Κιμωλία μπογιά και μεταμόρφωση κορνιζών!


Έχω χαθεί τον τελευταίο καιρό και αυτό όχι γιατί δεν έχω τίποτα να σας δείξω ή γιατί βαρέθηκα και δεν δημιουργώ...Το αντίθετο μου συμβαίνει!! Με το που άλλαξε ο καιρός,βγήκε ο ήλιος και μεγάλωσε λίγο η μέρα,άλλαξε αμέσως και η διάθεσή μου.Μ' έπιασε η λαχτάρα να κάνω αλλαγές στο σπίτι,σε όλα τα δωμάτια,ν' αλλάξω διακόσμηση,υφάσματα,αντικείμενα και έπιπλα... Μα είσαι με τα καλά σου?(θα μου πεις)Έπιπλα??? Αυτό δεν γίνεται φυσικά και ούτε θέλω! Αυτό που θέλω είναι να μεταμορφώσω αυτά που έχω,να κάνω αλλαγές με τον πιο οικονομικό τρόπο και να δώσω λύσεις για κάποια έπιπλα που κάποτε ναι μεν αγόρασα με χαρά,τώρα όμως δεν με εξυπηρετούν όσο και όπως θα ήθελα. Όμως για αυτά τα έπιπλα και τις μεταμορφώσεις τους θα τα πούμε μια άλλη φορά. Σήμερα θα σας μιλήσω για μια χειροποίητη μπογιά(που θα μου φανεί πολύ χρήσιμη για τις μετατροπές των επίπλων μου)αλλά πριν προχωρήσω με τις λεπτομέρειες και τις οδηγίες,δεν μπορώ να μην σας συστήσω την Χριστίνα που βρέθηκε στον διαδικτυακό μου δρόμο την κατάλληλη στιγμή! Η Χριστίνα μεταμορφώνει μόνη της τα έπιπλά της,έχει γνώσεις και τεχνικές και τις μοιράζεται απλόχερα και με πολύ χαρά!Σ' ευχαριστώ Χριστίνα!! Έτσι έμαθα γι' αυτήν τη μπογιά που μπορείς να βάψεις ότι θέλεις(ξύλο,πλαστικό,μέταλλο,γυαλί) και κυρίως,χωρίς να προηγηθεί τρίψιμο!Μια συνταγή για χειροποίητη "μπογιά κιμωλία",που χρησιμοποιούν πολύ οι crafters του εξωτερικού,αντίστοιχη της μάρκας Annie Sloan. Την γνωστή μάρκα δεν την έχω χρησιμοποιήσει για να μπορώ να κάνω σύγκριση. Διάβασα όμως τις καλύτερες εντυπώσεις στο διαδίκτυο από ανθρώπους που την έχουν δοκιμάσει. Τα μόνα αρνητικά που πρέπει να αναφέρω είναι ότι αυτή η μπογιά είναι πολύ ακριβή και ότι δεν έχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Έτσι ασχολήθηκα πολύ με την χειροποίητη μπογιά και έκανα τις πρώτες μου δοκιμές σε κάποιες κορνίζες που ήθελαν επειγόντως αλλαγή!

Η συνταγή είναι η εξής: 3 κουταλάκια του γλυκού ανθρακικό ασβέστιο(κιμωλία)και πωλείται στα φαρμακεία 3 κουταλάκια του γλυκού νερό (ανακατεύουμε τα 2 υλικά να γίνουν μια λεία κρέμα) 1 φλιτζάνι του τσαγιού μπογιά λατέξ (ή αλλιώς πλαστικό που βάφουμε τους τοίχους) Ρίχνουμε την κρέμα με την κιμωλία στο πλαστικό χρώμα και ανακατεύουμε καλά. Όπως σας είπα και παραπάνω,η μπογιά κιμωλία εφαρμόζεται πάνω στο αντικείμενο που θέλουμε να βάψουμε,χωρίς προηγουμένως να το τρίψουμε και αυτό είναι το πιο δυνατό της πλεονέκτημα. Στεγνώνει πολύ γρήγορα μετά την εφαρμογή της και με 2 χέρια πέρασμα το αντικείμενο μας έχει την τέλεια κάλυψη.Έτσι δεν περιμένουμε πολύ χρόνο μέχρι να δούμε έτοιμο το έργο μας!Με απαλό τρίψιμο,μετά το βάψιμο,δίνουμε αν θέλουμε στο αντικείμενό μας την αίσθηση του παλιού και με τα ειδικά κεριά ενισχύουμε περισσότερο αυτό το αποτέλεσμα. Θα σας μιλήσω περισσότερο για τα κεριά όταν σας δείξω έπιπλο βαμμένο με αυτόν τον τρόπο γιατί εκεί θα δείτε και τις μεγάλες ιδιότητές τους. Είδη σας ζάλισα λίγο με τόσες λεπτομέρειες αλλά όσοι ασχολείστε με βαψίματα νομίζω ότι έπρεπε να ξέρετε αυτά τα βασικά που ανέφερα.(Όσοι δεν ασχολείστε με το αντικείμενο είδη θα έχετε φύγει!) Γι' αυτό πάμε να σας δείξω πως μεταμόρφωσα τις κορνίζες μου και σιγά-σιγά θα ασχοληθούμε κι άλλο με το θέμα...μέχρι να το εξαντλήσουμε!!! Οι κορνίζες αυτές έγιναν χρυσές πριν από λίγα χρόνια όταν τις είχα βάψει με σπρέι και σας τις είχα δείξει εδώ.Όταν όμως κάτι το βαριέσαι,πάντα υπάρχει ένας τρόπος για να το αλλάξεις και όχι να το πετάξεις!

Έφτιαξα λοιπόν την χειροποίητη μπογιά μου σε λευκό χρώμα(κάντε την ανάμειξη σε γυάλινο βαζάκι με καπάκι,αν έχετε κάτι μικρό για βάψιμο,για να μην σας πήξει αν δεν την χρησιμοποιήσετε όλη)και πέρασα τις κορνίζες 2 χέρια.

Με ένα πινέλο,πέρασα τις κορνίζες με διάφανο κερί

και με ένα μαλακό πανί τις γυάλισα και τις "σφράγισα"για να περάσω μετά στο στάδιο της παλαίωσης.

Με λεπτό πινέλο,πέρασα το σκούρο κερί στα σημεία που υπήρχαν σκαλίσματα για να τα σκουρύνω και να δώσω την αίσθηση του παλιού.

Το σκούπισα κι αυτό με μαλακό πανί περνώντας πάνω από όλη την επιφάνεια της κορνίζας για να αφήσει το κερί μια σκούρα απόχρωση.

Με γυαλόχαρτο έτριψα λίγο τα σημεία που προεξείχαν και σκούπισα απαλά πάλι με το πανί για να τα λειάνω.

Το αποτέλεσμα για πρώτη φορά με την χειροποίητη μπογιά κιμωλία και τα κεριά,είναι ικανοποιητικό μπορώ να πω και πλησίασε αρκετά αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Μια λεπτομέρεια στα καδράκια είναι το ύφασμα σε μπεζ χρώμα που πρόσθεσα στο εσωτερικό τους
και με λίγη ατλκόλ κόλλησα τις εικόνες πάνω σ' αυτό.


Αλήθεια,εσείς έχετε χρησιμοποιήσει αυτή τη μπογιά?
Θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις και συμβουλές!
Το βέβαιο είναι ότι θ' ασχοληθούμε πολύ ακόμα με τις μεταμορφώσεις!!

Σας φιλώ γλυκά!
  • Love
  • Save
    2 loves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...