Leptin – hormonet som bestemmer om du spiser for mye eller for lite

Sult, apetitt, energibalanse osv. styres hovedsaklig av 2 enkle peptidhormoner kalt Leptin og Ghrelin. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva leptin er og hvorfor det er viktig for midjemålet vårt at leptin-signalveien fungerer slik som det skal.

LES OGSÅ – Biorytmedietten – Få bedre resultater ved å spsie etter din biologiske klokke

Hva er Leptin?

Fettcellene våre er et av kroppens største hormonorgan.

Fettvevet vårt er en av kroppens største organ for hormonproduksjon og sekresjon – dette er faktisk veldig viktig å være klar over. Fettvevet vårt er altså ikke kun et lager for overflødige kalorier eller potensiell energi, men et meget viktig hormonorgan.

Leptin er ett av mange hormoner som produseres av fettcellene våre. Det produseres og skilles ut fra fettcellene som et signal på om du får nok energi eller ikke. Desto mer fett du har på kroppen, desto mer Leptin produseres og skilles ut. Sirkulerende Leptin binder reseptorer i hjernen (Hypothalamus) og gir dermed signal om at du får i deg nok energi og kroppen vil da forbruke energi som normalt eller justere opp energiforbruket om du får i deg rikelig med energi. Leptin kalles også «sulthormonet» da det er dette hormonet som er ansvarlig for å fortelle hjernen vår om vi inntar altfor lite energi.

Leptin har også andre funksjoner, blant annet i muskler (glukoseopptak og glukosemetabolisme), lever (øker glukoseproduksjon) og bukspyttkjertel (øker insulin).

Leptin er et svært viktig hormon med mange funksjoner.

Hvordan fungerer Leptin?

For å skjønne hva primærfunksjonen til leptin er kan vi se på to forskjellige scenario.

1. Du spiser i kalorioverskudd over en periode

Når energiinntaket ligger over det du trenger for vedlikehold av vekten vil fettcellene fylles mer og mer opp med nye triglyserider. Mer fett i fettcellene vil stimulere høyere produksjon og sekresjon av leptin. Hjernen oppfatter høyt leptinnivå som et signal på at du spiser mer enn nok energi og som et resultat reduseres apetitten mens forbrenningen justeres opp.

2. Du ligger i et energiunderskudd over en lengre periode

Når du skaper et energiunderskudd gjennom diett og trening vil kroppen måtte hente energi fra fettlagrene for å dekke forbruket. fettcellene vil med tiden krympe pga forbrenningen av fett og det produseres og frigjøres dermed mindre og mindre leptin. Hjernen din registrerer fraværet av leptin og tolker det som at kroppen «sulter». Energiforbruket reduseres og et sultsignal sendes ut noe som gir økt appetitt og trang til å spise.

Leptin er altså en effektiv regulator for at du ikke skal legge på deg for mye fett når det er rikelig med mat tilgjengelig, og samtidig motvirke at du mister for mye vekt, noe som kan true reproduksjonsevne og overlevelse.

Ved vekttap går produksjon og sekresjon av leptin ned som resulterer i økt apetitt og lavere energiforbruk. Ved vektoppgang øker produksjon og sekresjon av leptin som gir redusert apetitt og økt energiforbruk.

Leptin og overvekt

Som nevnt over så er Leptin viktig regulator for at vi skal ha et energilager som ikke er hverken for stort eller for lite. Når vi har denne mekanismen så skulle man trodd at man kunne unngått overvekt, men så enkelt er det dessverre ikke. De som sliter med overvekt i en eller annen grad har veldig ofte problemet med at signalet fra Leptin til hjernen ikke fungerer skikkelig. Dette kalles leptinresistens.

Ved leptinresistens vil leptinmolekylene være tilstede i store mengder, men hjernen klarer ikke motta beskjeden og fortsetter dermed å gi ut signal om at kroppen trenger å lagre mer fett.

