När ett liv hastigt rycks bort.


Det blev en viss ofrivillig tystnad här. Jag hade tänkt blogga i söndags - på andra advent - men tyvärr blev inte dagen som planerat - med adventsmys - utan istället fick jag slänga ifrån mig allt och köra akut till djursjukhuset med min katt.

På bara någon minut gick katten från att se hur frisk och lekfull ut som helst till att ligga halvt förlamad och livrädd på golvet. Det som hade hänt var att han hade fått en propp som hade blockerat kärlen till hans bakben, vilket skapade både förlamning och smärta, ett lidande som var otroligt jobbigt att se.

De trekvart som det tog att åka till djursjukhuset kändes som en evighet och väl framme konstaterades att han hade hjärtsvikt samt att han hade fått en blodpropp, så det enda som gick att göra var att ta farväl av åtta år av vänskap, för en trogen vän var precis vad han var.

Det är inte bara katter som får blodpropp, utan även vi människor, och det är det jag tänkte komma in på.

En gång i timmen får en svensk en blodpropp i benen eller lungorna. Dödligheten i en blodpropp i benen och lungorna är flerdubbelt så hög som antalet döda i till exempel bröst- och prostatacancer.

Den 13 oktober var det "World thrombosis day", en dag som kommer återkomma samma dag varje år. Dagen vill uppmärksamma och informera oss om just tromboser/blodproppar såsom förekomsten av det, riskfaktorer, vilka symtomen på blodpropp är, vad en ska göra om en misstänker en blodpropp samt vad en kan göra för att minska risken att få en.

I år låg fokus på att lära oss mer om symtomen, vilket vid en propp i lungan kan yttra sig genom:
  • akut påkommen andnöd.
  • häftig andning.
  • bröstsmärta vid andning.
  • snabba hjärtslag.
  • svindel eller svimning.
En ny undersökning (1) bland allmänheten visar att endast 10 procent vet hur allvarlig en blodpropp är. Enligt professor och överläkare Peter Svensson, vid Koagulationscentrum på Skånes Universitetssjukhus, brottas man inom vården för blodproppar ofta med - det som på läkarspråk brukar kallas för - ”patient delay”, det vill säga att patienten går hemma under en eller flera dagar och tänker att ”det kanske kan vara en muskelbristning eller en stukad fot” innan de söker vård för något som sedan visar sig vara en propp exempelvis i benet.

Det en kan göra för att minska risken för blodpropp är att:
  • gå upp och röra på sig emellanåt om en t.ex. ska långflyga eller åka långfärdsbuss.
  • motionera dagligen, t.ex. genom promenader.
  • sluta röka om en gör det.
Mer läsning och fakta om tromboser finns på http://www.worldthrombosisday.org/.

(1) ICM Research intervjuade ett slumpmässigt urval av 20 258 vuxna i tjugo länder, juli-augusti 2014, om medvetenhet om blodproppar. Mer information finns på www.icmresearch.com.

Källor: http://www.worldthrombosisday.org/signs-symptoms/
Pressutskick från http://news.cision.com/se
  • Love
  • Save
    2 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...