Metsähallitus nyt Itä-Uudenmaan metsien kimpussa

Jouduttuaan jättämään Keuruun vanhan metsän hävityksen kesken Metsähallitus suunnittelee nyt laajoja hakkuita Lapinjärvellä 100 km Helsingistä itään. Lapinjärvellä on hakattujen metsien välissä paljon eteläsuomalaisittain ainutlaatuista metsäluontoa; satoja hehtaareita luonnontilaisen kaltaisina säilyneitä vanhoja kuusikoita, pieniä luonnontilaisia suonlämpäreitä ja arvokkaita kallioalueita.


Kuva: Luonto-Liiton maastoretkeily Lapinjärvellä syksyllä 2011. Vapaaehtoiset luontokartoittajat ovat löytäneet paljon uhanalaisia lajeja Lapinjärveltä. Kuva (c) Emilia Pippola

Alueelta tunnetaankin 18 punaisen kirjan eli Suomen lajien uhanalaisuus-arviossa listattua lajia: näistä 12 on alueellisesti ja kaksi valtakunnallisesti uhanalaisiksi luokiteltuja; vanhojen metsien jäkäliä, sammalia, kääpiä ja lintuja, jotka etenkin Etelä-Suomessa ovat uhanalaistuneet ja vähentyneet rajusti sopivien elinympäristöjen hävittämisen takia. Lisäksi alueella on runsaasti vanhojen metsien ns. indikaattorilajeja; lajeja joita tavallisista talousmetsistä löytyy harvemmin ja jotka kertovat metsien suojeluarvoista. Linnuista mainittakoon esimerkiksi pohjantikka, puukiipijä, pikkusieppo ja metso. Ympäristöjärjestöt ovat esittäneet alueen suojelua, lue lisää täältä.

Kuitenkin vain pieni osa Lapinjärven metsästä on suojeltu. Alueen keskellä sijaitseva Ilveskallion vanhojen metsien suojelualue on kooltaan vaatimattomat 21 hehtaaria. Sen ympärillä on moninkertainen määrä vanhaa metsää jota hakkuut nyt uhkaavat. Etelä-Suomen metsien suojelualueet ovat pääsääntöisesti liian pieniä säilyttääkseen luonnon monimuotoisuuden, ja niiden laajentaminen olisi yksi kustannustehokkaimpia ja tarpeellisimpia suojelutoimia.

Meneillään olevassa Etelä-Suomen metsien suojelun parantamishanke Metsossa valtion liikelaitos Metsähallitus velvoitettiin laajentamaan suojelua 13 000 hehtaarin verran. Metsähallitus veti kotiin päin mm. suojelemalla useita alueita toiseen kertaan. Lisäksi laitos suojeli paljon toisarvoisia avohakkuita ja taimikoita. Samaan aikaan Lapinjärven valtionmailta ei löytynyt suojeltavaa vanhaa metsää kuin vaivaiset 14 hehtaaria, vaikka alueen poikkeukselliset arvot ovat Metsähallituksen tiedossa. Tietoa on kertynyt niin ympäristöjärjestöjen toimesta kuin viranomaisselvityksissä.

Alueelle suunniteltiin laajoja hakkuita vuosina 2010-2011. Silloin asiasta kysyi eduskunnassa kansanedustaja Pertti Salolainen. Nyt julkistetut hakkuusuunnitelmat ovat useita kertoja laajempia. Metsähallitus aikoo pirstoa useita kymmeniä hehtaareja Lapinjärven suojeluarvoiltaan parhaita kuusikoita. Hakkuualueilla on 18 punaisen listan lajin esiintymää, näistä 10 alueellisesti uhanalaisia.


Kuva: hakkuualue violetilla ja punaisen kirjan lajit havaintopisteinä

Hakkuisiin liittyy luonnonvarakeskus LUKE, jolla on alueella tutkimushankkeita. Aiheesta keskustellaan ympäristöjärjestöjen, LUKE:n ja Metsähallituksen kesken ensi viikolla. Toivomme, että järki voittaa ja hakkuissa otetaan vähintään pitkä aikalisä, jonka aikana Metsähallituksen toiminta selvitetään -esimerkiksi se, miksi alueelta ei poikkeuksellisista suojeluarvoista huolimatta päätynyt poliitikkojen velvoittamaan Metso- suojeluun kuin pieni läntti alueen reunalta, ja millaiset, jos minkäänlaiset, luontoselvitykset Metsähallitus itse on alueella tehnyt tai jättänyt tekemättä.

Katso kuvia Lapinjärven metsistä ja maisemista.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...