Emilie

Opråb til alle garnkøbere: Er dit garn bæredygtigt?



Photo by Jenny Villone via Flickr

Hvor ofte tænker du over, hvor dit nyindkøbte garn kommer fra?
Eller hvordan det er blevet produceret?

Jeg indrømmer blankt, at jeg i måske flere år ikke har skænket det så mange tanker, som min samvittighed egentlig gerne ville have haft. Men i den senere tid er det et emne, der er kommet mig mere på sinde, og som jeg tænker over. Når jeg har penge tilovers i mit SU-budget, går de oftest til garn, og derfor er garnverdenen et sted, hvor jeg føler, at jeg især bør gå op i bæredygtighed og dyrevelfærd.

Men garnverdenen er lidt af en jungle, synes jeg. For hvordan finder man lige ud af, hvor ens nyindkøbte garn egentlig kommer fra, hvis det ikke står på banderolen? For ikke at tale om hvilke forhold, det er blevet produceret under? Er garnet blevet farvet med giftige kemikalier, og har dyret lidt skade eller levet under dårlige forhold?



Photo by 3rdparty! via Flickr
Som udgangspunkt er den letteste måde at få besvaret sådanne spørgsmål at skrive til garnproducenterne, selvom dette dog på ingen måder er en garanti for, at man kan få svar på sine spørgsmål. I min søgen efter informationer faldt jeg over dette debatforum, hvor snakken især gik om mulesing. Her havde Laila taget kontakt til nogle garnproducenter for at høre, hvor deres garn kommer fra. En rigtig god idé, synes jeg, for producenterne må da vide, hvad historien bag deres garn er. Desværre viser det sig, at man ikke nødvendigvis bliver meget klogere af at spørge producenterne, og hvis de så kan garantere, at fårene ikke har været udsat for mulesing, hvad så med andre forhold? Lever fåret under ordentlige forhold? Og hvad med alpakaen i Peru? Eller angora-kaninen i Kina?

Nogle producenter skriver tydeligt, hvorfra deres uld kommer og gør eksempelvis også opmærksom på, at fåret ikke har været udsat for mulesing, eller at kaninen ikke er blevet plukket, og dette kan man jo været nødt til at stole på. Det må vel være et plus, at producenten udviser omtanke og gerne vil forsikre kunderne om, at garnet er mere eller mindre bæredygtigt. Man kan sige, at hvis man vil sikre sig, at man kan køber bæredygtigt garn, så må man sørge for altid at købe økologisk garn. Men hvad indebærer det egentlig, at garnet er økologisk? Betyder det blot, at garnet er indfarvet med økologiske farvestoffer? Hvad med dyrets leveforhold; er det også økologisk?

Det kan være meget svært at finde rundt i denne garn-jungle, synes jeg, men samtidig er det et vigtigt emne, som bør berøre alle, der strikker eller hækler.

Hvad tænker I? Hvordan kan man kæmpe for en bæredygtig garnindustri?
Og er der mon nogen af jer, der ved mere om industrien?

Jeg vil meget gerne høre, hvad I tænker om dette emne, og om der er nogen idéer til, hvordan man kan presse på for en mere bæredygtig garnproduktion eller i det mindste forslag til, hvordan man selv kan foretage et bæredygtigt valg?

Det er ikke, fordi jeg vil være efter folk, men jeg synes blot, at det er et vigtigt emne, som alle os, der elsker at strikke og hækle, ikke kan tillade os at ignorere ...




  • Love
  • Save
    1 love
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...