Bengt Randers

Nicole Foss: Vi måste lära oss om finanssystemen och dess bubblor

Nicole Foss har åkt runt i världen under flera år och berättat om hur vårt finanssystem fungerar och hur bubblor i ekonomin uppstår. Hon menar att det är många som förstår peak oil, klimatförändringar och en mängd andra utmaningar som väntar oss. Ofta granskas och formuleras hållbarhet utifrån dessa aspekter.
Men för att förstå vad som väntar oss på kort sikt och för planering på lång sikt måste vi lära oss mer om sambandet Energi och Ekonomi m a o vårt finansiella system. Då de båda, framför allt finanssystemen, har kortare tidsramar och ändrar sig betydligt snabbare än till exempel klimatförändringar (Ekologin)

Vad väntar oss framöver?

Vill ni få en enkel och pedagogisk genomgång vad som ligger i pipeline framöver, se då denna video på 20 min inspelad i Australien mars 2013. Fortsättning på Nicole Foss föredrag finns på bloggen The Automatic Earth.

I seminariet förklarar och kommenterar Nicole Foss en modifierad Hubbertdiagram med två olika kurvor, som ger en annan bild på oljetoppen (peak oil) och vad som sker när maximal produktion passeras. Vad händer när vi inte förmår vrida på oljekranen mer och produktionen av olja minskar?

”Den grå Hubbertkurvan visar oljeminskning över tid, men den tar inte hänsyn till den energi som vi måste återföra in i systemet för att producera mer energi. Men det gör den blå kurvan. När vi studerar den grå kurvan och ser att graden av minskning är låg, så invaggas vi att tro att det finns tid att kompensera oss för detta med energieffektivisering, nya energiinvesteringar eller att vi inte behöver anpassa oss till en annan livsstil.

Hubbertkurvans två tolkningar

Tittar man sen på den blå kurvan, där vi återför energi in i systemet, så blir det uppenbart att detta inte kommer att fungera. M a o vi kommer att få leva ett helt annorlunda liv och att business as usual inte är ett alternativ.

För några år sedan sa USA:s utrikesminister Mr Chaney: ”Den amerikansk livsstilen är inte förhandlingsbar, och det är rätt, för verkligheten kommer inte att förhandla med dig, utan diktera villkoren” säger Nicole Foss.

Granskar man den blå kurvan så kommer vi på mindre än 20 år globalt förlora 80 % av oljeproduktionen. Det räcker alltså inte att byta ut några glödlampor och isolera våra hus och hoppas att detta ska leda till hållbarhet.
Vi har en tuff tid framför oss för att möta detta scenario”.

När vi satsar lika mkt energi som vi får ut är oljeepoken över. Energiutbytet Energy Return on Energy Invested.( EROEI) går mot 1:1. Vi kommer allt närmar denna tidpunkt. Och detta kommer att ske, trots att vi fortfarande kommer att ha mycket olja, gas och kol kvar i marken.

Det är detta som vi på ASPO Sverige kallar ett predikament. M a o det finns ingen lösning på bristen på olja, utan något som vi enbart kan anpassa och förhålla oss till! Och det kanske är skälet till att politiker från alla läger avstår från att ta upp och diskutera oljetoppen. De har ingen lösning, vilket vi som väljare kräver av våra politiker!

ASPO Sverige kräver ingen lösning av våra politiker, utan en plan B. en kris- och beredskapsplan framtagen över allt politiskt käbbel som gör att vi kanske landar lite mjukare, när konsekvenserna av bristen på olja så sakta smyger på oss. Och dit är det inte långt, såvida vi inte fullständigt går in i en global ekonomisk och finansiell koma och kaos.

  • Love
  • Save
    1 love
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...