurkasta nappasin mukaani edulliset sälepohjat, jotka pätkäisin saksilla oikeisiin mittoihin. Sivu- ja päätylevyjen liittämisessä käytin poratappeja, jotta sain kohdistettua levyt oikein. Itse kiinnityksen tein sisäpuolelta kulmaraudoilla, sillä en halunnut ainuttakaan ruuvinkantaa näkyville.

Meillä yksi kriteeri sängyille oli koko, jota tehdasvalmisteisena ei ole saatavilla. Itse tehdessähän sängyn leveyden, korkeuden ja pituuden ei todellakaan tarvitse olla standardi, vaan voi tehdä juuri sellaisen, mikä omiin tarpeisiin parhaiten sopii. Myös levymateriaaleissa ja väreissä on runsaasti valinnanvaraa. Koska sänkymme eivät ole vakiokokoa, ei valmiita patjojakaan löytynyt. Niinpä leikkautin Etolassa 10 cm vaahtomuovipatjat sänkyyn sopiviksi. Niiden suojana pidän Ikeasta hankittuja patjansuojuksia.

Minkäänlaisia laitoja en sänkyihin tehnyt. Muutama yö nukuttiin patja sängyn vieressä lattialla mahdollisen tippumisen varalta, mutta vahinkoja ei onneksi ole sattunut.

Lelulaatikot tein samalla idealla kuin sängyt. Päätylevyjen reunat halusin kuitenkin piilottaa pois näkyvistä, joten etulevy, se jonka alalaidasta laatikko vedetään ulos, on yhtenäistä pintaa. Näin levyyn kohdistuu suurempi rasitus, mutta ennakoin sen tekemällä 2x2 cm rimoista tukevan pohjarakenteen ja kiinnittämällä liitokset kulmaraudoilla. Pohjarimojen päälle laitoin edullisen valkoisen 3 mm kovalevyn. Alle kiinnitin pienet renkaat. Alareunan ja lattian väliin jätin helposti sormien mentävän raon.

Jos siis pinna kestää ja perustyökalut yhtään pysyvät kädessä, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan mitä omin kätösin voi saada aikaiseksi. Nikkarointi on mielettömän kivaa, eikä mikään miesten etuoikeus. Koklaappa!...


A year ago I decided to try to make beds for my 2 and 3 year old boys. After one year of usage I'm ready to encourage others to try too. Beds are still like new despite my not so professional solutions for the structure or joints. Here's the result.
View original
 • Love
 • Save
  39 loves 2 saves
  Forgot Password?
  Add a blog to Bloglovin’
  Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
  We're working on your request. This will take just a minute...