Charlotte

Tips: Zelf je haar verven – Een kleur kiezen

Ik verf nu sinds een jaar of 8 zelf mijn haar en doe dat vrijwel elke 6-8 weken. Als je geen ervaring hebt met het zelf kleuren van je haar lijkt het misschien lastig, maar dat valt reuze mee! Er kan eigenlijk heel weinig misgaan en als je een paar dingen weet waar je op moet letten zit je al vrij snel goed. Het leek me leuk om eens een paar tips met jullie te delen over dit proces. In een serie van meerdere artikelen geef ik jullie een aantal tips die je zullen helpen met het zelf verven van je haar. Vandaag begin ik met de eerste stap: het kiezen van de juist haarverf. Waar moet je op letten als je een haarkleur kiest? Hoe zorg je dat je een passende kleur kiest? En welke merken zijn prettig? Lees verder om mijn tips te lezen!

Toen ik ooit besloot dat ik mijn haarkleur iets donkerder wilde hebben (ik ben van mezelf donkerblond met een ietwat rode ondertoon, ook wel ‘strawberry blonde’ genoemd), heb ik het eerst een keertje bij de kapper laten verven. Toen kwam ik er al snel achter dat ik het makkelijk zelf kon doen en sindsdien doe ik het gewoon thuis met verf die je bij de drogist kunt kopen. Het is zo makkelijk! Overigens zijn er ook kappersgroothandels en dergelijke waar je ook verf kunt kopen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Dit artikel gaat dus puur over het gebruik van haarverf die je bij de drogisterij kunt vinden!

Let vooral op de kleurnamen van haarverf

Als je de plaatjes op pakjes haarverf moet geloven is elke kleur fantastisch, warm, rijk en extreem glanzend, maar in de praktijk valt een kleur altijd anders uit. Ook de voor- en na-foto’s van een haarkleur zeggen vrij weinig, omdat een haarkleur bij iedereen anders uitpakt. Ik let tegenwoordig altijd op de omschrijving van een kleur, omdat ik heb gemerkt dat dat vaak de beste richtlijn is. Een kleur als ‘warm goud koperblond’ is waarschijnlijk roder dan ‘parelmoer goudblond’ en als er iets van ‘as’ in de naam zit verwerkt weet je direct dat je een koele tint te pakken hebt. Lees vooral de namen, daar haal je al heel veel uit.

Let ook op het nummer van de haarkleur

Haarkleuren hebben niet alleen een naam, maar ook een nummer! Toen ik net begon met het verven van m’n haar lette ik daar eigenlijk nooit op, maar nu doe ik dat altijd. Hoe hoger het nummer, hoe lichter de kleur. Bovendien zijn die nummers bij vrijwel alle merken redelijk gelijk aan elkaar, dus als je weet dat je nummer 7.0 van merk X hebt, dan weet je dat nummer 7.0 van merk Y waarschijnlijk erg in de buurt ligt en vrijwel hetzelfde zal zijn. Blijf wel op de kleurnamen letten!

Twijfel je tussen twee kleuren haarverf?

Als je twijfelt tussen twee tinten (van eventueel verschillende merken) zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Vergelijk de kleurnamen met elkaar en kijk goed naar de nummers. Zijn ze verschillend of hetzelfde? Als je bang bent dat een kleur te donker uit zal vallen kun je het beste de lichtste van de twee nemen, omdat kleuren vaak iets donkerder uitvallen dan je zou verwachten.

Houd rekening met de natuurlijke ondertoon van je haar als je een haarkleur kiest

Zo is mijn haar al vrij rood en warm van zichzelf. Daardoor moet ik uitkijken dat ik geen kleuren kies die té rood zijn (hallo oranje haar!), maar ook dat een kleur niet te koel is, want dan staat het te hard in mijn gezicht (daarom was koel lichtblond bij mij geen succes…). Overigens schijnt je eigen ondertoon altijd wel door de kleur heen, dus houd ook daar rekening mee.

Welk merk of type haarverf moet ik kiezen?

Er bestaan verschillende soorten haarverf in allerlei soorten substanties. Je hebt de traditionele crème kleuringen die altijd eigenlijk prima zijn. Een tijdje geleden was haarverf in mousse-vorm erg populair, maar daar ben ik niet zo’n fan van omdat het je haar meer uit lijkt te drogen. Wat je nu nog veel ziet zijn haarkleuringen met toegevoegde oliën. Op dit moment vind ik die het fijnste! Mijn favoriete haarkleuringen zijn van Garnier (zowel Nutrisse als Olia). Ook gebruik ik regelmatig haarverf van Guhl en soms L’Oréal Excellence. Een tijdelijke kleur die ik soms gebruik is Casting Crème Gloss van L’Oréal. Kleuren die ik regelmatig gebruik zijn Garnier Olia 6.43 (Licht Goud Koperbruin), Garnier Nutrisse 6.32 (Goud Parelmoer Donkerblond) en Guhl Intensieve Crèmekleuring 77 (Middengoudekoperblond). Zien jullie overeenkomsten tussen de namen? Ik kies sowieso altijd tinten die iets van goud of koper in zich hebben om mijn rode ondertoon extra te benadrukken. Afhankelijk van mijn stemming kies ik voor donkerblond (tinten die met een 7 beginnen) of ietsjes bruiner (tinten die met een 6 beginnen).

En hoe zit het met tijdelijke haarverf?

Er zijn kleuringen die tijdelijk zijn en beloven zo’n 28 wasbeurten te houden. De praktijk leert echter dat ook een tijdelijke kleur nooit helemaal uit je haar gaat, zeker als het verschil tussen de kleur en je eigen haarkleur heel groot is. Ga dus niet als blondine ineens met tijdelijke zwarte haarverf experimenteren om te kijken hoe het staat, want de kans is groot dat je de kleur en gewoonweg niet uitkrijgt en met een rare grijze waas opgescheept zit. Ook tinten met rode ondertonen zijn lastig uit het haar te krijgen, ook als ze niet permanent zijn. Tijdelijke haarverf gebruik ik zelf om tussen ‘permanente’ verfbeurten door mijn haarkleur op te frissen of als ik even een kleur wil waarvan ik het niet langdurig in mijn haar wil hebben. Dat doe ik zelf met extra rode kleuren of tinten die iets donkerder zijn.

Nog nooit je haar geverfd?

Als je nog nooit je haar hebt geverfd raad ik je aan om het de allereerste keer bij de kapper te laten doen (tip: onthoud de kleurcode van je haar, zodat je ‘m later kunt matchen met een kleur uit de winkel). Op die manier kun je iets makkelijker wennen aan de kleur en voel je je niet zo onzeker tijdens het proces. Voor het eerst zelf je haar verven kan best eng zijn! Als je het eenmaal eens hebt laten doen is het al een stuk minder eng. Bovendien raad ik je aan om voor lichte kleuren zoals blonderen of highlights toch ook naar de kapper te gaan. Dat zijn de enige kleurbehandelingen die ik nooit zelf doe.

Dat zijn mijn tips om jullie vast een beetje op weg te helpen! In mijn volgende artikelen in deze serie zal ik aandacht besteden aan hoe je de haarverf het beste aan kunt brengen, hoe je geverfd haar kunt verzorgen en wat je kunt doen als een kleur anders uitpakt dan je had verwacht. Hebben jullie nog brandende vragen rondom dit onderwerp? Laat ze achter bij de comments en ik ga ermee aan de slag!

  • Love
  • Save
    25 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...