Naturlig hudpleie - hvorfor og hvordan

Da jeg kjøpte en økologisk leppestift i går, kom jeg til å tenke på at toalettmappen min rommer totalt forskjellige produkter fra for bare 1-2 år siden. Ettersom jeg ble mer bevisst på hvor mye kosthold har å si for helsen min, var det helt naturlig å samtidig gå over hvilke hudpleieprodukter og sminke jeg brukte. Tilsetningsstoffer i maten skulle ut, og det samme måtte alle mulige kjemiske og potensielt helseskadelige ingredienser i kremer og såper. Huden absorberer det vi smører på den! Jeg finner ikke noen link nå, men i fjor så jeg en svensk dokumentar som viste at både kvinner og menn har en hel cocktail av forskjellige kjemiske stoffer i blodet, hvorav flere er ingredienser man finner i sminke og hudpleieprodukter. Nå som jeg endelig har fått byttet ut nesten alle produktene mine med naturlgie alternativer, kan det ikke falle meg inn å kjøpe vanlige sminke og hudpleieprodukter. Det spiller ingen rolle om det er fra First Price eller Dior - de inneholder i hovedsak de samme ingrediensene som jeg konsekvent unngår. I tillegg mange produkter ofte testet på dyr, noe jeg tar avstand fra, men det er så klart et helt annet tema.

Bare bruk ingredienser du kunne spist - illustrert med ansiktsmaske av yoghurt og spirulinapulver. Et godt utgangspunkt?

I følge Grønn Hverdag, har man gjerne utsatt seg for 50-100 kjemikalier allerede på badet om morgenen. Det er bekymringsfullt! Disse stoffene kan virke hormonforstyrrende, allergifremkallende og irriterende, og noen belaster også miljøet. Hvorfor utsette seg selv (og andre) for det? En annen ting er alle ingrediensene som ikke nødvendigvis er direkte farlige, men som jeg verken kan uttale navnet på, eller vet hva det kommer fra og er laget av. Jeg vet at det finnes gode, naturlige alternativer som ikke behøver å koste skjorta, så for meg er det helt selvsagt å velge naturlige produkter med ingredienser jeg kjenner igjen. Sånn sett føler jeg nesten at det ikke er noen vits å nevne hvilke ingredienser jeg unngår, men jeg lager allikevel en kort oversikt med litt hjelp fra Grønn & Skjønns guide til grønn kosmetikk.

Disse ingrediensene bør man unngå:

Parabener: Virker hormonforstyrrende/har en østrogenliknende effekt, satt i sammenheng med brystkreft, fruktbarhetsproblemer mm. Parabener tas i stor grad opp i blodet. Se etter: methylparaben,butylparaben, sodium methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, isobutylparaben (fire av disse er forbudt i Danmark).

Siloksaner: Miljøgift! Kan være kreftfremkallende, samt skade forplantingsevnen hos dyr og mennesker. Brytes langsomt ned i naturen, samtidig som det slippes ut store mengder av det. Finnes itorsk i indre Oslofjord, f.eks. Se etter: D5, cyclomethicone, cyclopentasiloxane, pentacyclomethicone, dekametylsyklopentasiloksan.

Triklosan: Bidrar til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, og er i tillegg en miljøgift. Se etter: triklosan, triclosan.

Lyral: Et sterkt allergifremkallende parfymestoff. Se etter: hydroksyisoheksyl-3-cykloheksenkarboksaldehyd.

Mineraloljer: Rester fra produksjonen av motorolje og bensin. De er miljøbelastende, samtidig som de tetter porene og dermed forstyrrer talgproduksjonen og hemmer den naturligesvettefunksjonen. Se etter: mineral oil, paraffin oil, paraffinum liquidum, parafin, petrolatum, petroleum, vaselin.

Kjemisk solfilter: Hormonforrstyrrende. Finnes i absolutt all vanlig solkrem, og også i en del naturlig/økologisk solkrem. Se etter: 4,4'-dihydroxy-benzophenone, 4-methylbenzylidene camphor, 3-benzylidene camphor, benzophenone-1, benzophenone-2, ethylhexyl methoxycinnamate, octyl methoxycinnamate (det eneste UV-filteret jeg tillater i mine produkter, er zinc oxide).

"Parfum" - Syntetisk lukt som kan være allergifremkallende. Selv om man ikke reagerer, betyr ikke det at det ikke er belastende for kroppen. Jeg skal innrømme at jeg bruker vanlig parfyme, men jegkjøper ikke nytt, og jeg bruker det veldig sjelden.

Sodium Laureth Sulfate (SLS): Veldig irriterende og sterkt uttørrende. Se også etter "natrium lauryl sulfate".

Aluminium: Kan være giftig for kroppen og gi allergiske hudreaksjoner. Ikke alle er enig i dette, men jeg velger å unngå aluminium. Se etter:

Hårfarge: Hårfarger er fullt av giftige og irriterende kjemikalier som belaster helsen og miljøet, samtidig som det sliter på håret. Er det verdt det?

Tips: har man tørr hud, gjør man lurt i å unngå produkter som inneholder alkohol. Det finnes både i vanlige, økologiske og naturlige produkter. Se etter: alkohol, alcohol, isopropyl, isopropyl alcohol,ethyl alcohol, ethanol, ethanol alcohol, alcohol denat, benzyl alcohol. Noen typer alcohol er laget av fett, og er ikke så uttørrende, men kan til gjengjeld tette igjen porer hvis man har fet eller uren hud. Seetter: lanolin alcohol, cetearyl alcohol, cetyl alcohol, stearyl alcohol.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er verdt å nevne at "økologisk" ikke nødvendigvis er det samme som "naturlig". Derfor bør man gjøre det til en vane å alltid se på ingredienslisten for man kjøper et produkt. Inneholder det ingredienser som høres kjemiske ut, og som du ikke kan uttale? Dropp det. Velg heller produktene som inneholder bare naturlig ingredienser som arganolje, aloe vera og sheasmør. Det er stort sett tusen ganger bedre for helsen din, miljøet og dyrevelferden. Fremover kommer jeg til å tipse om mine favorittprodukter, men hvis vil du begynne jakten nå, så har jeg et par tips. For netthandel anbefaler jeg iherb.com, det er virkelig en gullgruve. Trygge merker som finnes i norske helsekostbutikker og parfymerier, er f.eks. Weleda, Burt's Bees, Dr. Hauscka og Sante.

  • Love
  • Save
    5 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...