HOUSE OF PHILIA

houseofphilia.elsasentourage.se · Jan 12, 2016

DRÖMMIGT BARNDOMSMINNE

.

..

.

.

.

Todeloooo snyggingar!

.

.

.

Fortsatt sängläge även idag för den här krassliga bloggerskan (såå segt) men jag fortsätter att mumsa apelsiner som en tok (inbillar mig att det hjälper) och har nu gosat ner mig i soffan under täcket och ska idag mest ligga här och maratontitta på Netflix!

.

.

.

.


.
.

Igår svängde jag iaf ihop en kaka till mellis (Orkade nämligen inte ta mig till affären och handla) Jag gjorde den kaka som min egna mams bakade när jag var ung och som ofta stod på köksbänken när jag kom hem efter skolan. Yes min mamma var en riktig bullmamma, hon var alltid hemma på dagarna och eftersom min kondistokiga paps hade sitt kontor så att han bara hade ca 3 minuters avstånd från henne så kom han alltid hem och åt lunch och ofta en bit nybakt kaka efter det:)

.

.

.


.
.

Det kunde ex vara en äppelkaka eller kardemummakaka eller mandelgifflar eller nybakat bröd som mamsen fixade och ofta ofta doftade det nybakat hemma hos oss och det var såå mysigt och jag och mina bröder fick verkligen äta h u r mycket vi ville. Vilken lycka för hungriga tonåringar och det var aldrig att vi bara fick ta ”en bit” eller ”en bulle”! En gång bakade mamsen en stor sats av mandelgifflar som hon ställde att svalna under broderade linnehanddukar på diskbänken. Sen försvann hon iväg en sväng i något ärende och när hon kom hem igen var bänken länsad för då hade jag och mina bröder och våra vänner ätit upp precis varenda bulle efter skolan (Och det tyckte hon bara var roligt:)

.

.

.

..

.


.
.

En kaka hon gjorde ofta var alltså denna klassiska drömkaka: Moster Ullas Chokladkaka by Hiram. Såå yummie och pricken över iet med denna kaka är givetvis cognacglasyren, mmmm.

.

.

.

.
.

Av någon anledning så har jag aldrig fått för mig att göra kakan själv men igår blev det av och mina egna skatter älskade kakan! Trots att den ju är lite spetsig med den där cognacsmaken. De fick äta hur mycket de ville de också efter skolan för jag har lite samma filosofi här hemma som mamsen – när vi väl äter godsaker så är det ofta ”all in” som gäller. Det är så härligt tycker jag:)

.

.

.

Kanske ni vill prova på att göra Hirams kaka? Voila – nedan har ni receptet!

(Jag gjorde 1 1/2 sats då jag har en så pass stor form)

.

.

.

.

.

.

½ dl kakaopulver

3 dl grädde

1½ dl socker

100 gr smör

2 dl socker

3 ägg

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

.

Glasyr:

.

3 dl florsocker

2-4 msk vatten eller konjak (jag tog 1 msk vatten och 3 msk Henessy VS cognac och det blev jättegott)

2 tsk smält smör

.

.

Gör så här:

.

.

Kakaopulver,grädde och 1½ dl socker får koka upp och ställs sedan åt sidan att svalna. Under tiden rör man väl smör tillsammans med 2 dl socker. Det ska bli pösigt och vitt och så småningom rör man också i äggen det ena efter det andra. Rör kraftigt! Smaksätt med vaniljsocker och häll sedan i chokladgrädden omväxlande med vetemjöl, vari man lagt bakpulver. Häll smeten i en väl smord och ströbrödbeströdd hålform och grädda kakan i 150-175 grader i 45 minuter. Pröva för säkerhets skull med en provsticka innan ni tar ut kakan ur ugnen. Stjälp upp den och låt den svalna.

.

.

Häll över kakan en tjock vit glasyr av lite vatten och eller cognac och florsocker ihoprört med två teskedar smält smör. Låt den rinna lite ojämnt ned över kakans sidor. Det ser så gott ut mot den välgräddade bruna kakan, som doftar och smakar ljuvligt av choklad och vanilj. Den blir stor och håller sig saftig länge.

.

.

.Ha nu en härlig snöig tisdag alla!

.

.

.

KRAM

.

.

.

.

View original
 • Love
 • Save
  14 loves 35 saves
  Forgot Password?
  Add a blog to Bloglovin’
  Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
  We're working on your request. This will take just a minute...