Kiinan hiilen kulutuksen vähentyminen antaa mahdollisuuden ilmastopolitiikalle

Image..

Viime vuonna Kiinan hiilen kulutus väheni ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella.

Kiina kuluttaa puolet maailman hiilestä, ja maan hiilen kulutus on tuottanut valtaosan hiilidioksidipäästöjen kasvusta viime vuosina. Siksi Kiinan hiilenkulutuksen käänne on ilmaston kannalta ratkaisevan tärkeää. Viime vuonna Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä sopimuksessa Kiina lupasi kääntää hiilidioksidipäästönsä laskuun ennen vuotta 2030. Hiilen käytön käänne näyttää kuitenkin tapahtuvan ennakoitua nopeammin, mikä leikkaa Kiinan hiilidioksidipäästöjen kasvua rajusti. Kiinan hiilidioksidipäästöjen taittuminen voi mahdollistaa jopa globaalien hiilidioksidipäästöjen kääntämisen laskuun lähivuosina, jos Yhdysvallat ja EU tiukentavat edelleen toimiaan ja kehitysmaat rajoittavat päästöjensä kasvua. Hiilen kulutuksen muutos antaakin ilmaston kannalta ratkaisevan mahdollisuuden tiukentaa ilmastotavoitteita ja toimia jo ennen Pariisin ilmastokokouksesta.

Viime vuosikymmenen aikana Kiinan hiilenkulutus kasvoi noin kymmenen prosenttia vuodessa, mutta 2013 tahti hidastui ja alustavat luvut viime vuodelta kertovat jopa muutaman prosentin vähennyksestä. Vähennys syntyi sekä sähköntuotannossa että teollisessa hiilenkäytössä. Sähkönkulutuksen tehostaminen hidasti sähkönkulutuksen kasvua, ja hiilisähköä on korvattu vesivoimalla ja muilla uusiutuvilla energianlähteillä sekä maakaasulla. Teollisuudessa varsinkin teräksen ja sementin tuotannon leikkaukset vähensivät hiilenkulutusta. Hiilen kulutuksen vähentyessä hiilidioksidipäästöjen kasvu taittui murto-osaan, vaikka koko talous kasvoi vauhdilla. Näyttääkin siltä, että hiilen ja talouden suhde on alkanut kytkeytyä irti.

Keskeisimpänä motiivina hiilen käytön vähentämisessä ovat katastrofaaliset ilmansaasteet. Tämä on noussut Kiinan keskiluokan henkilökohtaiseksi terveyshuoleksi, joka kyseenalaistaa vaurastumisen hyödyt. Hiilen käyttö on suurin ilmansaasteiden lähde ja siksi Kiinan hallitus päätti vuonna 2013 sekä ilmansaasteiden että hiilen käytön rajoittamisesta. Samalla hallitus teki välttämättömyydestä hyveen leikkaamalla raskaan teollisuuden ylikapasiteettia ja ajamalla talouden rakennemuutosta kohti korkeamman teknologian teollisuutta. Nämä Kiinan sisäiset syyt ovat pohjana hiilen kulutuksen vähentymisessä, eivätkä ne ole väistymässä nopeasti. Lisäksi Kiina on rakentanut aurinkosähköstä ja tuulivoimasta merkittävän uuden teollisuudenalan.

Hiilen kulutuksen trendiä kutsutaan Kiinassa nyt uudeksi normaalitilaksi, eikä paluuta vanhaan nähdä tapahtuvaksi. Kulutus voi silti palata maltilliselle kasvu-uralle, varsinkin jos sähkönkulutus lähtee nopeaan kasvuun ja vesivoiman kasvu hiipuu seuraavina vuosina. Silti monet asiantuntijat, kuten pankkien analyytikot ja hallituksen neuvonantajat, arvioivat että hiilen kasvun lopullinen taittuminen on lähellä, ehkä jo muutaman vuoden sisällä.

Kiinan kolmattatoista viisivuotissuunnitelmaa 2016-2020 on hiilitavoitteidensa takia usein pidetty maailman tärkeimpänä ilmastoon vaikuttavana dokumenttina. Sen luonnoksissa tavoitteeksi on asetettu hiiliriippuvuuden vähentäminen energiankulutuksessa, joka kuitenkin kasvattaa absoluuttista hiilen kulutusta. Tämä tavoite olisi ristiriidassa ilmanlaadun parantamisen ja ilmastokriisin torjumisen kanssa.

Myös kansainväliset ilmastoneuvottelut voivat vaikuttaa Kiinan hiilitavoitteisiin kuten viime kuukausina on nähty. Oleellista on kuinka tiukkoja tavoitteita Yhdysvallat ja EU pistävät neuvottelupöydälle, vain tällaisessa neuvotteluasetelmassa Kiina voi lisätä kunnianhimoaan.

Jos Kiina päättää taittaa hiilen kulutuksensa ja samalla hiilidioksidipäästönsä jo ennen vuotta 2020, tämä olisi iso askel kohti turvallisempaa ilmastotavoitetta. Jo kolmen suurimman päästäjän päästötrendin taittuminen ja globaalien päästöjen hitaampi kasvu tuo mullistuksen ilmastopolitiikkaan, joka tulisi käyttää hyödyksi täysimääräisesti. Muutos on jo luonut uuden teknologian massiiviset markkinat. Kiinassa hiilen vähentämisessä käytetään energiatehokkaita ja uusiutuvien energialähteiden tekniikoita, joilla sähköä, lämpöä ja viilennystä luodaan ilman päästöjä. Hiilen kulutuksen vähennys ja hiilen korvaaminen muilla energialähteillä luo muutoksen globaaliin energiantuotantoon, joka kannattaisi ottaa talouden kasvualueeksi myös Suomessa.

HARRI LAMMI

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...