10 dokumentärfilmer du måste se

Jag älskar att kolla på dokumentärfilmer, särskilt när de är både upplysande och kontroversiella. Här kommer 10 av mina favoritdokumentärfilmer inom områdena politik, djurrätt, feminism och ätstörningar. Ni får gärna tipsa om era favoriter i kommentarsfältet.

1. Blackfish (2013)
I Blackfish får vi se hur det går till på stora temaparker som t.ex. Sea World, och hur deras späckhuggare tillfångatas, behandlas och tränas. Ideologiskt handlar det om djur i fångenskap, och hur dessa djur vantrivs så till den grad att de personlighetsförändras och går emot sin natur.

2. Tears of Gaza (2010)
Det var tre år sedan jag såg Tears of Gaza på bioduken. Jag satt och grät konstant. Tyvärr är Vibeke Løkkebergs film om terrorn för invånarna i Gaza fortfarande högaktuell. Den visar också på att det inte finns något annat som vore logiskt än att fria Palestina.

3. Som en Pascha (2010)
Svante Tidholms dokumentär som utspelar sig på den största bordellen i Europa: Pascha. Mycket intressant skildring av sexköpare och deras tankegångar, motivation, bakgrund m.m. Finns att se bl.a. på

youtube.

4. Thin (2006)
I Lauren Greenfields dokumentär Thin följer vi några personer på ett ätstörningscenter. Det är dagar kantade av ångest, vägningar och smärtsamma farväl. Greenfield har tidigare gjort dokumentären Queen of Versaille (sevärd) och fotoutställningen ”Girl Culture”. Greenfield är även regissören bakom Always senaste reklamfilm ”Like a girl”.

5. Sepideh (2013)
Sepideh är en ung tjej som vill bli astronaut. I en hjärtskärande dokumentär får vi följa hennes vardag och framtidsdrömmar. Dokumentären ger perspektiv på individers begränsade möjligheter, där både patriarkat och kapitalism förtrycker. När Sepideh får ett visst samtal (ni som ser den kommer att förstå) sprutade mina tårar rakt ut.

6. The Punk Singer (2013)
I Sini Andersons The Punk Singer får vi följa Kathleen Hannas karriär och liv, från de första stapplande stegen i Bikini Kill till Julie Ruin till Le Tigre. Alla som är intresserade av Riot Grrrl-rörelsen och ”punk art feminism” bör se denna dokumentär.

7. The Cove (2009)
The Cove har blivit något av en klassiker, och skildrar delfinjakt vid Japans kust. Filmen kritiserar starkt delfinindustrin och vill berätta om de risker som finns med att äta delfin. Den handlar också om hur staten förvägrar medborgarna information. Finns att se bl.a. på

youtube.

8. Paradise Lost (1996-2011)
Paradise Lost-trilogin är en av de dokumentärfilmerna som påverkat mig mest. Den består av tre olika filmer, utkomna 1996, 2000 och 2011. Se dem i ordning (de finns bl.a. på

youtube) och läs ingenting om fallet före. Kort handlar de om tonårskultur, barnmord, USAs rättsväsende och normativitet. Om man tycker att 5 timmars film är för mycket, så kan man istället kolla på den mer ”sammanfattande” dokumentärfilmen West of Memphis (2012).

9. Pussy Riot: A punk prayer (2013)
Pussy Riot: a punk prayer är en HBO-dokumentär från förra året som skildrar Pussy Riots rättegång. Man får även en inblick i den ryska staten och kyrkans prekära förhållande samt en genomgång av Rysslands tidigare politiska historia. Intressant skildring av Masha, Katja och Nadjas liv, feministiska tankar och aktivism.

10. Inside Job (2010)
Inside Job handlar om den ekonomiska krisen i slutet av 2000-talet och dess efterspel. I filmen får vi se konsekvenserna av systematisk korruption, och hur bankerna bidrog till att skapa finanskrisen.

Bubblare: Palme (2012), Earthlings (2005) (se den här), Capitalism: A Love Story (2009).


Postat i:antikapitalism, antirasism, feminism, kroppen, politik, populärkultur, tips, vegetarianism
  • Love
  • Save
    164 loves 15 saves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...