Maailman CO2-päästöjen kasvu pysähtyi - Tässä syy!


Image..

Voiko näin raju muutos olla totta? Näin lyhyessä ajassa? Terve varovaisuus oli ensimmäinen reaktio, kun muutos Kiinan kivihiilitrendeissä alkoi viime vuonna hahmottua.

Vietin viime vuonna monet hetket kansainvälisen median edustajien kanssa kansainvälisissä ilmastokokouksissa briiffaten heitä siitä, miten raju muutos Kiinan energiasektorilla on käynnissä ja miten iso vaikutus sillä on maailman päästöihin.

Analyysi, jota kollegani Li Shuo, Lauri Myllyvirta ja muut Kiinan toimistomme kivihiilikampanjoitsijat pystyivät tarjoamaan oli sellaista, mitä toimittajat eivät saaneet vielä muualta. He suhtautuivat tietoihin uteliaasti, mutta terveen varovaisesti. Ei ihme, sillä Kiinan päästöjen kasvu on ollut niin räjähdysmäistä tällä vuosituhannella.

Muutos on kuitenkin totta ja alkaa nyt näkyä myös virallisissa tilastoissa. Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) Financial Timesille raottamien ennakkotietojen mukaan maailman hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi viime vuonna, vaikka maailmantalous kasvoi kolme prosenttia. Myös IEA:n Fatih Birol selittää muutosta ennen kaikkea Kiinan äkkikäännöksellä: hiilen käytön rajoitusten, uusiutuvan energian lisäyksen ja energiatehokkuustoimien jäljet alkavat näkyä.

Se, kuinka pysyvää muutos on, jää vielä nähtäväksi. Joka tapauksessa tämä on merkittävä signaali siitä, että maailman päästöhuippu lähestyy. Syyt, jotka Kiinan muutosta ajavat, eivät ole lähivuosina vähenemässä, vaan vahvistuvat entisestään.

Mitä tämä tarkoittaa ilmastokaaoksen torjumisen kannalta?

Se tarkoittaa sitä, että mahdoton on käymässä mahdolliseksi. Jo pitkään on tiedetty, että jos katastrofaalinen ilmastonmuutos halutaan torjua, maailman päästöt pitää saada pysähtymään ja kääntymään nopeaan laskuun kohti nollaa vuoden 2015 paikkeilla, hyvissä ajoin ennen vuotta 2020.

Vielä muutama vuosi sitten tavoite näytti suorastaan mahdottomalta, mutta nyt, kiitos maailmalla käynnistyneen puhtaan energian vallankumouksen, tavoite on saavutettavissa. Mutta vain, jos nyt ei jäädä laakereille lepäämään, vaan Kiinan lisäksi myös muut maat etenevät nopeasti päästövähennyksissään ja alkavat määrätietoisesti luopua fossiilisista polttoaineista, kuten Lauri tällä esimerkillä havainnollistaa.

Kiina on jätti, mutta Suomi pieni. Liittyykö tämä jotenkin meihin?

Myös pieni maa voi näytellä kokoaan suurempaa roolia energiavallankumouksessa, kuten Tanska on osoittanut. Maa aikoo näyttää maailmalle, miten sähkössä ja lämmössä voidaan siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan vuoteen 2035 mennessä ja kaikessa energiassa vuoteen 2050 mennessä. Maineesta ja näytöistä johtuen maan puhtaan energian teknologialla ja osaamisella onkin nyt kovaa kysyntää Kiinassa.

Keskiviikkona 11. maaliskuuta Helsingin Bio Rexissä järjestetyssä suuressa energiaväittelyssä Suomen suurimmat puolueet lupasivat lähes 700 ihmisen yleisön edessä sitoutua kivihiilestä luopumiseen vuoteen 2025 mennessä. Tässä on tulevalle hallitukselle selkeä ja kiireinen tehtävä. Intoa oli myös siihen, että Suomessa otettaisiin Tanskan malliin suunta kohti 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa – joskin aikatauluista oli eri näkemyksiä.

Jos täysin uusiutuvaan energiaan perustuva järjestelmä halutaan saavuttaa vuonna 2050 tai edes vuonna 2070, on sitä alettava rakentaa määrätietoisesti jo tänään, sillä investoinnit taloihin, liikenneväyliin, tehtaisiin ja voimaloihin ovat pitkäikäisiä. Siksi 100% uusiutuvan energian Suomi tulisi asettaa viralliseksi tavoitteeksi jo nyt, kuten Energiaremontti2015 -kampanja vaatii.

Jääkö poliitikkojen vakuuttelu vain lappujen heilutteluksi, vai lähtevätkö puolueet toteuttamaan suomalaista energiaremonttia tulevalla hallituskaudella?

Tule mukaan Energiaremontti2015 -kampanjaan tekemään tavoitteista totta.

Kaisa Kosonen

P.S. Muutos tapahtuu, kun ihmiset sitä vaativat. Kiinan käänteen takana on ennen kaikkea kansalaisten kasvava huoli ilmansaasteista, jota Greenpeace ja muut kansalaisjärjestöt ovat kanavoineet poliittiseksi muutospaineeksi. Tämä huoli ei tule lähiaikoina vähenemään, vaan se kasvaa ja lisää poliittista painoarvoaan. Tämä nähtiin taas, kun tuore saastedokumentti keräsi 200 miljoonaa katsojaa muutamassa päivässä, hallituksen huoleksi.

Lue lisää Kiinan hiilikampanjastamme maassa työskentelevän Harri Lammin blogeista, tai täältä: "How China's air pollution worries led to a curb in coal use".

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...