26 Slimme manieren om het sporten vol te blijven houden

1. Was je haar alleen na je work-out // Spreek met jezelf af dat je alleen je haar mag wassen na een training. Anders moet je nog één dag wachten. Als je dit een paar keer volhoudt gaat de combinatie van je training en je haren wassen als dagelijkse kost: je kunt niet zonder.

2. Doe willekeurig je sportkleding aan // Als je je verveelt, doe dan je sportkleding aan. Wedden dat je sneller besluit te gaan sporten dan wanneer je je gewone kloffie aanhoudt?

3. Schrijf op hoe je je voelt na je training // Als je het er zonder blessures vanaf hebt gebracht voel je je meestal super ontspannen, energiek en weldadig na wat beweging. Als je dit gevoel opschrijft en vervolgens leest als de motivatie ver te zoeken is herinner je je weer hoe fijn het was de vorige keer.

4. Blijf jezelf eraan herinneren waarom je sport // ‘ik wil een strak lijf als ik over drie maanden op vakantie ga’, bijvoorbeeld.

5. Stel jezelf de vraag: zal ik spijt krijgen als ik niet ga sporten? // Ja, sowieso. En spijt hebben van iets is helemaal geen fijn gevoel.

6. Schrijf je in voor klasjes waar je moet betalen als je niet op komt dagen // Want je voelt je niet alleen een afhaker, je merkt het ook nog eens in je portemonnee.

7. Raak verslaafd aan de zogenaamde ‘post-exercise endorphin rush’ // Je kan oprecht verslaafd raken aan hardlopen. Als je dit met regelmaat doet, kan je op een gegeven moment niet meer zonder dat ‘geluksgevoel’. Dat is pas een gezonde manier om high te worden.

8. Doe alsof je omringd wordt door een publiek – of er door achterna wordt gezeten // Als je je verbeeldt dat er mensen aan de zijlijn je staan toe te juichen of aan te staren ga je vanzelf harder en sneller.

9. Omring jezelf met ‘motivatie’ // Hang briefjes op je spiegel of koelkast met motiverende teksten. Op deze manier blijf je jezelf ook herinneren waarom je aan het sporten bent. Soms helpt het ook om foto’s van jezelf op te hangen voordat je begon met sporten en elke week een nieuwe te maken om jezelf te confronteren met de vooruitgang die je boekt.

10. Daag jezelf uit // Spreek van te voren af met jezelf dat als je vandaag 3 kilometer hardloopt of 20 push-ups doet, je overmorgen er 1 kilometer of 5 push-ups bij moet doen. Er zijn ook verschillende apps die je hierbij kunnen helpen.

11. Stel duidelijke lange termijn doelen // Stel van te voren een aantal serieuze maar ook realistische doelen voor jezelf. Dus NIET: ik wil binnen een maand 10 kilo afvallen en begin morgen op alleen groente en water te leven. Maar probeer in termijnen van een paar maanden te denken waarin je je huidige eetpatroon geleidelijk verandert evenals je sportgedrag.

12. Ga sporten met mensen die ook gemotiveerd zijn // Hier krijg je gewoonweg meer energie van dan iemand die na één rondje fietsen al koffie wil drinken. Wel gezellig, maar je hebt er niet zo veel aan.

13. Luister naar audio-boeken // Op deze manier verdiep je je in een verhaal waar je aandacht naar toe gaat in plaats van te denken: pff, ik moet nog een half uur. Bovendien moet je de volgende keer weer gaan sporten als je wilt weten hoe het verhaal afloopt.

14. Eet naast je work-out ook gezond // Klinkt misschien als het intrappen van een open deur, maar als je gezond eten ook daadwerkelijk volhoudt blijf je ook gemotiveerder om te sporten. Want je denkt: yes, ik ben op alle fronten goed bezig.

15. Maak mooie foto’s tijdens het hardlopen of fietsen // Als je voor zonsopgang – voor degene die vroeg uit de veren moeten – gaat sporten kun je prachtige foto’s maken die je vervolgens kunt delen met je vrienden. Al die ‘likes’ geven je toch ook een goed gevoel?

16. Gebruik de geniale app Zombies, Run!// Je verbeeldt jezelf tijdens deze app dat er zombies in je nek hijgen en wil daardoor nog harder rennen. Er is natuurlijk geen betere manier om sneller te gaan als je denkt dat je achterna wordt gezeten door een stel bloeddorstige zombies.

17. Zoek uit wat voor sport je écht leuk vindt // Ga bij jezelf na welke sport je het ‘leukst’ vindt om te doen. Bij de een is dat zwemmen, de ander voelt zich comfortabeler op het land. Ga jezelf niet dwingen om met gewichten te trainen als je dit eigenlijk echt niet zit zitten. Want op ten duur hou je dit niet vol.

18. Denk aan de periode wanneer je onzeker was over je lichaam // Het is misschien geen leuke herinnering, maar je wilt jezelf en (misschien ook je omgeving) bewijzen dat jij ook een fantastisch lijf kunt hebben – prove your haters wrong.

19. Ga om met energieke kinderen // Die willen altijd spelen natuurlijk en dat kan hondsvermoeiend zijn.

20. Probeer er een wedstrijdje van te maken // Wie het langst kan ‘planken’…

21. Maak afspraken om met vrienden te gaan sporten, die je anders niet ziet // Meestal sport je dan ook langer dan normaal want je hebt ondertussen ook veel te bespreken.

22. Zorg ervoor dat je net wat langer moet rennen dan je zou willen // Spreek af dat je helemaal naar die ene toren of brug moet rennen. Want je moet ook weer terug naar huis.

23. Zeg tegen jezelf: ik mag pas naar huis als ik ben opgewarmd // Als je eenmaal bent opgewarmd en de eerste zweetdruppels op je voorhoofd parelen wil je vaak niet meer stoppen en ga je alsnog door.

24. Markeer je successen in je agenda // Gebruik verschillende kleuren om aan te geven hoe gezond en actief je dag was. Zo krijg je een eerlijk overzicht en een extra goede week motiveert je ook om door te gaan.

25. Denk ook aan hoe veel sterker en/of leniger je wordt // Bedenk soms wat je lichaam ‘nu’ kan in tegenstelling tot een paar maanden geleden. Dan kun je mentaal ook beter tegen een stootje. Niemand zal jou meer een slappeling noemen.

26. Luister naar het stemmetje in je hoofd dat zegt: je kan het! // Want je kan het ook, niks of niemand staat jouw actieve levensstijl in de weg. Maak anderen trots op jou, maar maak vooral jezelf trots.

  • Love
  • Save
    2 loves 4 saves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...