Långpannebröd för latmaskar


Idag bakar jag långpannebröd, och känner mig ytterst huslig. Bortsett från fusksurdegsbröd som man bara rör ihop, nattjäser och slabbar ut på en plåt, är det här det allra smidigaste brödet. Man behöver inte knåda några bullar eller forma några limpor, utan bara ösa ut den färdigjästa bröddegen i en långpanna, forma den lite och kanske dra lite i den och platta till den så att den passar pannan. Men jobbigare än så är det inte.

De senaste gångerna har jag haft i Ölandsvete i brödet, ett speltmjöl. Om jag tjuvläser lite på förpackningen (som är av brun papp och känns mycket lantlig) står det att speltvete har odlats i minst 8000 år, och ansågs på 1000-talet vara bra för folk med mag- och tarmproblem. Mjölet har en högre proteinhalt (motsvarande hönsägg) och fler näringsämnen än vanligt höstvete. Och det är ju hyvens! Men man kan inte ha i för mycket har jag märkt, för då blir brödet ganska tungt. Jag brukar ha i ett par deciliter Ölandsvete, och sen fyller jag upp med vetemjöl special, lite vetekli, kanske lite rågsikt eller vad jag nu har hemma för mjölsorter för tillfället. Det blir alltid bra, det är knappt så att man kan misslyckas med långpannebröd. Så - feel free att slänga i lite vad som helst i degen. Här kommer ett grundrecept att utgå ifrån:

Långpannebröd, utgångspunkt:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten¨
2 tsk salt
2-3 msk rapsolja
1-2 msk honung (går också bra med 2 msk sirap)
ca 7 dl vetemjöl special eller manitoba cream
ca 7 dl av lite vad som helst (t ex lite rågsikt, vetemjöl special fullkorn, grahamsmjöl, lite spelt, lite vete/havrekli.... lite allt möjligt. Go nuts!)

Smula jästen i en bunke, och häll på det ljumna vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner salt, olja och honung. Ös i mjölsorterna och arbeta degen smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek i ca 40 min under bakduk. Ta ut degen och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen lite så att den kommer ut över plåten. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter, och grädda sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 25 minuter. När brödet svalnat, skär det i rutor av önskad storlek, och frys in. Bröd som ligger framme blir ju som bekant torrt och tråkigt ganska snabbt.
  • Love
  • Save
    10 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...