Olga Rönnberg – Mamma.fit

mamma.fit/author/olga · Aug 8, 2016

Olgas 30-dagarsutmaning, dag 1: Varför?

Flagga detta inlägg då denna fråga alltid kommer att återkomma, så fort du känner dig vilse eller “glömt” syftet med det här.

Vi alla har olika sorters utgångslägen: vissa har inte tränat på ett bra tag, en del har ingen aning om vad proteiner är, andra behöver bara bli påminda om viktiga moment om hur man hoppar på tåget igen, några är ”ute och reser” fortfarande och vill så gärna komma hem en gång för alla. Man fixar inte formen på 30 dagar, det är naivt att tro att det man misskött under en längre tid ska kunna bli fixat på en månad. Att ”fixa er” är inte mitt mål heller. Jag vill bara visa er att man behöver gå genom nödvändiga punkter för att lyckas. Vissa ”krav” måste uppfyllas i fall det ska hålla. Allt detta innebär dagligt arbete, för vissa av er kommer dessa inlägg vara pain in the ass, för andra kommer polletten att ramla ner rätt snabbt, för några blir det aha-moments hela vägen.

En sak är viktig att memorera för oss alla redan nu, innan vi går vidare: vi är där vi är på grund av valen vi har gjort så här långt. Detta i sin tur leder oss till att inse att vi alla behöver ta ansvar för våra resultat. Det vi väljer (eller inte väljer) leder oss dit vi vill- eller inte. Det är så här enkelt. Det går inte att gömma sig: förr eller senare kommer all utebliven träning och misskött kost att märkas, synas och framförallt kännas.

Jag vill även få er att förstå: för att förändra något och kunna utvecklas framåt så måste vi förändra det vi gör idag (som antagligen inte fungerar, i alla fall så här långt). Vi behöver tänka och agera annorlunda, för att veta räcker inte– vi måste omsätta det vi redan vet i praktik. Jag kan inte göra det åt er, det är er egen shit som ni måste reda ut på egen hand. Jag kan hjälpa er, men det är fortfarande ert ansvar. Och även om jag kunnat så skulle det inte bli så effektivt. Det skulle räcka bara under kort stund men jag vill att ni gör det för resten av livet. Jag kan heja på er varje dag men det kommer aldrig att hjälpa för det är falska ”hejaheja” och dessutom… jag ingen cheerleader!

Jag kommer däremot att lägga mycket ansvar på er. Jag vill att ni ska ta ansvar för era handlingar, för er kost, er träning. Era resultat – låt oss säga som det är! Det kan bli scary as fuck, för att många av oss aldrig har gjort det tidigare. Vi är vana att skylla allt som händer på allt och alla. Men jag lovar er, så fort man lärt sig kopplingen ”det jag gör – det får jag” så får man en sorts frihet man kanske aldrig upplevt tidigare. MEN! Att ta ansvar för sina resultat är inte lika med att döma sig själv för uteblivna resultat. Nej! Bort med allt drama, se det bara för vad det är: fakta. Du gör det här, du får det här, det här och det här. Om du inte gör något…well…du får inget. Återigen, snälla: Inget drama. Vi är vuxna kvinnor!

DU IDAG
Så låt oss ta en titt på vår nuvarande situation, dagens läge. Inte igår, i våras eller innan barnen. IDAG. Det är inte alls ovanligt att vi självsaboterar oss själva för att något inte fungerar som vi vill eller att det går inte snabbt nog.

Se på din situation med icke dömande ögon: hur ser ditt liv ut idag?

• Hur upplever du kosten: jobbigt att ta itu med? Tråkigt att laga mat? Äter du ensidigt? Äter du för lite? Hur ser helgerna ut? Vilken sorts mat gillar du?

• Hur upplever du träningen: är det ett nödvändigt ont? Går du all in från dag ett och ger upp efter 2 veckor? Hur mycket styrketränar du? Har du koll på vad du gör?

• Hur ser ditt liv ut i övrigt: hur mycket sover du? Hur mycket stressar du? Vad orsakar stressen? Hur ser dina kvällar ut? (Ligger du utslagen av trötthet i soffan?)

• Vad har du för självbild: är du nöjd med det du ser i spegeln eller undviker du att titta på dig själv överhuvudtaget? Gömmer du dig i stora kläder eller skiter totalt i vad du har på dig? Är du rädd att gå till gymmet för att alla kommer titta på dig och därför upprepar du gärna för dig själv ”jag gillar inte gym”?

• Varför är du missnöjd med dagens läge? Vad fungerar inte, tycker du? Varför vill du förändra din situation?

Dagens läxa:
Svara på ovanstående frågor, så ärligt som möjligt. Att få överblick över hur ditt liv ser ut idag kommer att leda till hållbara resultat framöver.

Nyttig läsning:

Så här misslyckas du – 4 vanligaste felen
Läs och begrunda, innan du går vidare till morgondagen. Kanske får du några aha-stunder.

Så här får du din partner med på hälsotåget
För du kommer inte att vara ensam om din förändring, utan behöver all hjälp och stöd du kan få! Ensam är sällan stark.

Det räcker inte med självdisciplin, du behöver inre motivation för att lyckas
…eftersom motivation är en fälla.

Från periodare till bestående framgångsresultat
Hjälper dig med dagens läxa!

Foto Andreas Lundberg

View original
  • Love
  • Save
    Forgot Password?
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...