Marina

Halloween historie

Derfor fejres Halloween. En ny dansk tradition med 1400 år gamle rødder.

Jeg får ofte stillet en masse spørgsmål om Halloween pr. mail. Her har jeg forsøgt at svare på de fleste

Hvorfor fejre Halloween?

31. oktober er det Halloween, der stadigt af nogen fejres under det gamle danske navn Alllehelgensaften.

Halloween har oldgamle rødder, men fejres i en meget moderne udgave importeret direkte fra USA's store kulturelle smeltedigel. Om det kan man mene meget, men faktum er at næsten alle danske traditioner er importeret fra udlandet på et eller andet tidspunkt og i disse år er det altså Halloween, der år for år vokser sig større i Danmark.

Traditioner vokser og overlever kun hvis de giver os noget og her må man sige at Halloween rummer elementer som vi ikke finder i nogen anden dansk tradition. Halloween giver os muligheden for at lege med alt det som ellers kan få et barnehjerte til at fryse og det er flere gange sket til vores Halloween fester at børn, der var bange for edderkopper da de kom er gået hjem med en plastikedderkop på hånden.

Halloween er også en fest hvor både børn og voksne får lov til at være grimme og støvet gerne må ligge tommeltykt i hjørnerne. På den måde er Halloween et lille oprør mod alt det pæne og den slags små oprør har mennesker til alle tider haft behov for. I tidligere tider var den danske fasterlavnsfest fx et sådan oprør, mens fastelavn i dag mest handler om nuttede udklædninger og lækre fasterlavnsboller. Vi har altså brug for en ny legeplads og her passer Halloween perfekt.

Halloween historie

Halloween har sine dybeste rødder i Kelternes Samhain fest, der markerede vinterens begyndelse og afslutningen på sommeren. Kelterne regnede kun med to årstider og med Samhain fejrede man på en gang høstfest og nytår. Denne nytårsnat var sløret mellem de levende og de døde tyndt og folk frygtede ånderne, der kunne komme på besøg i de levendes verden. Som en slags camouflage klædte man sig ud som spøgelser og onde ånder og gik i procession ud af byen for at lokke de onde ånder væk. Imens tændte druiderne store beskyttende bål og alle i landsbyen startede det nye år med en ny ild i ildstedet.

I middelalderen forsøgte den katolske kirke at blive af med Samhain festen og erstatte den med en kristen tradition kaldet Hallowmas. 1. november blev ca. 610 til Allehelgens dag til minde om alle de helgener der ikke havde egen helgendag og 31. Oktober derved til allehelgensaften. 2. November blev i 998 gjort til alle sjæles dag hvor man gennem bøn kunne hjælpe de døde i skærsilden. Som det så ofte er sket førte forsøget på at kristne de hedenske skikke til en sammensmeltning af de to og snart gik folk udklædte fra hus til hus i noget der udviklede sig til en tidlig form for ”trick or treat”.

Immigranter til USA medbragte deres forskellige udgaver af Halloween festen og gradvis smeltede de sammen til den fejring vi kender i dag og som nu er ved at vinde indpas i Danmark. Den amerikanske Halloween er rig på plastik og slik, men også mere positivt på kreativitet , leg og hygge. Man skære græskar, leger lege og klæder sig ud og den amerikanske halloween fest er nok så meget en efterårsfest hvor især efterårsløvet og æblerne har en stor plads.

Det er dén hyggelige kreative efterårsfest med uhyggelige undertoner jeg gerne byder velkommen i Danmark. For mig er det vigtigt at Halloween ikke bare bliver endnu en anledning til at købe sig fattig i plastik og udklædning og derfor siger jeg nej til alle de tilbud om at reklamerer for Halloween arrangementer og Halloween butikker, der havner i min postkasse. Kik i gemmerne og lav noget selv!

Halloween i Danmark

I Danmark har man aldrig fejret Samhain. Den kristne fejring af allehelgensdag og alle sjæles dag har derimod haft en stor betydning. I forbindelse med reformationen valgte man at slå de to dage sammen og gøre 1 november til allehelgensdag. Som det er tradition med mange højtider i Danmark fejres allehelgensdag aftenen før (altså den 31 oktober) som Allehelgensaften. Halloween fejres altså samme aften som Allehelgen aften, men indholdet er et helt andet.

Den danske Allerhelgen har især været en lejlighed til at mindes de kære som man har mistet, men et vist mål af overtro har også her til lands sneget sig ind, idet mange troede at de døde var særligt nær eller ligefrem kunne komme på besøg netop Allehelgensaften.

I de seneste år er Halloween i stigende grad på vej til Danmark, især ses de smukke Halloween græskar nærmest overalt, mens den mere uhyggelige del af Halloween, mest ses som børne og teenager temafest. Desuden ligger Halloween belejligt nok i forlængelse af efterårsferien og derfor har alle de store forlystelsesparker valgt at have Halloween temaer i efterårsferien.

Den vigtigste del af Halloween er for amerikanske børn trick or treat, hvor børnene går udklædte fra hus til hus og indsamler store mængder slik, samt sjove og lidt uhyggelige oplevelser i de festligt udsmykkede hjem. Denne tradition er ikke kommet til Danmark og man kan derfor ikke gå rundt og rasle slik forklædt som spøgelse i forbindelse med Halloween.

Vil man gerne have sådan en oplevelse må man gå sammen i et naboområde eller blandt en flok venner og aftale det sådan at børnene ved hvor det er ok at møde op. Det har vi selv været med til flere gange og det kan være super sjovt. Lav fx et ægte hekse skattekort hvor børnene kan se hvilke huse de må besøge.

Happy Halloween.

Halloween rystekugle... Orange lys til Halloween festen... Græskar diorama... Lysende mumie glas...Halloween invitationer... Græskar bowling... Ristede græskarkerner...

Badut er en årstidsblog hvor jeg året rundt fejre de skiftende årstider og de mange mærke dage. I de næste dage vil Badut derfor være fyldt med Halloween ideer. Kan du ikke kan lide Halloween må hellere holder dig væk frem til november. Kan du derimod ikke vente kan du klikke her og se alle vores Halloween ideer.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...