Sanna Preifelt

Att vara ungdom & arbetslös

Nu är det snart dags för årgång 1996 att ta studenten, och med det följer vuxenlivet. Jag minns att vi på vårt flak hade ett lakan där vi hade skrivit ”12.00 FULLT ÖS – 00.00 MEDVETSLÖS – 07.00 ARBETSLÖS”. Det gick inte upp för många av oss att vi skulle behöva söka jobb efter studenten, men jag själv hade faktiskt extrajobb redan innan jag gick ur skolan (jag har jobbat sedan jag var 15 år), så därav fick jag också jobba extra och på heltid när jag väl hade kastat upp min mössa i luften den 4:e juni 2010. Det är något jag är otroligt tacksam över, men verkligheten ser dessvärre inte ut så för alla, och jag hade tur.


Såhär glada var vi och tyckte att vi var riktigt fyndiga med vårt lakan. Men faktum är ju att det tyvärr kan vara så för många, på riktigt!

Efter att jag jobbat en sommar med att kampanja för valet 2010, så jobbade jag extra på Intersport med allt möjligt. Sedan tog jag faktiskt mitt pick och pack och drog till London för att jobba som au pair – något jag rekommenderar alla att göra, för det är en ultimat lärdom och inte minst ett minne för livet. Det är perfekt för att kunna få se andra delar av världen, och just att resa tycker jag också är något som en borde göra när en lämnat gymnasiet bakom sig. Men för att kunna resa krävs ju pengar, och vi får pengar genom att arbeta. Faktum är att jag varit arbetslös i ungefär en dag under den tiden jag inte har pluggat, något jag är stolt över, men också extremt tacksam för.

Så vad är mina tips? Well, jag själv läser ju en YH-utbildning som är färdig 26 maj, vilket innebär en tvåårig yrkesutbildning där en har ganska lätt att få jobb efteråt då utbildningarna styrs av vilken efterfrågan som finns på marknaden – allt från media till el, från bagare till hotell & turism. Men det finns också många andra, korta utbildningar som en kan studera för att få ett jobb på kort sikt. Hur det är med efterfrågan i dessa yrken har jag inte hundra procent koll på, men jag vet att vänner till mig har gjort sådana här utbildningar vilket har lett dem närmare jobb. Exempel är truckutbildning då de flesta lagerjobb kräver det, väktarutbildning (vilket kanske kan vara en bra grej för de som vill bli poliser?) eller som sagt läsa en yrkesutbildning där praktik ingår så att du får en fot in på marknaden. Det är ju så jag har hamnat på Adviral/Blogfame och faktum är att jag efter min utbildnings slut kommer att få en anställning här. Så just praktisk utbildning tror jag kan vara något för de som inte vill plugga vidare, men som har svårt att få jobb. Med en utbildning i ryggen så har du på papper att du kan utföra delar av eller hela jobbet du söker, och det tror jag gör det lättare att få jobb, även om det inte är en garanti.

Kika på vilka utbildningar du kan tänka dig att gå, där efterfrågan på utbildade personer är stor. Jag är själv inte 100% nöjd med min egna utbildning, men vet att det jag gör nu på min praktik är precis vad jag tycker om och gärna vill göra för resten av mitt liv. Tänk också på att kolla med vänner, familj och bekanta, för om du har en kontakt som kan gå i god för dig så har du en stor fördel. Och framför allt – ge inte upp hoppet!

Har ni några idéer om vad som skulle kunna hjälpa de som är fast i ungdomsarbetslöshet?

Inlägget Att vara ungdom & arbetslös dök först upp på Sannas Rum.

  • Love
  • Save
    1 save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...