Mat på bordet

Falafel

Hvor var du når du spiste din første falafel? Min første falafel spiste jeg når jeg var 15, hjemme hos min libanesiske venninne Clara. Det var en aha opplevelse. Det var faktisk med henne og hennes familie jeg smakte østers for aller første gang ikke lenge etterpå. Det var ikke en like god opplevelse. Men tilbake til falafel.. Falafel er noe jeg oppsøker når jeg er i storbyer. Helst i en bydel som bærer preg av arabere, der andre arabere spiser. Gjerne fra ett gatekjøkken der de legges glovarme i myke store pitabrød pimpet med ett utvalg tilbehør. Når jeg så var i London forrige uke fikk jeg mettet min falafel behov hos Comptoir Libanais, en av de mer ordentlige stedene jeg har spist falafel. Vel hjemme realiserte jeg at jeg ikke kunne vente på hver storbyferie for å spise falafel igjen, og derfor publiserer jeg nå en oppskrift her på bloggen som både du og jeg kan bruke. Ofte. Det er enkelt å lage falafler - det er ikke vanskeliger enn å lage kjøttboller. Bare husk å sette kikertene i bløt kvelden før om du ikke har tenkt å bruke hermetiske. For å lage ca. 20 falafel trenger du
  • 250g kikerter, tørket eller 2 bokser a 400g kikerter i lake*
  • 1/2 løk, finhakket
  • 1 hvitløksfedd, knust
  • 1 ss finhakket persillle
  • 2 ss finhakket koriander
  • 1/4 ts cayenne pepper
  • 1/2 ts spisskumin
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1/4 ts kardemomme
  • 1/2t ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1-3 ss hvetemel (bruk kikertmel om du ønsker å holde det glutenfritt)
  • sesamfrø
  • olje til steking
*Jeg har testet oppskriften med tørkede og hermetiske kikerter. Bruker du tørkede kikerter må du begynne 12 timer før pga bløtlegging. Falaflene får en noe grovere tekstur og har en mer utpreget 'nøtte' smak. Hermetiske kikerter er raskere (ingen bløtlegging), deigen blir noe våtere og du må bruke litt mer mel for å få ønsket konsistens. Ingen utpreget 'nøtte' smak. Så til fremgangsmåten: Tørkede kikerter legges i bløt kvelden før. Dekk kikertene rikelig med vann. Hell vannet av kikertene om du har brukt tørkede eller hermetiske. Bland kikertene med løk, hvitløk, persille og koriander. Bruk en kjøttkvern eller en food processor til å kverne/finhakke blandingen. Du bør ha en litt grov men nesten sammenhengende deig. Bruker du kvern må du bedømme om du må kjøre blandingen gjennom kvernen enda en gang. Bruker du food processor, pass på at deigen forblir litt grov. Tilsett krydder, bakepulver og salt. Ha i mel. Jeg kan ikke fortelle deg hvor mye mel du trenger for det vil være avhengig av konsistensen på deigen din. Begynn med 1 ss og jobb deg oppover. Målet er å få en deig som er myk. kan lett kan rulles til kuler i hånden din og som holder formen. Ikke bland for mye mel inn på dette stadiet, du kan alltids tilsette mer etterpå. Dekk deigen til og la den hvile en times tid i kjøleskapet eller til du trenger den.
Ta frem deigen. Ta en god spiseskje med deig og rull den til en kule i hånden. Press den lett ned for å lage en liten kake. Varm godt med olje (oljen kan gjerne rekke opp til halvparten av tykkelsen av falaflene) i en stekepanne. Prøvestek en falafel. Er den for løs kan du blande mer mel inn i deigen. Er den for tørr kan du blande litt vann i deigen. Form resten av deigen til falafel og strø med sesamfrø. Stek de i omganger i stekepannen, tilsett mer olje underveis om nødvendig. Falaflene kan spises med det samme eller varmes opp igjen i ovnen. De kan også fryses. Server med hummus (oppskrift kommeren en de neste dagene, i mellomtiden kan du bruke denne ), en salat og gjerne hjemmelagd pitabrød. Oppskriften tar utgangspunkt i falafel oppskriften i boken Jerusalem av Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi. En fantastisk bok jeg anbefaler varmt til de som er interessert i mat fra Midtøsten.

The post Falafel appeared first on Mat på bordet.

  • Love
  • Save
    9 loves 15 saves
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...