Vielä kerran Legosta – miksi voitto on niin merkittävä?

Kolme viikkoa sitten saimme mahtavia uutisia Tanskasta. Lego oli päättänyt lopettaa yhteistyönsä Shellin kanssa kampanjamme ansiosta.

Image..

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun leluyhtiö oli kampanjamme kohteena, mutta kampanja Legon ja Arktista tuhoavan Shellin yhteistyötä vastaan oli uusi aluevaltaus myös Greenpeacelle. Useimmiten kampanjamme liittyvät suoraan tuotantoketjuihin. Esimerkiksi muutaman vuoden takainen Barbie-kampanja liittyi siihen, että Barbeja tuottava Mattel osti pakkauksiinsa materiaalia sademetsiä tuhoavalta Asian Pulp & Paperilta.

Lapset vaikuttavat tehokkaasti vahempiensa ostoskäyttäytymiseen

Sen sijaan, että Lego olisi ostanut raaka-aineita Shelliltä, Shell osti hyväksyttävyyttä ja markkinaosuuksia Legon avulla. Kuten Shellin PR-firman

videokin sanoo, ”lapset vaikuttavat tehokkaasti vanhempiensa ostoskäyttäytymiseen”.

Shell on eräs maailman aggressiivisimmista öljy-yhtiöistä. Se on myös ilmoittanut aikovansa porata öljyä Arktiksella jälleen ensi vuonna. Tilanteessa, jossa kaksi kolmasosaa maailman tunnetuista öljyvaroista pitää jättää maahan, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan edes teoriassa pysäyttää kahteen asteeseen, arktinen öljynporaus on äärimmäisen typerä, vaarallinen ja itsekäs ajatus.

Näille ajatuksille Shellin kaltaiset Arktista tuhoavat ja ilmastoamme kuumentavat yhtiöt haluavat ostaa hyväksyttävyyttä sponsoroimalla esimerkiksi kulttuuria ja urheilua sekä tekemällä yhteistyötä Legon kaltaisten hyvämaineisten ja rakastettujen brändien kanssa.

Legon päätös hylätä Shell ei varmasti ollut helppo. Vanhojen tapojen muuttaminen on aina vaikeata. Legon päätös lopettaa 50 vuotta kestänyt yhteistyönsä Shellin kanssa oli kuitenkin ainoa oikea ratkaisu. Sen lisäksi, että arktinen öljynporaus uhkaa koko maailman tulevaisuutta, se on myös räikeässä ristiriidassa Legon omien edistyksellisten ympäristötavoitteiden kanssa.

Voitto on osa laajempaa muutosta

Leluyhtiö ei suinkaan ole ainoa yritys, jota on käytetty viherpesuun ja joka lopulta on vetäytynyt yhteistyöstä. Vuonna 2012 iso-britannialainen supermarketyritys Waitrose harkitsi yhteistyötä Shellin kanssa. Kymmenien tuhansien vetoomusten jälkeen Waitrose ilmoitti jakavansa huolemme Arktiksen tulevaisuudesa ja hylkäävänsä suunnitelmat yhteistyöstä Shellin kanssa. Syyskuussa puolestaan Microsoft, Google ja Facebook ilmoittivat lopettavansa ilmastonmuutosdenialistien puolesta lobbaavan ALEC- firman käytön vaikuttamistyössään. Hiljattain myös öljyrahalla alun perin rikastunut Rockefeller-säätiö ilmoitti vetävänsä pois sijoituksensa fossiilisiin polttoaineisiin.

Image..

Kampanjamme Legon ja Shellin välistä yhteistyötä vastaan on osa laajempaa liikettä ja muutosta. Tulevaisuudessa mainettaan varjelevat yhtiöt ja brändit tulevat karttamaan öljy-yhtiöitä kuin ruttoa. Sama on käynyt jo tupakkayhtiöille, seuraavaksi vuorossa ovat öljy-yhtiöt. Onneksi.

Työ arktiksen pelastamiseksi jatkuu. Arktiksen puolustajia on jo yli kuusi miljoonaa. Allekirjoita vetoomus ja pelasta arktis.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...