Utegårder og hus for kanin

Utegårder og hus for kanin

Kaniner liker å være ute i sommerhalvåret, men det er naturligvis viktig å tilby dem noe bedre enn konvensjonelle bur. Det er heldigvis lett å bygge og sette opp bedre løsninger selv, og ikke minst er det ofte langt rimeligere enn bur man får kjøpt. Siden kaniner ikke er så opptatt av design og interiør er ikke utseendet det som teller, så det viktigste er at kaninene får nok av plass å bevege seg på, at de kan holde seg i god form og ha et stimulerende liv. I tillegg må de permanente gårdene naturligvis være sikret for rømning og rovdyr. Jeg vil gå gjennom det mest nødvendige i dette innlegget, samt vise til en del ulike løsninger.

Det øverste bildet viser at kaniner liker å komme seg opp i høyden. De vil holde oversikt og stimuleres ved å ha muligheten til å grave, løpe og komme seg opp på fine utkikksposter. Vi kan også se at kaninene har tilgang på lune kaninhus, samt tilgang på gress. Det er også sikret i taket, samt gravd ned netting i bakken.

Har man ikke mulighet til å sette opp en sikker og permanent utegård, kan man fint ha rimelige og smarte løpegårder bygget av kompostgjerder. Les innlegget om hvordan man setter opp en kompostgjerdegård her. (kompostgjerder kan kjøpes på Biltema. Fire elementer for 100 kr)

Dette innlegget vil dreie seg om kaniner som bor ute i sommerhalvåret, men for de som tenker en helårsløsning er det anbefalt å ta en kikk på hva som er viktig for kaniner som bor ute på vinteren.

Foto: Kristine Røn Gisvolt

Under jorda

Kaniner graver. Man må derfor sikre seg mot at kaninene graver seg ut av sine permanente luftegårder. Man kan grave revenetting eller gjerder ned i jorden vertikalt slik at kaninen møter en vegg om den forsøker å grave seg ut. Da kan man sikre med netting 40 cm ned i bakken. Eventuelt kan man dekke til med gjerder/netting eller steinplater på begge sider av gjerdene. Da må man naturligvis følge med på eventuelt konstruksjonsarbeid som pågår.

Det er også mulig å legge et dekke av netting horisontalt. Denne kan graves ned i jorden, for deretter å legge på eventuelt gress på toppen igjen, slik at kaninen slipper å løpe på selve nettingen.

NB: Hønsenetting er ikke sikkert. Kaniner kan gnage seg ut og rovdyr inn. Bruk revenetting eller tilsvarende.

Her pågår gravearbeidet til Hugo og Melissa i teltet i bakgrunnen. De prøver seg ikke ved gjerdene grunnet nettingen.

Her har det blitt gravd for å legge netting under gresset.

Her er det lagt gjerder på bakken i hjørnene, som er mest utsatte for graving.

Tak eller netting i toppen

Luftegårdene må også dekkes av tak eller netting for å holde rovdyr og rovfugler ute. Sikringen kan bestå av revenetting, som kan festes i hjørnene med ståltråd eller strips. En slik ordning bør holdes oppe av stendere da eventuelt snøfall kan bli tungt.

Takplater over hele eller deler av luftegården gir i tillegg skygge og le mot regn og snø.

Foto: Tuva Englund

Inngjerdingen

Det er mange som bruker ferdige hundegårdelementer når de lager kaningård. En ofte rimeligere løsning er å sette sammen veggene selv, som vist nedenfor. Husk da at hønsenetting ikke er sikkert.

Hundegård med dukkestue som kaninhus (egen kattedør på siden)

På det siste bildet ser vi også at det er satt opp en ekstra løpegård med kompostgjerder. Det er et viktig og fint supplement til den trygge basen. Da er det lett å slippe kaninene ut på et større område når man er hjemme og kaninene er under oppsyn på dagtid.

Foto: Kristine Røn Gisholt

Man kan fint ha et tett vegg i løpegården. Man kan ha det tett ved å ha gården inntil et hus, eller tettet igjen den nederste meteren av gjerdet. Dette vil gi kaninene mer le og sørge for en lunere uteplass. Veggen kan lages av planker, takplater eller lignende.