Hjernen din vil ikke at du skal være tynn

Mye av mekanismen bak sult og energiforbruk blir styrt av leptin. Dette er en stor grunn til at aggressiv diett med stort kaloriunderskudd og rask vektnedgang kan være problematisk. Når du er ferdig med dietten og har nådd punktet som hjernen din oppfatter som at du har for lite fett

på kroppen (pga lavere produksjon av leptin) så vil du slite så mye med sult og trang til å spise at du gjerne ikke klarer å slutte å spise når du først begynner. Dette ser man veldig ofte hos blant annet fitness-utøvere. Hormonbalansen etter en slik aggressiv diett normaliseres ikke så snart dietten er over, og tar ofte uker, om ikke mnd (avhengig av varigheten på diett), før den er tilbake der den var da dietten begynte. Så du har slanket deg ned til en veldig lav fettprosent og ignorert sult over flere uker og så begynner å spise, så er sjansen ganske stor for at du spiser ukontrollert og dermed legger på deg mye fett før hjernen endelig skjønner at kroppen ikke er i «overlevelsesmodus» lenger. Dette kan også i verste fall gi en grad av leptinresistens om det går for langt og du legger på deg ekstremt mye, noe som vil påvirke vektnedgang på et senere tidspunkt.

Som nevnt over så har overvektige mennesker i mange tilfeller en eller annen grad av leptinresistens, og vil oppleve det samme signalet om sult ved vektnedgang til tross for at leptinnivået kanskje er normalt. Pga. leptinresistensen vil hjernen tolke det som at det er «sult» selv om hormonnivået er normalt, og signaliserer dermed at kroppen trenger å ta til seg næring til tross for at fettprosenten ikke er lav.

At mange sliter med å gå ned i vekt er derfor ikke nødvendigvis mangelen på selvdisiplin og inaktivitet, men heller det faktum at sult, ekstrem trang til å ta til seg næring, og slapphet tar knekken på motivasjonen.

LES OGSÅ – NEI til ekstremisme – 7 steg for å mestre moderasjon

Ikke gjør dette etter diett. Overspising og rask vektoppgang etter diett øker risikoen for leptinresistens.

Kilder

Hormonal regulation of the hypothalamic melanocortin system. Kim JD, Leyva S, Diano S. Front Physiol. 2014 Dec 9;5:480. doi: 10.3389/fphys.2014.00480. eCollection 2014. Review. PMID: 25538630 (PubMed)

The role of leptin and ghrelin in the regulation of food intake and body weight in humans: a review. M. D. Klok, S. Jakobsdottir and M. L. Drent.. 24 AUG 2006 DOI: 10.1111/j.1467-789X.2006.00270.x

Physiology of leptin: energy homeostasis, neuroendocrine function and metabolism. Park HK, Ahima RS. Metabolism. 2015 Jan;64(1):24-34. doi: 10.1016/j.metabol.2014.08.004. Epub 2014 Aug 15. Review. PMID: 25199978

Ahima, R.S., Kelly, J., Elmquist, J.K. & Flier, J.S. (1999) Distinct physiologic and neuronal responses to decreased leptin and mild hyperleptinemia. Endocrinology, 140, 4923–4931.

Bakker, A.H., Van Dielen, F.M., Greve, J.W., Adam, J.A. & Buurman, W.A. (2004) Preadipocyte number in omental and subcutaneous adipose tissue of obese individuals. Obesity Research, 12, 488–498.

Kubota, N., Terauchi, Y., Miki, H., et al (1999) PPAR gamma mediates high-fat diet-induced adipocyte hypertrophy and insulin resistance. Mol Cell. 4: 597–609.

http://joe.endocrinology-journals.org/content/223/1/T25.long

http://www.nature.com/nature/journal/v395/n6704/full/395763a0.html

http://www.medscape.com/viewarticle/528575

Leptin – hormonet som bestemmer om du spiser for mye eller for lite - Fitnessbloggen

  • Love
  • Save
    20 loves 19 saves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...