Binomisen nimistön kirjoitusasu


Anonyymi kommentoija huomautti, että kasvien latinankieliset nimet kirjoitetaan pienellä kirjaimella.
Kasvien ja eläinten tieteellisiä nimiä kutsutaan binomiseksi nimistöksi. (binominen= kaksiniminen) Se on eliölajien nimeämisessä yleismaailmallisesti sovellettu ja sovittu käytäntö, jossa kunkin lajin tieteellinen nimi koostuu suvun nimestä ja lajimääritteestä.
Suvun nimi kirjoitetaan isolla ja lajiepiteetti pienellä. Jossain minulla on saattanut lajimäärite lipsahtaa isolla, mutta suvun nimi on tarkoituksella isolla. Tutkiessani asiaa huomasin säännöstössä sanottavan, että lajitason tieteelliset nimet kirjoitetaan kursiivilla. Tätä en ole tehnyt.
Tieteellinen nimi pitäisi ensi kerran mainittaessa kirjoittaa kokonaan, esim. Paeonia anomala, mutta jos sama laji mainitaan uudestaan voidaan suvun nimi kirjoittaa viitaten vain kirjaimella, esim. P. officinalis ja P. lactiflora. Näin ne kirjoitetaan myös kaikessa puutarha-alan kirjallisuudessa sekä asiansa osaavissa taimimyymälöissä.

Lajikenimi kirjoitetaan tieteellisen nimen perään näin: Paeonia lactiflora ´Hei Hao Bao Tao´

Felis catus ´Sitikkalan Turnu´= kotikissa
Kotimaisten kielten keskuksesta voi tutkia lisää näitä asioita.
Paeonia lactiflora ´Ewelina´
On satanut koko päivän ja olen siivonnut ja askarrellut kaikkea kivaa Avointen puutarhojen päiväksi. Pioneistakin on toiveita. Ne aukovat nuppujaan sateesta ja kylmästä huolimatta. Tämän hetkisen ennusteen mukaan sunnuntaina on poutaa!
  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...