Kasper Mathiesen

Retro vs. Vintage, hvad er forskellen?

Retro og vintage, man hører det hele tiden, og udtrykkene bliver ofte brugt både om det ene og andet. Så betyder det egentlig det samme? Det gør det faktisk ikke. De fleste bruger disse to udtrykt ret løst om tøj, der enten er gammelt og second hand, eller tøj, der er nyproduceret i en ældre stil.

Egentlig er det okay, at begge termer bruges om begge ting, da man ofte er fuldt ud klar over, hvad vedkommende prøver at udtrykke og fortælle med udtrykkene.

Men såfremt vi skal blive lidt pernifne og tekniske, så betyder de to ord egentlig to forskellige ting. Så lad os lige for en god ordens skyld afgøre, hvad, der er hvad.

Hvad er retro?

Begrebet “retro” dækker over ting som tøj, elektronik, møbler osv, der bliver produceret og solgt nyt, præcist som ethvert andet produkt, der bliver produceret og solgt. Hvori ligger forskellen så fra retro produkter og “almindelige” produkter?

Forskellen ligger i stilen! Lad os sige, at du finder et rigtig fint stykke tøj, der er nyt, men ligner noget, man ville gå med tilbage i 1950’erne. I dette tilfælde er der tale om et stykke retro tøj.

Det samme gælder sig ved nye radioer, der ser gamle ud. Faktisk er det super simpelt. Hvis det ser “gammelt” ud i stilen, men er produceret spritnyt, så er det retro, og ikke vintage!

Hvad er vintage?

Nu kommer vi så til, hvad begrebet “vintage” dækker over. Vintage er egentlig noget mere simpelt end retro. Når noget er vintage, betyder det bare, at det er produceret for lang tid siden.

For eksempel er vintage møbler meget populære for tiden, og har egentlig altid været det. Designermøbler fra danske designere bliver ofte købt nyproduceret, men bliver benyttet i mange år, hvorfor de med tiden vil blive vintage.

Gør du i en genbrugsforretning, eller på et loppemarked for den sags skyld, og finder en rigtig sød og fin kjole, der har været brugt før og er af ældre dato, så er det en vintage kjole.

Det samme kan man sige, hvis du eksempelvis arver en kjole fra din mormor, så vil man alt andet lige betegne det som en vintage kjole.

Det er altså super nemt at finde hoved og hale i vintage og retro. Retro er nyt, men ser gammelt ud. Vintage er gammelt, og ser også sådan ud. Den eneste forskel er bare, at man ved retro bevidst får det til at se ældre ud, imens vintage ikke er produceret med det formål, men med tiden er blevet det.

  • Love
  • Save
    Add a blog to Bloglovin’
    Enter the full blog address (e.g. https://www.fashionsquad.com)
    We're working on your request. This will take just a minute...