Underlag

Kaninene spiser fort opp gresset på bakken i kaningården, så det er lurt å først som sist å legge til rette for fint underlag som holder seg. Det kan raskt bli sølete og gjørmete, for det vil jo komme både regn og slaps. Man kan kan legge en planke på høykant rundt hele kaningården og feste denne til reisverket/stoplene, for å lage en karm som holder bunnmaterialet på plass. Er det et utsatt område med mye gjørme kan man legge på et lag grus for dreninger sand eller jord eller grov kutterflis/bark på toppen.

Kaninhuset

Når det kommer til kaninhus må man huske på at det er mye dårlig vær. Bygg derfor romslig og sørg for at kaninen har gode og lune oppholdsrom. Det er også hyggeligere å ha kanin dersom huset er så stort at man kan gå inn i det og besøke kaninene der, i tillegg gjør det renholdet enklere og triveligere. Det er også fint å kunne utnytte arealet i høyden ved å lage hyller og sitteplasser, eventuelt en hems.

Det er også populært å følge med på omverdenen gjennom et vindu. Her i kaninkollektivet er det flere kaninbinger med tilhørende løpegårder, alle med hems og vindu. Se mer om byggingen av kaninkollektivet og åpningen av kaninkollektivet. Isolerte hus krever isolerte vinuder. De kan kjøpes billig på finn.no. Uisolerte hus kan bruke plexiglass til vindu, det kan f.eks kjøpes på Biltema.

Sklisikre trappetrinn fører opp til utgang fin kaninterasse.

Foto: Elin Ovidia Lauvli

KaninHol er gøy Foto: Camilla Vika Høgemark

Kaninbinge med hems, pappborg, dokasser med høy og utgang løpegård via katteluke

Lavere hus

Dersom man bygger hus som ikke er stort nok til at man kan gå inn i det selv er det lurt å bygge det litt opp fra bakken. Det letter renboldet og gir også en lun plass under huset, om man lager tre tette vegger på beina til huset. Kaninene liker ofte å sitte under huset. Om det skal være beregnet for helårsbruk må det uansett heves over bakken for å unngå frost.

Uisolerte hus kan også fint ha halm i den lune sovedelen. Det gjør det lunt og fint.

Skygge og ly

Husk at kaniner er utsatte for heteslag, så skygge må alltid være tilgjengelig. Sett opp noen kompostgjerdetelt. Fest to komostgjerder sammen og dekk til med et teppe. Det gir viktig skygge og er et populært tilholdssted. I tillegg trenger kaninene alltid tilgang på skjulesteder, enten de er i en permanent eller midlertidig løpegård.

Trær gir også god skygge og ofte fine skjulesteder. Husk imidlertid at sola flytter på seg.

Foto. Gudrun Kjøsnes

Foto: Malin Rage Jacobsen

Aktivisering

Både kaningård og kaninhus blir mer spennende om man bytter ut et par aktiviseringsleker en gang i uka. La lekene rullere, så blir de som nye når kaninene ikke har sett dem på en stund. Noe man alltid kan ha fremme er en egen sandkasse de kan grave i.

Verandaliv

En nyklipt Sture har tilgang på verandaen. Foto: Susan Cohen

Sandkasse på verandaen Foto: Lilo Lorentzen

Eksempler på ulike løsninger

Foto: Wilde Finnerud

Foto: Susanne Zazzera

Under en trampoline Foto: Vilde Åstein

Foto: Grete Hovelsen

Foto: Nanna Gjerding

Foto: Hanne Rostad

Foto: Eline Ulvestad

Noen velger å gjerde inn huset sitt… Foto Gudrun Kjøsnes

Jeg er glad å se og vise eksempler på hvor heldige mange kaniner er. Det blir heldigvis mer og mer normalt å ha kaniner boende på en måte som gjør at de kan få utløp for naturlig atferd med andre kaniner, bevege seg og ha det fint. Oppbevaring i tradisjonelle bur er ikke lenger et alternativ for de som har tilegnet seg kunnskap om og forståelse av kaniner som art. Kaniner har sine naturgitte behov vi har ansvar for å legge til rette for.

En stor takk til Anett Nyborg for praktiske tips og god støtte til burbyggere på kaninbokgruppa mi på facebook.

Les innlegget Informasjon og det du må vite om kaninhold

Bestill boka på norsk eller på dansk



  • Love
  • Save
    1 love
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...