Kolme syytä pysäyttää Statoilin arktinen öljynporaushanke

Image..

Greenpeacen alus Esperanza estää Statoilin öljynporauslauttaa pääsemästä maailman pohjoisimpaan öljynporauskohteeseensa. Ryhmä aktivisteja on viettänyt yli 30 tuntia öljynporauslautalla ja vaatinut hankkeen pysäyttämistä. 70 000 ihmistä on vedonnut Norjan hallitukseen, jotta se pysäyttäisi Statoilin poraushankkeen Karhusaaren luonnonsuojelualueen läheisyydessä Barentsinmerellä.

Lue tästä kolme syytä pysäyttää Statoilin hanke.

1. Ilmasto ei kestä arktista öljyä

Ilmastotutkijat totesivat tänä keväänä, että maailman energiajärjestelmä on uudistettava. Öljyn, kivihiilen ja maakaasun päästöjen vähentäminen ei siis riitä. Niistä on päästävä kokonaan eroon seuraavien vuosikymmenten aikana.

YK:n ilmastosopimuksessa olemme sitoutuneet rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousun alle kahden asteen. Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n mukaan se merkitsee, että fossiilisten polttoaineiden varannoista voidaan käyttää noin viidennes.

Arktiset öljynporaushankkeet vaativat jättiläismäisiä investointeja. Esimerkiksi Shell on upottanut Alaskan hankkeeseensa ainakin viisi miljardia dollaria ilman, että on edes päässyt alkuun.

Ryntäys uusille öljylähteille on järjetöntä, kun suurin osa nykyisistäkin on jätettävä käyttämättä. Kalliit investoinnit menevät kankkulan kaivoon maailmassa, joka ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan.

2. Öljyonnettomuus tuhoaisi miljoonan linnun kodin

Statoil on selvittänyt, mitä tapahtuisi, jos porauskohteessa Karhusaaren lähellä tapahtuisi öljyonnettomuus. Öljy voisi kulkeutua Karhusaaren lintujyrkänteille alle viikossa. Jyrkänteillä pesii noin miljoona merilintua, jotka sukeltavat merestä kalaa ravinnoksi itselleen ja poikasilleen. Öljyyntyminen olisi näille linnuille kohtalokasta.

Image..

Karhusaaren luonnonsuojelualueen rajaus ulottuu 12 merimailin eli noin 22 kilometrin päähän rannasta. Vedenalaista maailmaa asuttavat lahtivalaat, hylkeet, mursut, delfiinit sekä runsaat kalaparvet. Öljy saisi aikaan peruuttamatonta tuhoa ekosysteemissä, ja sen poistaminen ympäristöstä olisi käytännössä mahdotonta. Öljyä löytyy yhä rannoilta Prinssi Williamin salmessa, missä Exxon Valdez -öljytankkeri ajoi karille 25 vuotta sitten.

3. Jään reuna on liian lähellä

Jos öljyn saastuttama merialue jäätyy tai öljy kulkeutuu jään alle, sen poistaminen on mahdotonta. Tavanomainen öljyntorjuntakalusto, kuten öljypuomit, ovat jäiden seassa käyttökelvottomia. Siksi norjalaiset määräykset kieltävät öljynporauksen talvisin jäätyvällä merialueella. Statoilin öljynporauskohde sijaitsee hyvin lähellä jään reunaa. Norjan ilmatieteen laitoksen mallinnustutkimuksen mukaan öljy voi kulkeutua jään reunavyöhykkeelle 14 päivässä, jos kohteessa tapahtuu onnettomuus.

Jään reunavyöhyke on erityisen tärkeä arktisen ravintoverkon toiminnalle. Pienikokoisen kasviplanktonin keskittymät sijaitsevat siellä. Plankton on arktisen ekosysteemin kulmakivi, josta ravintoketjut johtavat eläinplanktonin ja kalojen kautta hylkeisiin, valaisiin ja jääkarhuihin.

Image..

Allekirjoita vetoomus ja pelasta Karhusaari kanssamme

Lue myös: Yhdeksän asiaa, joita et tiennyt Karhusaaresta

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...