Kinna Jonsson

Frukost - varför äter vi som vi gör



Tog mig en fundering kring frukost då jag under senaste månaden fått lite olika frukostprodukter. Dels fick jag 4 olika sorters müsli från Urtekrams med nya smaker (fruktig havremüsli, granatäpple dinkelmüsli, dadel och kokosnöt dinkelmüsli, aronia havremülsi. Rejäla paket och goda och inte särskilt söta vilket jag föredrar. Sedan kom 3 olika paket med fil/yoghurt från Valio där de ville att man skulle göra ett blindtest. Valios yoghurt föll oss båda i smaken då den var riktigt mild.

Men varför äter vi frukost som vi gör? I min lilla research började jag med ordet frukost som kommer från fornsvensk tid då det hette frokoster. I mina öron kan det tänkas vara lite tyskt till och med med Früh Kost. Där ordet früh är tidig och kost skulle kunna härledas till kosten som betyder smaka på tyska. Men enligt wikipedia är det här inte ordet för något man åt på morgonen utan efter dagens första arbetspass vid lunchtid. Jämför med danskans frokost som för oss är det något förvirrande ordet för lunch. Och fram till 1800-talets slut var det just ett ord för lunch här i Sverige också. Arbetstider ändrades och med det ändrades ordets betydelse och för vilken (mål) tid på dagen det avsåg. Källa Wikipedia

Så vad äter vi svenskar till frukost?
Om du frågar mig så är det följande. Olika sorters bröd ofta grovt rågbröd och knäckebröd men även rostat bröd. Pålägg kan vara ost, prickig korv, leverpastej. Marmelad och så smör förstås. En del gillar gröt t ex havregrynsgröt gärna med äppelmos. Andra förstärker sin frukost med ett kokt ägg. Drycker som te eller kaffe är det många som också vill ha på morgonen.

Om man tänker på knäckebröd och flera av de olika påläggen så är det resultatet av olika konserveringsmetoder. Syrning, torkning och konservering. T ex en leverpastej borde man kunna konservera på burk så att den håller sig. Den prickiga korven är syrad, skinka kan vara rökt men också torkad. Smör är en typisk konserveringsmetod där smöret är kärnat och saltat och man kan syra grädden som det tillverkas av.

Marmelad eller sylt och äppelmos är ett typiskt sätt att ta vara på frukt genom att sockret i sig har en konserverande effekt och genom att konservera i burkar där syret pressas ut under konserveringsprocessen undviks t ex mögelangrepp och jäsning av innehållet.

Fil och senare även yoghurt är också produkter som är syrade för att man ska kunna förvara dem lite längre än färsk mjölk. Filbunke var en föregångare och tydligen en mycket läcker sådan om man frågar den äldre generationen. Osten är också ett sätt att använda mjölk på ett hållbart sätt.

Hårt bröd höll länge. De stora knäckebröden med hål i mitten hängdes upp på en stång i taket så att råttor och möss inte skulle kunna nå dem. Ett sätt att bearbeta mjöl när det var färskt och kanske t o m att se till att baka upp bröd till vintern då man inte kunde mala mjöl. På orter där man inte hade vindkraftsdrivna kvarnar utan kvarnar drivna av kvarnhjul i vattendrag kan jag gissa att man hade mer traditioner att baka på hösten och ha torrt bröd under en stor del av året.

Så vad äter våra nordiska grannar till frukost? Liknar deras kosthållning vår eller skiljer den sig åt?
Du som läser här och har mera koll får gärna fylla på i kommentarerna och berätta vad finnar, norrmän och danskar äter till frukost för det är inte helt lätt att hitta på nätet.

Danskarna verkar äta grova bröd och olika bröd som vi, smör och marmelad samt finare bakverk som t ex wienerbröd. Stämmer det? Någon dansk som läser här.

Pickipicki har skrivit om finsk frukost här. Det verkar vara karelska piroger, filbunke och tydligen finns mkt speciella finska havregryn.

Norrmännen då, är det bara brunost som gäller? Hjälp mig här. Jag hittar inget bra om norsk frukost.
  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...